Lazerle kılcal damar ve varis tedavileri

Lazerle kılcal damar ve varis tedavileri

Son yıllarda gelişen teknolojiler ile birlikte lazer tedavileri çok büyük aşama kaydetmiştir.  Günümüzde lazerler pek çok alanda güvenle kullanılmaktadır. Yeni nesil lazerler soğutma sistemleri ile çalışır, böylece deriye hasar vermeden damarsal lezyonların tedavisi mümkün olur. Lazer tedavisinin en önemli özelliği hızlı ve ağrısız olmasıdır. Bu bakımdan iyileşme süresi gerektirmez.

Lazerle kılcal damar ve varis tedavisi burun kanatlarına yer alan ve talenjektazi adı verilen imce damarlardan bacak bölgesine yer alan daha geniş çaplı damarların tedavisne kadar geniş çaplı bir tedavi seçeneği sunar.

 

Uygulama Alanları 

1-Yüz bölgesi damarları

Yaşla birlikte burun kanatlarında ortaya çıkan ince damarlar veya yüz bölgesinde yer alan damarsal yapılar bu duruma örnektir. Yüz bölgesine yer alan bu tür damarsal lezyonlar genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Zamanla derinin incelmesi ile damarlar da belirgin hale gelmeye başlar. Yüz bölgesinde yer alan bu tür damarların tedavisine lazer veya radyofrekans yöntemleri kullanılır.

2-Bacak ve Uyluk Bölgesi Varisleri: 

Toplardamarların kapak yapının bozulması sonucu genişlemiş hale gelmesine varis denir

Kadınlarda gebelik dönemi ve adet zamanlarında şikayetler artar. Varisler kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha sık ortaya çıkar ve genetik geçişli durumlar da olabilir. Tüm yetişkinlerin %20’ sinde varislere rastlanır.

Genç yaştaki hastaların birçoğunda kapak hastalığına rastlanmaz fakat yüzeysel seyreden bazı venler nedeniyle damarlar görünür hale gelir. Bacak yan yüzleri, ayak bileği seviyesi ve diz arkası en sık etkilenen bölgelerdir. Bu kan birikimi de cilt dışından mavi, mor ya da kırmızı olarak görünür ve kişiyi rahatsız eder. Devamlı ortaya çıkan baskı ile bacaklarda ağrı,  şişlik ve kramplar görülebilir.

Bacak bölgesinde yer alan bu tür lezyonların tedavisinde ilk tedavi seçeneği lazer tedavileridir. Damarları büyüten ana besleyici damarın tespit edilmesi durumunda köpük skleroterapi işlemi de uygulanabilir. Genel olarak 3mm çapında kadar tüm damarlar lazerle tedavi edilebilirken daha büyük çaptaki damarlarda skleroterapi işleme dahil edilebilir.

3-Damarsal Kitleler: Bazı kişilerde özellikle kollarda ve yüz bölgesinde kırmızı noktalanmalar şeklinde anjiyom adı verilen damar kitleleri olabilir. Damarsal kitleler bazı durumlarda doğuştan mevcut bir hastalığın belirtisi olarak da oluşabilir. Bütün bu lezyonların tedavisinde lazer başarıyla kullanılır.

Tedavi Protokolü

Varislerin nedenini tespit etmek için pek çok yöntem kullanılır. Fizik muayene ve doppler ultrasonografi bunlardan bazılarıdır. Tedaviler, varislerin yaygınlığı, genişliği ve damar kapakçıklarının durumuna göre değişkenlik gösterir. Damar ve kapak yetmezliği olanlarda cerrahi yöntemler ve skleroterapi   uygulanabilir. Orta büyüklükteki damarlarda lazer tedavileri ve skleroterapi kombine edilebilir. Çok ince damarlarda lazer yöntemi tercih edilmektedir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Tufan Soydan

Op. Dr. Ali Tufan Soydan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak  Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur. 

Mesleki çalışmalarına Op. Dr. Ali Tufan Soydan - Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Merkezi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Lazerle varis tedavi
Op. Dr. Ali Tufan Soydan
Op. Dr. Ali Tufan Soydan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube