Lohusalıkta dikkat edilmesi gerekenler ve anormal bulgular

Lohusalıkta dikkat edilmesi gerekenler ve anormal bulgular

Anne baba olmak; sevinç, mutluluk ve övünç yanında, sorunları, sıkıntıları ve sorumlulukları da beraberinde getirir.

– Birçok kadın, doğum sonrasını artık rahatlayacağı bir dönem olarak düşünür. Gebelik sona ermiş, heyecanla beklenen doğum olmuş ve hayatınıza bir küçük insan daha katılmıştır.
– Bu küçük insan annenin hayatının odak noktası oluverir. Anne-baba ve bebeğin birbirini tanıması, anlaması ve birlikte yaşamaya alışmaları anneye diğer günlük faaliyetlerinin yanı sıra bir sürü yeni sorumluluk getirir. Ve bu süreçte anneler çoğunlukla kendilerini unuturlar. Oysa, en az bebek kadar onu dünyaya getiren annenin sağlığı da önemlidir. Annenin sağlığı, üzerine titrediği bebeğinin sağlığını ve mutluluğunu doğrudan etkiler.
Normal bir doğumdan sonra birkaç saat içinde yataktan kalkabilirsiniz. Olabilecek en erken zamanda ayağa kalkmak ve hareket etmek kan dolaşımı için olduğu kadar bağırsakların iyi çalışması için de yaralıdır. Birçok hastane normal doğum sonrası 24 saat içinde anneyi taburcu etmektedir, ama bu günlük hayatınıza hemen başlayacaksınız demek değildir. Doğumdan sonra, özellikle ilk günlerde yorulmamalı ve dinlenmelisiniz. Aksi takdirde kanama ve ağrılar artabilir. Yüksek ateşte (38 derece ) kesinlikle doktora danışmak gerekir.
Emzirmenin başlangıcında memeler acıyabilir. Bebek doğru emiyorsa bu acı giderek azalabilir ve bebek emdikçe tümüyle geçer. Bebek memelerdeki sütü boşaltacak şekilde sık sık emzirilirse memelerdeki süt birikimine bağlı anneyi rahatsız edecek şişlikler, kızarma ve ağrı olmaz. Olduğu takdirde sütü boşaltmak, emzirmeden önce sıcak su ile pansuman ya da banyo yapmak, emzirdikten sonra memeleri soğuk su ile pansuman yapmak şikayetleri azaltır.
Doğumdan sonra gebelikte büyümüş olan rahim yavaş yavaş küçülmeye başlar. Bu amaçla da sık sık kasılır. Doğumdan sonra yuvarlak, sert bir kitle halinde karın bölgenizde elinize gelen rahminiz 10 gün sonra küçülür ve artık elinizle hissedemezsiniz. Kırk gün sonra tümüyle eski haline dönmüş olacaktır. Bebeğinizi emzirmek bu sürecin hızlanmasına yardım eder. Kasılmalar fazla olabilir ve rahatsız edebilir, ama birkaç gün içinde azalacaktır. Doğum sonrası ilk günlerde kanlı, miktarı fazla adet kanaması gibi, sonra pembe, daha sonra kahverengisimsi bir akıntı olur. Birkaç hafta sonra rengi beyaza döner. Hijyenik bağınızı 6 saatten kısa sürelerle değiştirmelisiniz. Eğer kanama anormal ölçüde fazlalaşırsa, ateşiniz çıkarsa ya da akıntınız kötü kokuyorsa doktora başvurunuz.
Doğumdan sonra bel ve sırt ağrıları,idrar kaçırma(kısa süre sonra düzelir),meme angoijmanı( ilk 4 günde gerginlik, ağrı),barsak sorunları görülebilir.Bu yakınmalar çok uzun sürmez,sizde belirgin rahatsızlık olursa doktorunuzdan yardım alırsınız.
– Doğumdan sonraki ilk bir ayda “kırk sonu” da denilen, adet kanamasına benzer bir kanama olabilir. Bu kanama adetlerin başladığını göstermez. Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa genellikle ilk 6 ay ayda adetlerin başlaması ve düzenli olması beklenmez. Telaşlanmamak gerekir. Zamanla düzene girecektir. 18 aya kadar adet görülmediği de olabilir.

Lohusalık döneminde kişisel bakım

Temizlik
Bu dönemde temizlik hem sizin hem de bebeğiniz için önemlidir. Eğer anne sütü veriyorsanız her seferinde ellerinizi yıkayın. Memelerde yara olduysa, önce biraz sıkarak sütü çıkarın ve bunu memenin üzerine yayıp kurutun. Sıkı olmayan bir destekleyici sütyen giyin. Meme ucunu temiz suyla yıkayın. Doktorunuzun önereceği kremleri doğumdan bir kaç hafta önce başlayın.Temizlik için pamuk kullanmayın,bunun yerine gazlı bez kullanın.

Banyo
Banyo Anne, doğum sonrasında kendini yıkanabilecek gibi hissettiği her an yıkanabilir. İlk yıkanmalar ayakta ve duş şeklinde ya da su dökünerek olmalıdır. Su dolu leğene ve küvete oturmadan sık sık yıkanabilir. Normal bir doğumdan 24 saat sonra da banyo yapılabilir. Sezeryanlı doğum sonrası genellikle yara üzerine su geçirmeyen bant yapıştırılırsa eve gidince banyo yspabilir.

Dikişlerin temizliği ve bakımı
Dikişlerin temizliği ve bakımı Bebek tam çıkarken makat ile vajina arasına yırtılmayı önlemek amacıyla bir kesi yapılmaktadır. Doğum sırasında açılan yaranın iyileşmesi bazen uzun sürebilir. Bu alan ne kadar temiz tutulursa iyileşme o kadar kolay olur. Her tuvaletten so ra sulandırılmış antiseptik solüsyonlarla temizlenmelidir.

Dikişler 7-10 gün sonra artık acımayacak ve iyileşecektir. Fazla ayakta durmak, yatarak dinlenmemek dikişlerin iyileşmesini geciktirir, ağrıya neden olur. Bu nedenle temizlikle beraber fazla ayakta kalmayın ve bol bol dinlenin.

Tuvalette taharetlenme her zaman ön taraftan (idrar yapılan yer) arka tarafa (makat) doğru yapılmalıdır. Makat çevresinde bulunabilecek dışkı mikropları dikişlere ya da idrar borusuna ulaşırsa iltihaplanmaya neden olur. İltihaplanan dikişler kaynayamaz ve yara açılır. Kızarıklık, şişlik ve aşırı ağrı dikişlerin atma belirtisidir. Bu durumda, anne hemen doktora başvurmalıdır.

Doğum sonrası cinsel ilişki ne zaman başlayabilir?

Doğum sonrası rahimin kendini tam olarak toplaması 5-6 haftayı bulur.Bu dönem de cinsel ilişkiden uzak durmak doğru olur.emziren kadınlarda süt hormonu ( PRL) yüksektir,P RL ( prolaktin) de yumurtlamayı baskıladığı için östrojen hormonunun düşük olmasına yol açar.Östrojen hormon düşük olması vaginada kuruluğa yol açar.
Doğum sonrasında vajende ( haznede) görülebilen kuruluk kadın için rahatsız edici olabilir. Rahatlamak için gliserin kullanılabilir. Çiftler özellikle kadın kendini rahat hissettiğinde, cinsel ilişkiye başlayabilir. Doğum sonrasında bazı kadınlarda cinsel ilişki isteği azalabileceği gibi, kimi kadınlarda da artabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cahit Bozyel

Op. Dr. Cahit BOZYEL, 1981 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur. 1987 yılında, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirerek Tıp Doktoru olmuştur. Mecburi hizmetini Burdur'da yaptıktan sonra Şırnak'ta askerliğini yapmış daha sonra Tekirdağ Devlet Hastanesi acil servisinde çalışmıştır. İhtisasını, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2000 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ardından Adıyaman ve Diyarbakır Devlet Hastanelerinde çalışmıştır. 2005 yılında Antalya Özel Konyaaltı Tıp Merkezini eşi Özge ABACI BOZYEL ile birlikte kurmuş ve bu merkezde 7 yıl Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışmıştır. 2013 yılından bu yana Antalya'da özel muayenehanesi'nde çalışmalarına devam etmektedir.  Op. Dr. Cahit BOZYEL, mesleki kariyeri süresince Tüp Bebek, İnfertilite, Gebelik Takibi, Doğ ...

Op. Dr. Cahit Bozyel
Op. Dr. Cahit Bozyel
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube