Laktoz intoleransından korunmak için çocuğunuza süt içme alışkanlığı kazandırın

Laktoz intoleransından korunmak için çocuğunuza süt içme alışkanlığı kazandırın

Laktoz intoleransı sebebiyle, beslenmeden sütün çıkarılması çocuklarda önemli vitamin eksikliğine yol açmaktadır. Çocukluk döneminde düzenli süt tüketimi alışkanlığı olmamasından kaynaklanan laktoz intoleransı, her gün miktarı artırılarak içilen süt ile giderilebilmektedir.

İnsan vücudunun her gün alması gereken dört temel besinden biri olan süt, çocukluk dönemi itibariyle düzenli alınmadığında gelişim bozukluğuna ve laktoz şekerinin vücutta parçalanamaması sonucu oluşan laktoz intoleransına yol açıyor. Laktoz intoleransı çocukluk döneminde süt içme alışkanlığı edinmemiş vücutlarda daha sık gözükürken, tedavisi olarak bilinen sütün günlük beslenmeden çıkarılması yanlıştır ve çocuklar ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden yoksun kalacaklardır.  

Laktoz intoleransı vakalarının en büyük sebebi düzenli süt tüketilmemesidir. Çocukluk döneminde süt tüketiminin düzenli olmaması halinde vücudun ürettiği laktaz enzimi azalır. Ayrıca, uzun süre süt tüketmemiş kişilerde sütün içerdiği laktozun sindirimini sağlayan enzimler salgılanma yeteneğini kaybetmeye başlar ve laktoz intoleransıyla karşılaşılabilir. Türkiye’de maalesef yeterince süt tüketilmediği için bu sorun 5 kişiden birinde karşımıza çıkmaktadır.

Vitamin ve minerallerinin eksikliği çocukların zihinsel gelişimini direkt etkilerken, zihinsel gelişimde oluşan geriliklerin vitamin ve mineral yetersizliğinin giderilmesi ile ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Özellikle laktoz intoleransı rastlanan çocuklarda süt tüketimi kesinlikle bırakılmamalı, aksine yarım çay bardağı ile başlayıp her gün artan oranlarda süt düzenli olarak başka besinlerle birlikte tüketilmelidir.

Ebeveynler çocuklara düzenli olarak süt içme alışkanlığı kazandırmak için aromalı sütlerden yararlanabilirler. Aynı zamanda anne ve babaların çocukların yanında süt içmeleri ve bu konuda rol model olmaları alışkanlık edinme sürecine katkı sağlayacaktır. Süt içmek, ileri yaşlarda oluşabilecek hastalıkları önlemede yardımcı olacaktır.

 

 

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr.  Neriman İnanç

Prof. Dr. Neriman İNANÇ, 04 Ocak 1958 tarihinde Mardin'de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Beslenme ve Diyetetik bölümünü tamamlamıştır. 1981 Yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Diyetisyen olarak göreve başladı.  1988 Yılında ülserli hastalarda ağızdan fazla miktarda alınan kalsiyumun serum, kalsiyum ve gastrin düzeylerine etkisi ile ilgili tez çalışmasıyla yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1995 Yılında İngiltere'den aldığı destek ile, hiperlipidemik hipertansif bireylerde farklı dozlarda balık yağının etkisinin incelendiği tez projesi ile bilim doktoru unvanı aldı.  2001 Yılında Doçent olarak çalışmalarına devam eden, Prof. Dr. Neriman İNANÇ, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hemşirelik Yüksek Okulun'da Beslenme İlkeleri ve Hastalıkları Diyet Tedavisi derslerinin ...

Etiketler
Laktoz emilimi eksikliği
Prof. Dr.  Neriman İnanç
Prof. Dr. Neriman İnanç
Kayseri - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube