Makat çatlağı bitkisel tedavi

Makat çatlağı bitkisel tedavi

Makat çatlağı bir tür iyileşmeyen yaradır ancak burada sorun yaranın iyileşme yeteneğinin veya yara bakımının yetersiz yapılması değil, anüs kaslarının çok kasılması sebebiyle yara bölgesine yeterli kan gidememesidir. Yani iyileşmeyi engelleyen şey kasın fazla kasılmasıdır. Durum böyle olunca direk yara bakımı yapmak sorunun çözümü için yetersiz kalır.
Gerek eczanede satılan ilaçlar, gerek çok daha etkili botox enjeksiyornu ve gerekse ameliyatta yapılmaya çalışılan tek şey kasılan bu kası gevşetmektir. Bölgesel olarak kullanılan rectoderm yayaı iyileştirici değil kası gevşetici bir merhemdir. Yine benzer şekilde her hastaya önerilen sıcak su oturma banyosu da yine anüsün rahatlaması ve ağrının azaltılması içindir.
Makat Çatlağı Bitkisel Tedavi
Ciddi düzeyde etkili bir bitkisel ilaç yoktur, hazırlanmış paket olarak sunulan bitkisel ilaçların hepsi piyasayı vurmak için üretilmiş bve hiçbir olumlu etkisi olmayan ürünlerdir. Daha çok evde hastanın kendisinin hazırlayabileceği ve uygulayabileceği ürünler tercih edilir çünkü bunlar daha etkilidir.
Karanfil Çayı;
Karanfilin kas gevşetici ve rahatlatıcı etkisinden yararlanılır. Bitkisel uygulamalar içinde en etkili olandır. Karanfil demlikte demlenir, 3-4 litre hafif can yakacak kadar sıcak suya bir fincan dökülür, tuvalete girmeden hemen önce ve tuvaletten çıkacakken yeniden uygulanır. Karanfil çayı karıştırılmış sıcak suya 4-5 dakika oturmak yeterlidir. Bu şekilde hem dışkılarken çekline acı azalır hem de dışkılamadan sonra devam eden ağrı azalır. Şikayetlerde azalma sağlaması etkili olabileceğini gösterir, devam edilmelidir.
Zeytin Yağı
Yemekte kullanılan formu dışkılamadan önce ve hemen sonra anüs etrafına ve özellikle içine parmak yardımıyla bolca sürülür. Kas gevşetici etkisi yoktur, çatlağın havayla temasını azaltarak acıyı azaltır, diğer taraftan dışkıyla yaranın karşılaşma miktarını azalarak iyileşmenin önünü açabilir.
Kantaron Yağı
Zeytin yağına benzer şekilde etki eder, yara iyileşmesini hızlandırıcı etkisi vardır. Yine yaranın yüzeyinde koruyucu bir bariyer oluşturması da etkili olmasını sağlayabilir.
Tüm bunların biri veya birden fazlası aynı dönemde uygulanabilir ancak kesinlikle kabızlığın önüne geçilmelidir. Hatta iyileşme olursa sonraki dönemde de kabız kalınmamalıdır yoksa ilk kabızlıkta çatlak yeniden oluşabilir.
Sinameki Otu Çayı
Direk etkili değildir, kabızlığı engelleyerek iyileşmeye katkı sağlar. Dozu iyi ayarlanmalıdır çünkü fazla alınırsa yoğun ishale neden olarak hastalığın iyileşmesini geciktirir.
Çatlak İçin Önerilen Bitkisel Tedaviler başarısı düşük tedavi seçenekleridir ancak 5-10 gün denemekte sakınca yoktur. Uzun süre deneyerek gereksiz yere acı ve ağrı çekmek mantıklı bir yaklaşım değildir. Ancak uzun süre denemenin de bir sakıncası yoktur çünkü anal fissür 2 haftada kronikleşir ve daha fazla ilerleyemez, yani 10 gün daha bitkilerle tedavi denemek hastalığın daha fazla ilerlemesine neden olmaz. Tabiki zararı olmaz diye yaşam kalitesini düşüren bu duruma daha fazla katlanmakta doğru değildir. Botoxla bir dakikada ya da ameliyatla 6-7 dakikada kurtulabileceğiniz hastalığa daha fazla katlanmak zorunda değilsiniz.
 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Anal fissür bitkisel tedavi
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube