Makatta ağrı, çatlak- anal fissür

Makatta ağrı, çatlak- anal fissür

Anal bölge (makat) çevresindeki yırtıklar/çatlaklardır. Genellikle kabızlık (konstipasyon) gibi düzensiz dışkılama alışkanlıklarına bağlı olarak gelişir. Hamilelik ya da doğum ile provoke olabilir Anal bölgede dışkılama sırasında yırtılır tarzda şiddetli ağrı ile karakterlidir. Hastalar ağrıyı cam kırığı yapıyormuş gibi tarif etmektedirler. Bu ağrı, dışkılama sonrası da bazen saatlerce devam edebilir. Ağrı dışında, kaşıntı ve akıntıya bağlı iç çamaşırı kirlenmesi olabilir. 


TANI: Proktoloji Ünitesinde muayene ile tanı rahatlıkla konur. İlk etapta endoskopik kontrol ağrı nedeniyle yapılmaz. 


TEDAVİ: Hastalık erken evrede (akut) tanınırsa kolaylıkla tedavi edilir; ameliyat ya da başkaca girişimlere gerek olmaz. Tedavisinde akut alevli dönemlerde anestetik kremler, sıcak oturma banyoları kullanılır, diet önerilerinde bulunulur. Kabızlığın giderilmesi ve düzenli bir barsak alışkanlığı sağlanmasıyla hastalık kısa sürede iyileşir. Hastalığın kronikleşmesi durumunda ise yukarıda tanımlanan konservatif yöntemler genelde yetersiz kalacaktır. Kronik anal fissürün klasik tedavisi cerrahidir.

 

ANAL FİSSÜR (ÇATLAK) TEDAVİSİNDE UYGULADIĞIMIZ YÖNTEMLER VE YENİLİKLER ... 

Kronik anal fissürlerin nonoperatif (ameliyatsız) tedavisi için çağdaş bazı yöntemler uyguluyoruz. Ekibimizce yeni bilgiler ve teknoloji çerçevesinde: BOTOX injeksiyonu (Makat çevresindeki kasların spazmını gideren ilaç), GTN (Makat çevresindeki kasların spazmını gideren krem) uygulaması yapılmaktadır. Bu tedavi ile çoğu hastada ameliyata gerek olmaksızın düzelme sağlanır. Çok uzun süreli vakalarda ve önerilerimize uyumsuz hastalarda bizim tedavi yöntemlerimize rağmen ameliyat gerekebilmektedir. Cerrahi tedavide ise lateral internal sfinkterotomi yapılmaktadır. Bu teknikte makat çevresinde spazma ve çatlağa neden olan kasın bir bölümü kesilerek serbestleştirme sağlanır. Bölümümüzde çok az sayıda hastaya bu operasyon gerekli olmaktadır. Ameliyat gerektiğinde dahi, bu işlem ekibimiz tarafından genel anestezi (narkoz) ya da regionel anestezi (belden uyuşturma) yapılmaksızın lokal anestezi ile ve hasta yatırılmaksızın gerçekleştirilmektedir.

 

Bu ameliyatın tam başarı ile sonuçlanması, tekrar etmemesi ve nadir de olsa ameliyat sonrası gaz-gaita kaçırma gibi risklerin olmaması amacıyla ameliyatlarımızı özel kalibre ve basınç ölçer aletler ile ayarlayarak yapmaktayız (spazm  kontrollü ve basınç kontrollu sfinkterotomi).

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1997 yılında aynı üniversitesinin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2002 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2002 yılından beri Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, 2007 yılında Columbia University, New York Presbyterian Hospital'da çalışmalar yapmıştır. 2009 yılında ise Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik kadosuna atanmıştır. Aynı yıl Cleveland Clinic Foundation, Digestive Disease Center, Colon and Rectal Surgery Departmanı'nda Observer olarak çalışmalarda bulunmuştur.  Avrupa Kolorektal Cerrahi Derneği (ESCP), Amerika Kolorekt ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Makatta ağrı tedavisi
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube