Lingual ortodonti: tellerimi gören var mı?

Lingual ortodonti: tellerimi gören var mı?

Ortodontik tedavilere yönelik estetik görünüm talepleri günümüzde artış göstermektedir. Estetik taleplerin artışında ortodontik tedaviler için yaşım geçti algısının günümüzde gitgide azalması ve bireylerin bilinç düzeylerinin artarak kendi dişlerinde herhangi bir protetik uygulama yapılmaksızın inci gibi bir diş dizilimi talep etmeleri etkin rol oynamaktadır. Yaygın bilinenin aksine bireylerde diş ve çevre dokuların sağlıklı olması durumunda, ortodontik tedavi için  herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu yaştan sonra tellerle dolaşırsam herkes ne der? dediğinizi duyar gibiyim. İşte bu noktada içten teller yardımımıza koşmaktadır.

Çocuklarda gördüğümüz ortodontik tedavilerde braketler yaygın olarak dişlerin ön yüzeylerine uygulanmaktadır.Yetişkinler içinse bu durum çoğunlukla rahatsızlık yaratmakta,bu yaştan sonra tellerle mi gezeceğim? ya da tellerim sosyal hayatımda iyi görünmeyecek gibi düşünceler yaygın olarak dile getirilmektedir. Erişkinlerin ortodontik tedavilere gösterdikleri ilgi artışı, biyolojik açıdan yaşın ortodontik diş hareketlerinde kısıtlayıcı bir etken olmadığının çeşitli bilimsel yayınlarda çokça dile getirilmesi ve hatta Amerika’da erişkin ortodontisi bölümlerinin dişhekimliği üniversitelerinde açılması;günümüzde 30,40 ve hatta 60’lı yaşlarda bile ortodontik tedavi olan bireyleri yaygın olarak aramızda görmemizi sağlamaktadır.

Günümüzde erişkinlere sunulan estetik ortodonti yelpazesi kapsamında tellerin tamamen dişlerin iç yüzeylerinden uygulandığı lingual tedavileri yer almaktadır. Lingual tedaviler halk arasında görünmez tellerle ortodonti yada içten tel tedavileri olarak bilinmektedir. Ortodontide dişlerin dil tarafındaki yüzeylerine uygulanan braket ve teller ile yapılan ve kusursuz estetik sağlayan tedavilere lingual(dil tarafında) yada içten tellerle yapılan ortodontik tedavi denilmektedir.

Uzun süren ortodontik tedaviler ve erişkinlerin tel görüntüsünden  rahatsızlık duymaları,içten tel tedavilerinin geliştirilmesinin önünü açmıştır. Bireylerin diş yapısının içten tel uygulamasına uygun olup olmadığının belirlenmesi ortodonti uzmanlarınca gerçekleştirilmektedir. İçten tel tedavileri her bireyin diş yapısına uygundur denilemez ancak çoğu dişsel bozukluğun düzeltilmesinde uygulanabilmektedir. Dıştan tel tedavilerine göre biraz daha uzun sürebilen içten tel tedavilerinde bireylerin tellerine alışmaları takribi 2 hafta sürmektedir. İçten teller İncognito adı verilen teknikte dişlerin dile bakan yüzeylerine birebir uyacak sekilde altın alaşımlı döküm olarak hazırlandığından bireylerin tellerine alışması daha da çabuk gerçekleşebilmektedir.

Ortodontik tedavi ile dişlerinin düzelmesini isteyen ancak görüntüsünden rahatsız olan bireyler için lingual(içten) ortodontik tedavi başarılı bir çözüm olmakta ve erişkin ortodontisinde günümüzde lokomotif rol oynamaktadır.

Herkese sağlıklı gülüşler dilerim.

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Berk Özoğul

Dr. Dt. Berk ÖZOĞUL, lisans öncesi öğrenimini TED Ankara Koleji'nde bitirmiştir. 2001 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2006 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2006 - 2012 yılları arasında ise Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü’nde doktora eğitimini tamamlamış ve Ortodonti Uzmanı olmuştur. Askerlik vazifesini Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde yerine getirmiş olan Dr. Dt. ÖZOĞUL, Türk Ortodonti Derneği ve Ankara Diş Hekimleri Odası gibi meslek kuruluşlara üyedir. İdeal ortodontik tedavi hizmeti sunma amacı ile gençlere ve erişkinlere yönelik sabit ve estetik ortodontik tedavileri ve çene ortopedisi tedavilerini güncel metodlarla gerçekleştirmekte olan  Dr. Dt. Berk ÖZOĞUL, Ankara - Çankaya'da bulunan ortodonti kliniğinde hastalarını kabul ...

Etiketler
Lingual braketlerin avantajları
Dr. Dt. Berk Özoğul
Dr. Dt. Berk Özoğul
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube