Kutsal göreve hazır mısınız?

Kutsal göreve hazır mısınız?

Uzunluğu belli olmayan bir hayat serüveninin başlangıç noktasıdır ana rahmi. Ve içinde taşıdığı yolcu ile de dünyanın en ağır işini yüklenerek "kutsal" ünvanını tek canlı  "anneler"dir.

Anneler bu dönemde, kendi sağlıklarından çok içindeki yolcunun sağlığını düşünerek hareket ederler. Belki sevdiği alışkanlıklarından vazgeçerler (sigara içmek, alkol almak, saç boyatmak..) belki de sevmediği şeyleri de alışkanlık haline getirirler (süt içmek, vitamin içeren besinler tüketmek..). Artık herşey o içindeki canlıyı sağlıklı bir şekilde büyütüp dünyaya getirmek için planlanır. Çünkü kendilerine ne kadar iyi bakarlarsa çocukları da bir o kadar sağlıklı dünyaya gelicekler. 

Peki anneler bu süreç içerisinde genel sağlığına özen gösterdiği kadar  ağız ve diş sağlığına da gerekli özeni gösteriyorlar mı ya da göstermeleri gerekiyor mu?

İnsanlar, çocukların anne karnında kalsiyum ihtiyaçlarını annenin dişlerinden aldığı ve her çocuğun doğumundan sonra annenin bir diş kaybettiği gibi yanlış bilgi ile yaşarlar. Oysa hamilelik döneminde anne, alacağı önlem ve göstereceği özen ile hem kendi diş sağlığını koruyabilir hem de daha sağlıklı beslenerek, çocuğun kusursuz bir şekilde doğmasını sağlayabilir.

Hamilelik döneminde, annenin değişen hormonal yapısı, mide bulantısı, istifralar ve ağız içerisindeki asit oranının artması ile ağız içerisinde istenilmeyen tüm olumsuz etkenler bulunur. Annenin ağız bakımını iyi yapamaması durumunda bu olumsuz tablo daha da kötü duruma dönüşür ve hamilelik boyunca tedavisi zor ve riskli durumlara kadar ilerler. 

Planlı hamileliklerde anne adayının diş hekimine gidip gerekli tedavilerin yaptırması ve ağız bakımı ile ilgili gerekli bilgileri diş hekiminden öğrenip hamileliği boyunca bunları uygulaması yaşanabilecek tüm olumsuzlukları önceden yok etmesine neden olacaktır. 

Plansız hamileliklerde ise çok acil olmayan durumlarda, hamileliğin 4. ve 6. ayları arasında gerekli tedaviler yapılabilir , önlemler alınabilir ve ya doğumdan sonraya ertelenebilir. Tedavisinin yapılmadığında daha kötüye  gidecek durumlarda ise acil  tedavileri her dönemde yapılabilir, hastanın kötü durumu rahatlatılabilir. 

Hamilelik süresince alınacak ilaçların önemi çok büyüktür. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmamalı, diş tedavisi sonrasında gerekli görür ise hekimin önerdiği ilaçların dışına kesinlikle çıkılmamalıdır. 

Kutsal canlının içindeki yolcu teşekkürünü de sitemini de anne karnına atacağı tekmeler ile gösteriyor olsagerek. Umuyorum tüm annelerin hayatları boyunca alacakları en güzel tekmeler içindeki canlının teşekkür tekmeleri olur. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Süleyman Çetinkaya

Dt. Süleyman ÇETİNKAYA 1 Nisan 1984 yılında Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Özel bir hastanede 2 yıl boyunca hasta kabulü yapan Dt. Süleyman ÇETİNKAYA, evli ve iki çocuk babası olup mesleki çalışmalarına ise Mersin'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hamilelikte diş sağlığı
Dt. Süleyman Çetinkaya
Dt. Süleyman Çetinkaya
Mersin - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube