Lenf ödem

Lenf ödem

lenf sistemi yada lenfatik kanallar ven dediğimiz toplar damarlar ile paralel seyreder.lenf sistemi doku arasında oluşan sıvıları toplayarak toplar damarlara aktarır,lenf sistemi sıvıyı alır ve öncelikle lenf nodullerine sıvıyı gönderir bu noduller özellikle koltuk altlarında ve kasıklarda bulunur,sıvı nodullerde gerekli işlemlerden geçtikten sonra ven sistemine aktarılır,doğuştan lenf ödemde kişi yetersiz bı sistemle dunyaya gelir ancak hiç bir belirti vermeden uzun yıllar ödem oluşmadan kişi hayatına devam eder ancak her hangi bır yaralanmada,enfenksiyonda yeterligelen sistem durumu kompanse edemez ve ödem gelişir.sekonder yanı sonradan gelişen lenfödem cerrahiye baglı öreneğin meme cerrrahisi sonrasında noduller alınır ve sıvı nodul olmadığı için özellikle kol ve bacakta birikmeye baslar.

lenfödemli hastalar öncelikle diğer tarafına gore dokuların kalınlaşmasıyla farkederler yani diğer vucut bölumlerine göre şişliği farkeder,önemli bir belirtisde ağrısız olmasıdır,yani şişliğin oluştuğu doku agrısızdır ayrıca deri katlantıları kaybolmaya baslar ve cilt renginde değişiklikler bulunmaktadır.

 

lenfödemde kullanılan tedavi yöntemi kompleks boşaltıcı fizyoterapidir,bu tedavi lenfödem hastalığını tamamen ortadan kaldırmaz ancak ödem hemen hemen sıfırlanır ve koruması hastaya baglıdır.hastaya ortalama olarak 30 gunluk bır tedavi uygulanır,tedavide hasta ılk gelişinde bir ölçü alınır ve bu ölçu kaydedilir,sonra hastaya lenf drenajı dediğimiz tedavi ortalama 40 dakika kadar uygulanır lenf drenajı lenf damarlarında kapakları açar ve doku arasındakı sıvıyı lenf damarlarına gonderır,ikinci olarak lenf drenajı bıttıkten sonra hastaya cilt bakımı için ph 5.5 yada 5 olan bır krem uygulanır amacı bandajlama yapılırken hasta da her hangi bir deri irritasyonu oluşmaması ve deriyi korumak için,sonra hastaya bandajlama yapılır amacı gönderilen sıvının tekrar geri gelmesini önlemek amacıyla yapılır,bandajlama dan sonra hasta yarım saat suren egzersiz programına alınır ve tedavi sean olarak sonlandırılır tedavi ortalama bır saat surer hasta tedaviye hergun gelmesi gerekmektedir.Bu tedavi boşaltım fazını oluşturur ve ortalama 30 gun surer sonra hasta hayatı boyunca surecek koruma fazına geçirilir bu fazda lenf drenajı gerekli oldugu zamanlarda yapılır diğer tedavilere devam edilir,koruma fazında bandaj yerine çorap kullanılır çorap ozel sparişle vucut ölçusune göre yaptırılır bu çorap gece çıkarılır gun boyunca takılır her altı ayda bır yenilenmesi gerekir. kompleks boşaltıcı fizyoterapi şu hastalıklarda da uygulanır: .Kronik venoz yetmezlik, .Romatizmal bazı hastalıklar, .Yag ödemi, .Travma sonrası gelişen ortopedik ödem, .idiopatik ödem, .Scleroderma

 

 

.Ödemin oluştugu kol veya bacaktan kan alınmaz,enfenksiyon nedeni ile, .el ve ya ayak tırnakları dikkatli kesilmeli ve manikur pedikur yapılmamalı, .Ekstremitedeki (kol ve bacak) tüğler alınmaz bu bölgeler dıştaki tehlikelerden korunur (iğne,çalı) .Güneşten kaçınmak gerekir uzun süreli, guneş altında durulmaz, .Kullanılan çorap duzenlı aralıklar ile yıkanması gerekir, gerginliği saglaması için yoksa tekrar sisme oluşacaktır, .Gece yatmadan önce mutlaka uygun krem cılde uygulanmalı,sabah çorap giyilmeden önce tekrar kullanılmalı, .Cilt her hangi bir nedenle kaşınmaz,cilt yabancı maddeler ile temas ettirilmez.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Fzt. Mehmet Ünal

Uzm. Fzt. Mehmet Ünal, lise eğitimini 2000 ile 2004 yılları arasında Karaman Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyenliği bölümünde tamamladı. 2005 ile 2007 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi'nde İş ve Uğraşı Terapisi Bölümü'nde eğitim aldıktan sonra 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünü kazandı, 2010 yılında ise mezun oldu. Yüksek lisansını da 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Ortopedik ve Sporcu Rehabilitasyonu bölümünde tamamladı. Uzm. Fzt. Mehmet Ünal, 2007 yılında 3 ay süresince Denizli 112 Acil Yardım İstasyonu'nda; 2010 ile 2012 yılları arasında Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Ortopedik Rehabilitasyon Bölümü'nde; 2012 yılı Ekim ayı itibariyle Kocaeli Fizomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görev aldı. Hale Fizomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'n ...

Uzm. Fzt. Mehmet Ünal
Uzm. Fzt. Mehmet Ünal
Kocaeli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube