Manyetik beyin stimulasyonu tms

Manyetik beyin stimulasyonu  tms

Transkraniyal manyetik stimulasyon (TMS), özellikle nörolojik hastalıklarda umut vaat eden yeni bir tedavi yöntemidir.Bu yöntemde bir cihaz ve manyetik koil aracılığı ile beynin bazı bölümlerine uyarım yapılabilmektedir. Bu uyarım genelde belli bir frekansda uygulanmaktadır. Uygulama frekansına bağlı olarak uygulanan taraf beyin korteksinde bulunan sinir hüçrelerinin  (nöronlar) uyarılabilirliği azaltılıp artırılabilmektedir. Böylece iki yarım küreden oluşan beynin bir tarafı baskılanabilmekte yada diğer tarafı aktive edilebilmektedir.

Bir çok nörolojik hastalıkda özellikle de inme yani tek taraflı felçlerde hasta taraf sağlam beyin tarafından baskılanmaktadır. Sağlam tarafa yapılan düşük frekanslı uyarım ile sağlam taraf baskılanmakta ve hasta tarafın iyileşmesi hızlandırılmaktadır. Yine bir çok organik ve psikolojik hastalıkda  beynin bazı bölümlerin az çalışması yada iki taraf arasında dengenin bozulmuş olması söz konusudur. TMS bu dengeyi hasta taraf lehine çevirerek ilaçlarla yeteri kadar tedavi edilemeyen çok sayıda nörolojik hastalık semptomunu tedavi edebilmektedir.

TMS tedavisi genelde tekrarlı uyarım ile yapılır. Yani her  tedavi seansında çok sayıda uyarı verilir. Bu uyarım protokolü hastalıklara ve hastalık semptomlarına göre çok çeşitli olabilir. Tedavi süreleri genelde 5-30 dakika arasında değişir. TMS tedavisinin yan etkileri çok az olup son derece güvenilir bir tedavidir. Hasta tedavi sırasında bir acı duymaz.

TMS bir çok nörolojik ve psikolojik hastalığın semptomlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bunların başında inme (tek taraflı felç) ve inme hastalarında ortaya çıkan konuşma bozuklukları, izole depresyon yada nörolojik hastalıklara sekonder ortaya çıkan depresyon, distoni  (istemsiz kasılma ve hareketler), hareket bozuklukları (ataksi vb),  omurilik yaralanmaları, tedavilere dirençli santral nöropatik ağrılar, kulak çınlaması (tinnutus), parkinson ve çeşitli psikiyatrik hastalıklar gelmektedir. TMS tedavisi bu hastalıklardan ilaca dirençli depresyon tedavisinde FDA onaylı bir yöntem olup diğer bir çok hastalıkda ise blimsel olarak onaylanmıştır. TMS konusunda yayınlanmış bilimsel çalışma sayısı 10.000’in üzerinde olup bu konuda yoğun araştırmalar devam etmektedir

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cengiz Bahadır

Prof. Dr. Cengiz BAHADIR, 1969 yılında Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. Aynı yıl Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamıştır. İhtisasının ardından 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsü'nde Elektrodiagnostik Nöroloji (EMG) lisansüstü programını tamamlamıştır. 2010 yılında Doçent, 2015 yılında ise Profesör olmuştur. Radikulopatiler (bel ve boyun fıtıklarına bağlı ağrılar), bel ve boyun fıtıklarının cerrahisiz tedavisi, EMG (kas ve sinir hastalıklarının tanısına yönelik elektrofizyolojik inceleme), kas-iskelet sistemiultrasonografisi, artritler (romatoidartrit, ankilozanspondilit, kireçlenm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Transkraniyal manyetik stimulasyon (tms)
Prof. Dr. Cengiz Bahadır
Prof. Dr. Cengiz Bahadır
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube