Lazer epilasyon nedir ne değildir

Lazer epilasyon nedir ne değildir

Lazer epilasyon uygulamasının güvenilirliği ve tesiri, Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA (Food and Drug Association) tarafından 1997 yılında onaylanmıştır. Lazer, kabaca tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık demektir. Belirli dalga boylarındaki lazer ışınları koyu renkli maddeler tarafından tutulmak suretiyle enerjilerini bu maddelere aktararak ısı enerjisine dönüşürler. Bu özellikten yararlanarak lazer ışığı tıpta 40 yıldır çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Lazer epilasyonda prensip, kıl folikülünde yerleşmiş bulunan melanin adı verilen renk maddesinin lazer ışığı tarafından tutularak ısıya dönüşmesini sağlamak daha sonra da ortaya çıkan bu ısı enerjisi ile kıl folikülünü tahrip etmektir. (Bu sırada ortaya çıkan ısı kıl kökü hücresini tahrip eder. Tüylerdeki melanin cilttekine göre daha konsantredir. Bu da cildin zarar görmesini önler. )

Lazer epilasyon tedavilerinde farklı lazer sistemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında dalga boyları farklı olan Alexandrite, Diod ve Nd-Yag sistemler, en sık kullanılan sistemlerdir.

Cihaz  seçimi  yani lazer sistemi seçimi, her hastada farklı olan, cilt rengi, kıl tipi ve kıl kökü rengine göre seçilmelidir. Bu kriterler lazer ışınlarının kıl köküne uyguladığı tedaviyi etkilediği için, söz konusu kriterlere uygun lazer sistemi ile tedavi yapılmalı. Çünkü Alexandrite, Diyot ve Nd:Yag lazerlerin etkinlik alanları farklıdır.  Bu nedenle tedavi öncesi mutlaka kişinin muayenesi yapılarak cilt  rengi, kıl kökü rengi ve kalınlığı belirlenmelidir.

Lazer epilasyon tedavisinde seans sayısı, uygulama alanına,  cilt  rengine ve kıl kökü rengine,  kalınlığına göre farklılıklar göstermektedir. Ortalama olarak  6-8 seans bu  tedavi  için genellikle yeterli olmaktadır. Seans periyodu ise anotomik bölgeye göre değişmekle birlikte 4-6 haftadır.
 

Lazer Epilasyonun Avantajları

- Hastaların çoğunda kalıcı veya uzun dönemli epilasyon sağlar
- Tekniğine uygun yapılırsa güvenilir bir yöntemdir
- Bacak, sırt gibi geniş alanlarda uygulama olanağı sağlar
- Göreceli olarak daha az ağrılı bir yöntemdir, hastaların çoğu tedaviye rahatlıkla uyum sağlar
- Tekrar büyüme olsa bile oluşacak tüyler zayıf açık renkli kozmetik önemi zayıf tüyler şeklindedir
- Hızlı bir yöntemdir  1 saat içinde vucuttaki tüm tüyler temizlenebilir
- Cilt üzerine toksik yada allerjik bir yan etkisi yoktur, cildi tahriş etmez, kalıcı yara izi bırakmaz, kanserojen olduğunu gösteren herhangi bir kanıt yoktur .
- Batık kılların ve kıl dönmelerinin en öenemli tedavi yöntemidir.
- Cilt enfeksiyonu ve bulaşıcı hastalık riski yoktur.

Lazer Epilasyonun Dezavantaj ve Yan Etkileri

- Klinik yanıt her hastada aynı şekilde olmadığından görüşme yapılarak kıl yapısı değerlendirilmeden kesin bir başarı oranı verilememektedir
- Tedaviye en iyi yanıt acık renkli ten, koyu renkli kıl profiline sahip kişilerde gerçekleşmekledir
- Beyaz-gri, kızıl ve sarı renk kıllara genellikle etkinlik göstermez
- Bronzlaşmış ciltlere lazer epilasyon yapılamaz, rengin açılmasını beklemek gereklidir.
- Gözlere zararlıdır, özel koruyucu gözlük takılması zorunludur.
- Herpesli (uçuk hastalığı) bölgelerde, sedef hastalığı olanlarda, prekanseroz cilt lezyonu olanlarda, cilt enfeksiyonlarında lazer epilasyon yapılamaz.

Lazer epilasyon tedavisi bir hekim kontrolünde yapıldığı zaman tedaviye bağlı yanık, renk açılması ve koyulaşması gibi problemler oldukça az görülmektedir.  Ayrıca doktorunuz bu alanda uzman birisi ise bu tip problemlerle karşılaşılsa bile tedavisini de kolayca yapabilmektedir.

Sonuç olarak, lazer epilasyon bu alanda uzman bir hekim tarafından ya da onun gözetiminde uygulanması durumunda herhangi bir problem yaşanmadan uygulanan, etkin ve kalıcı bir tedavi şeklidir. Ayrıca kişiye sosyal yaşantıda hijyen ve kozmetik açıdan oldukça konfor sağlayan bir yöntemdir.

 Uzm. Dr. Servet USTA

                                                                                                                                                                  

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Servet Usta

Uzm.Dr Servet USTA, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2001 yılları arasında  Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Dermatoloji Uzmanı olmuştur.

2001- 2008 yılları arasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde EAH’nde, 2008- 2011 yılları arasında Kırşehir Özel Aşıkpaşa Hastanesi'nde Ayrıca 2005- 2016 yılları arasında Kırşehir’de kendi muayenehanesi'nde dermatoloji ve kozmetokoji hekimliği yapmıştır. Mesleki çalışmalarına 2017 yılında Ankara’da açtığı muayenehanesinde dermatoloji ve kozmetoloji alanında hastalarına hizmet vermektedir. Ayrıca evli ve iki çocuk babasıdır.

 

 

Etiketler
Lazer epilasyon hakkında merak ettikleriniz
Uzm. Dr. Servet Usta
Uzm. Dr. Servet Usta
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube