Liposuction işlemi (yağ alma) nedir?

Liposuction işlemi (yağ alma) nedir?

Liposuction ismi ile de yaygın olarak bilinmekte olan cerrahi işlem, daha açık ifadeyle yağ alma işlemidir. Bu uygulamada; vücudun yağlı olan kısmından fazla olan yağlar vakum vasıtasıyla ve cerrahi olarak alınmaktadır. Bu yöntem, vücudun herhangi bir yerindeki yağ depolarının dolgunluklarını azaltmaktadır. Böylece kişinin fiziksel olarak çok daha hoş görünmesine yardımcı olmaktadır. Ancak bu uygulama bir kilo verme yöntemi değildir.

Liposuction İşlemi Yaptırmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Lİposuction işlemi her kişiye aynı performansı vermemektedir. Liposuction işlemi için en uygun olan kişiler; normal veya normalin biraz üzerinde kilosu olmasına karşın bölgesel yağlanma sorunu yaşayan kişilerdir. Bu kişilerde bölgesel olarak birikmiş olan yağ kitleleri, görüntüsel olarak kişiyi rahatsız edebilmektedir. Bu tarz rahatsızlığı olan kişilere rahatlıkla önerilebilir.

Bölgesel Yağlanma Kaynakları

Bayan olsun erkek olsun genetik sebepler ya da hormonsal durumlar; yağların farklı bölgelerde birikme yapmasına neden olabilmektedir. Önceleri yağ depolarının hacimlenmesi çok rahatsız etmeyebilir ancak bu hacmin giderek büyümesi, kişide arzulanmayan görünümün ve şekillenmenin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu yağ depoları; diyet veya egzersizler ile kontrol altına alınabilmektedir. Ancak özellikle bayanlarda karın ve kalça bölgesinde erkeklerde ise karın etrafında depolanmış olan yağlardan kurtulmak oldukça zor olmaktadır.

Bilhassa bayan ve erkeklerdeki yukarıda sayılmakta olan bölgelerdeki yağ depolarının küçültülmesi konusunda en etkili yöntem liposuction olmaktadır.

Liposuction İşlemi Sonrası Duygular

Liposuction işlemi sonrasında bireylerde; daha estetik ve daha zayıf bir görünüm elde edilmektedir. Ancak tekrar hatırlatılması gerekmektedir ki; Liposuction işlemi, kesinlikle bir zayıflama yöntemi değildir, vücuttan fazla yağın alınması suretiyle şekillendirme işlemidir.

Bu uygulama; boyun, çene altı, göğüsler, kollar ve bacaklardaki fazla yağ depolarının alınmasında kullanılan bir yöntemdir. Uygulama sonrasında fazla olan yağın alınması sebebiyle deri fazlalığı durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da düzgün bir görünümün elde edilmesi amacıyla, derinin elastikiyetinin iyi seviyede olması arzulanmaktadır. Bunu sağlamak adına derinin alınması suretiyle uyluk yada kalça germe işlemlerine başvurulmaktadır.

Liposuction Selülit İlişkisi

Özellikle bayanların şikayetçi oldukları selülitlerin tedavisinde, oldukça etkili bir yöntemdir. Bu uygulama sayesinde derinin altındaki ve selülitlerin sebep oldukları yapışıklar bu sayede giderilmektedir.

Anestezi

Uygulama esnasında kişinin sinirli olan bölgelerine rahatlama sağlayan ilaçlar ile sedasyon uygulanmaktadır. Böylece lokal olarak anestezi yeterli olmaktadır. Ancak çalışılması planlanan alan genişledikçe genel anesteziye geçilme ihtimali artmaktadır.

Cerrahi İşlem

Cerrahi işlemin başarısını arttırabilmek adına hasta ayakta dururken, kendisinin konforunu bozan kısımlar ve bölgesel olarak birikmiş yağ depoları çizimler vasıtasıyla işaretlenir. Yapılacak olan işlemin uygunluğuna göre genel veya lokal anestezi yapılır. Ardından işaretlenmiş olan kısımlara, özel hazırlanmış sıvı enjekte edilir. Bu şekilde kişide anestetik ağrı, adrenalin ve kanamanın azaltılması kontrol altına alınır. Bunlara ek olarak enjekte edilmiş olan kısımda basınç oluşturması sebebiyle vakum işleminde kolaylık sağlar.

Yapılmış olan çizimlere uygun olacak şekilde, her bölge için en az 2 noktadan ve 1 cm uzunluğunda olmak üzere kesi yapılır. Özel bir kakül ile yağ depolarına ulaşılır. Kakülün arka kısmına negatif basınç ünitesi bağlanır. Negatif basıncın etkisi ile kakül ucundaki deliklerle, yağlar istenilen ölçüde alınabilmektedir.

İşlem tamamlanınca kesiler birer dikiş vasıtasıyla dikilir ve özel korse giydirilir. Özel korsenin giydirilme amacı, kanama ve sızıntıları azaltmanın yanı sıra oluşması muhtemel olan ödemi engellemektir.

Ameliyat Sonrası

Genel anestezi uygulanmış olan hastalar, ortalama olarak 4 saat süreyle gözetim altında tutulmaktadır. Sonrasında evlerine gönderilmektedir.

Ameliyatın ardından; erken ayağa kalkmak ve hareket etmek, kişinin daha hızlı ve düzgün iyileşmesinde çok faydalı olmaktadır.

Oluşan ağrılar genel olarak ağız yoluyla alınan ağrı kesiciler ile kontrol altına alınmaktadır. Eğer ağrı çok şiddetli ise nadir de olsa enjeksiyon gerekebilmektedir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. S. Ali Kızılkaya

Op. Dr. Ali KIZILKAYA, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde yapmış ve 2006 yılında Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında birçok farklı kurumda görev yapmış olan Op. Dr. Ali KIZILKAYA, mesleki çalışmalarına kendi kliniğinde devam etmektedir. 

Etiketler
Cerrahi işlem
Op. Dr. S. Ali Kızılkaya
Op. Dr. S. Ali Kızılkaya
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube