Lazer epilasyon

Lazer epilasyon

Kadın ve ya erkek fark etmez, özellikle görünümüne özen gösterenler istenmeyen tüylerinden kurtulmanın yollarını aramakta. Günümüzde istenmeyen tüylerden kurtulmanın en etkili ve başarılı yolu  ise; lazer epilasyondur.

 

Lazer nedir?

Yoğunluğu ve miktarı dışarıdan verilen enerjiyle artırılmış bir ışık türüdür. "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation" teriminde geçen kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltma terimdir. Lazer ışığında, ışınların tümü tek bir dalga boyundadır. Lazer ışığı dağılmadan hareket eder. Çünkü aynı anda ve aynı fazda ilerleyen foton partiküllerinden oluşur. Lazer ilk kez 1958 yılında icat edilmiş, 1960'da pratik olarak kullanılmaya başlanmış ve 1983'ten itibaren tıbbın çeşitli dallarında güvenle kullanılagelmiştir. Epilasyon amacıyla son 15-20 yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır. 

 

Lazerin etki mekanizması nasıldır?

Tek bir dalga boyundaki ışıktan oluşan bir optik enerji sağlayarak fototermoliz yaparak etki eder. Bu etki lazer ışığının dalga boyuna bağlı olarak hedef yapıya göre selektif bir etkidir. Oluşan optik enerji hedef yapıdaki(leke, damar, kıl kökü) renk içeren maddeler tarafından emilerek ısı enerjisine dönüşür. Bu ısı enerjisi de çevre dokularda çok az hasar yaratarak ya da hiç hasar yaratmaksızın hedef yapıyı tahrip eder. 

 

Lazer epilasyonun ne gibi üstünlükleri vardır?

Ağda vb epilasyon amaçlı başka uygulamalarda görülebilen deri iltihaplanmaları  ve bulaşıcı hastalık kapma olasılığı bulunmamaktadır. Güvenilir bir yöntemdir. Kullanılan cihazın teknik özelliklerine göre değişmekle birlikte hızlı bir yöntemdir. Kanserojen etkiye sahip olduğunu gösteren hiçbir gözlem saptanmamıştır. Elde edilen sonuç kalıcı veya en azından uzun etkilidir. Kıllar tekrar çıksa bile açık renkli ve zayıf tüyler şeklinde olur ki bunlar estetik olarak önem arz etmezler.

 

Lazer epilasyon kimlere uygulanabilir?

Koyu renkli tüyleri olan herkese 12-13 yaşından itibaren uygulanabilir. 

 

Lazer epilasyon kimlere uygulanmamalıdır?

Hamileliğinin özellikle ilk 3 aylık döneminde olanlara, 12 yaşından küçük çocuklara,  derisinde kollajen doku hastalığı olanlara, son 6 ay zarfında Roacutane kullanmış kişilere Herpesli(uçuk) ve sedef hastalıklı deri alanlarına, deri kanseri veya kanser öncesi deri lezyonlarına lazer epilasyon uygulanmaz. Bronzlaşmış ciltlerde bazı lazer epilasyon cihazları ile yeterli sonuç alınamaz. Böyle durumlarda cildin renginin açılmasını beklemek gereklidir. Kılların rengi beyaz, gri, kızıl veya sarı ise bu kılları da lazer ışığı görmez ve yeterli sonuç alınamaz. Bazı cihazlarla ise (örneğin; Synchro HP, Long Pulse ND:YAG lazer gibi) bronzlaşmış ciltlerde de etkili epilasyon sağlanabilmektedir. Bu tamamen cihazın teknik özellikleri ile ilgilidir. 

 

Lazer epilasyon öncesi dikkat edilecek hususlar nelerdir?

    * Tüylerin sarartılmamış olması gerekir.

    * Kıl köklerine zarar verebilen ağda ve cımbız gibi yöntemler en az birkaç haftadır uygulanmamış olmalıdır.

    * Lazer epilasyon uygulanacak kişinin uzun süredir Betakaroten içerikli ilaçları (A vitamini gibi) alıyor veya zengin Karoten içeren besinleri(portakal, turunç, havuç vb.) uzun süredir çok miktarda tüketiyor olmaması gerekir. Çünkü bunlar beklenen etkinin azalmasına neden olabilir.

    * Peeling vb. cilt soyucu işlemlerin en az iki hafta önceden beri uygulanmamış olması gerekir.

 

Lazer epilasyon sonrası ne gibi olumsuz etkiler görülebilir ve dikkat edilecek hususlar nelerdir ?

Cildin hassasiyetine, kıl rengine, yapısına ve kullanılan cihazın tipine göre uygulama bölgesinde 15 dakika ile iki saat arasında sürebilen geçici bir kızarıklık görülebilir. Cilt rengi çok koyu olanlarda, kılları çok kalın ve koyu renk olan bölgelerde ve aşırı duyarlı kişilerde bu kızarıklık biraz daha uzun sürebilir. Kabuklanma ve sivilceler görülebilir. Yüksek doz lazer verilmesi halinde ve soğutma sistemi yeterli olmayan cihazlarla yapılan uygulamalarda güneş yanığına benzer durumlar oluşabilir. Böyle durumlarda bazı pomatlar reçete edilebilir ve birkaç günlük tedaviyle düzelme sağlanır. 

 

Lazer uygulanan bölgelerin erken dönemde güneşe maruz kalması veya solaryuma girilmesi durumunda bazı lekelenmelerin görülme olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle lazer epilasyon uygulanmış bölgeye en az 30 koruma faktörlü güneş koruyucu kremler uygulanmalıdır. Lazer epilasyon sonrası en az bir hafta süreyle güneşlenilmemeli ve solaryuma girilmemelidir. Erken dönemde peeling ve keselenme gibi işlemlerden kaçınılmalıdır. Çok sıkı ve sert giysiler giyilmemelidir. 

 

Lazer epilasyon ağrılı bir işlem midir?

Kullanılan cihazlara ve kişinin ağrı eşiğine göre değişen şiddette acı ve ağrı duyulabilir. Ancak son teknolojik gelişmeler ve ileri soğutma sistemleri ile hissedilen acı ve ağrının düzeyi minimuma indirilmiş ve uygulama konforu maksimum düzeyde artırılmıştır. Synchro HP ve bu cihaza bağlı soğutma sistemi, bu anlamda en konforlu cihazlardan biridir.

 

Lazer epilasyon kaç seansta uygulanır?

Ne yazık ki lazer epilasyon tek seansta kesin sonuç alınabilen bir işlem değildir. Çünkü kıl köklerin in değişik büyüme evreleri vardır ve tüm kıllar aynı evrede değillerdir. Lazer epilasyon da sadece olgun(anagen) fazla bulunan kıl kökleri etkilenir. Gerileme(telogen) ve dinlenme(katagen) evrelerindeki kıl kökleri etkilenmez. Bunlar ancak anagen faza ulaştıklarında lazer epilasyondan etkilenirler. Bu nedenle müteakip ve müteaddit seanslara ve seanslar arasında ortalama dört ile sekiz hafta arasında değişen sürelere ihtiyaç vardır. Bu süreler ve seans sayısı kılların rengi, kalınlığı, uygulama alanı, kişinin cilt rengi ve kullanılan cihaza göre değişkenlik arz eder. Başlangıçta kesin seans sayısı konusunda bir şey söylemek gerçekçi ve mümkün değildir. Ancak yukarıda zikredilen hususlara dayalı olarak tahmini bir seans sayısından söz edilebilir. 

 

Lazer epilasyonda % 100 garanti verilebilir mi?

Hayır. Böyle bir garanti vermek hem imkânsız hem de doğru değildir. Birçok faktör sonucu etkilemektedir. Bir kısım hasta grubu vardır ki bunların oranı %5 civarındadır ve hiçbir lazer cihazından etkilenmez. Geriye kalan %95' lik grubun yarısında tüm kıllar tamamen epilasyondan etkilenirken, diğer yarısında ise ancak %80 oranında sonuç alınabilir.

 

Lazer epilasyon seanslarına düzenli devam etmemek zararlı mıdır?

Seanslara düzenli olarak devam etmek sonuca istediğimiz şekilde ulaşılabilmesi açısından önemlidir. Ancak seanslara ara vermek önceden yapılmış uygulamaların boşa gitmesi demek değildir. Uygulamalara kaldığı yerden devam edilebilir.

 

Hormonal nedenlere bağlı kıllanmada izlenmesi gereken yol nedir?

Böyle durumlarda bir yandan mevcut kıllar için lazer epilasyona devam edilirken diğer yandan bir endokrinoloji ve/veya bir jinekoloji uzmanının kontrolünde tetkik ve tedavinin sürdürülmesi şarttır. Hormonal problem çözümlenmezse yeniden kıllanma olasılığı yüksektir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mesut Özcan

Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1945 yılında doğmuştur. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimine 1969 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1969-1971 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Genel Cerrahisi Uzmanı olmuştur.  1974 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde akademik karyerine başlamış olan Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1976-1977 yılları arasında İsveç Uppsala Üniversitesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanında eğitim almıştır. 1981 yılında Doçent, 1988 yılında Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1987-2006 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır. 1993 - 1999 yılları arasında aynı anabilim dalı bünyesi ...

Etiketler
Lazer epilasyonun üstünlükleri
Prof. Dr. Mesut Özcan
Prof. Dr. Mesut Özcan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube