Maskeli depresyon nedir ?

Maskeli depresyon nedir ?

MASKELİ DEPRESYON NEDİR ?

Depresyon günümüzde dünyanın en önemli sağlık sorunu haline gelmiştir. Yaşam boyu her 4 kişiden 1’i depresyona girmektedir. Depresyondaki kişinin mutsuz, keyifsiz, çökkün göründüğü, gün içinde yatağından çıkamadığı ve normal gündelik işlerini ya da mesleğini yapamadığı düşünülür. Peki herkes depresyonu aynı mı yaşar ?

Maskeli depresyon dediğimiz durumda kişi gün boyunca insanlarla iletişim halindeyken gayet neşeli görünür, işlerini yapar, dışardan bakan insanlar  ya da kendisi depresyonda olduğunu anlamayabilir. Maskeli Depresyonda kişinin iç dünyası kan ağlasada bir damla göz yaşı dökemeyebilir ya da bir olay karşısında gülümser ama mutluluk duygusunu yaşayamaz.

Maskeli Depresyon Belirtileri Nelerdir ?

Maskeli, gülümseyen ya da gizli depresyonu olan kişinin yüz ifadesinde çökkünlük yoktur ve sahte bir gülümseme mevcuttur.

Kişiler genellikle kronik ağrı (baş, boyun, sırt, eklemlerde ağrı), uyku bozukluğu, mide- bağırsak sorunları, cinsel sorunlar, dermatolojik problemler, alkol-madde bağımlılığı gibi sorunlar nedeniyle doktor doktor dolaşırlar.

Psikiyatrist Dışı Doktorlara Başvuru Sıktır.

Yaşamış oldukları kronik ağrılar, uyku sorunları vb nedenlerle günlük işlevsellikleri sinsi bir şekilde azalır. Örneğin kişi kronik bir baş ağrısı yaşar ve yapılan tahlillerde fiziksel bir hastalık bir türlü saptanamaz, psikiyatrist dışındaki doktorlara başvuru sıktır bu ağrıların nedeninin psikolojik olacağı çoğunlukla düşünülmez. Ya da psikolojik olabileceği kişi tarafından kabul edilmek istenilmez ve uzun yıllar süren bir depresyon yaşamasına neden olur.

Bilindiği gibi depresyonda serotonin hormonu beyinde azalır ve kişi depresyona girer, serotonin hormonu beyinde azalınca kişinin ağrı duyumu artar ve yaşadığı ağrıların, sızıların nedeni aslında azalmış olan serotonin hormonudur.

Antidepresanlar Bağımlılık Yapar mı?

Bazen bu durumun psikolojik olacağı söylense de kişiler ilaç tedavisinden çekindikleri için psikiyatriste başvurmazlar, maalesef antidepresan ilaçlarla ilgili bağımlılık yaptığına ya da yan etkilerinin olabileceğine dair yanlış inanışlar kişinin sağlığına kavuşmasını engelleyebilir. Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapmaz.

Nasıl olurda baş ağrısı psikolojik olur diye düşünür ve bunu anlamlandıramaz ve kabul etmekte zorlanır. Ya gerçekten saptanmayan bir fiziksel hastalığım mı var düşüncesi onu iyice depresyona sürükler.

Depresif Düşünceler Bedene Yansır

Maskeli depresyonda kişi inkar ve somatizasyon savunmasını kullanarak depresif düşüncelerini bedenine yansıtır. Nasıl utandığımızda yüzümüz kızarıyorsa ve kızarıklığı neden olan beynimizse, yoğun stres dönemlerinde depresyona girdiğimizde vücudumuzdaki ağrıların nedeni de beyindeki kimyasal değişiklerin olabileceği unutulamamalıdır.

Fiziksel Bir Hastalık Saptanmazsa Mutlaka Psikiyatriste Başvurulmalı

Eğer doktorlar tarafından yapılan değerlendirmeler ve tahliller  sonrasında ağrı, uyku sorunları dermatolojik sorunlar (alerji, döküntüler vb), cinsel sorunlar gibi şikayetlerimizin fiziksel bir kökeni saptanamıyorsa yaşadığımız sorunu psikolojik kökenli olabileceğini kabul edip bir psikiyatriste başvurmanız sağlığınız için iyi olacaktır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Psk. Burak TOPRAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri unvanı almıştır.

2014 - 2016 Yılları arasında Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi'nde, 2016 - 2017 yılları arasında Fransız Lape Hastanesi'nde Bağımlılık Servis Şefi olarak görev yapmış olan Uzm. Psk. Burak TOPRAK, 2018 itibariyle mesleki çalışmalarına Bağdat Caddesi'ndeki Dr. Burak Toprak Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Depresyon ilaçları
Uzm. Dr. Burak Toprak
Uzm. Dr. Burak Toprak
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube