Kuru iğne tedavisi nedir ?

Kuru iğne tedavisi nedir ?

Kuru iğne tedavisi, çeşitli nedenlerden dolayı oluşan, ağrılı, gergin kas bantları ve tetik noktaların, değişik boylardaki iğneler ile uyarılarak normale döndürülmesi esasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Etkili, güvenli ve bilimsel olarak kabul görmüş(FDA onayı almış), yüz güldürücü bir tedavi seçeneğidir.

-Nasıl ve Kim Tarafından ve Yapılmalıdır ?

Kuru iğne tedavisinde çeşitli boylarda, özel tasarlanmış iğneler kullanılır. İğnenin uygun boyda ve kalitede seçilmesi tedavi başarısı için oldukça önemlidir.

Bir başka önemli husus da uygulayıcı hekimin yetkinliği ve deneyimidir.

Ancak tedaviye başlama kararı vermeden önce titiz bir fiziksel ve nörolojik muayene ile birlikte detaylı bir değerlendirme gerekir. 

Kuru iğne tedavisine başlarken, önce ağrılı bölgedeki gergin bantlar ve içindeki tetik noktalar saptanır. 

Tetik noktanın bulunduğu anatomik bölgeye, uygun boyda bir iğne ile ve uygun teknikle girilir. 

İğne, navigasyon yöntemi ile kas içinde gezdirilerek tetik nokta bulunur. Tetik noktanın bulunması kasta 'lokal seğirme yanıtının' görülmesiyle anlaşılır. Seğirmenin olduğu sırada hasta 'çekilme hissi, titreme hissi' gibi duyumsamalar tanımlayabilir. Böylelikle tetik nokta çözülerek ağrı, uyuşma, ısı farkı gibi semptomlar giderilir. Kuru iğne tedavisi ile tetik noktanın giderilmesi sadece belirtileri değil belirtilerin nedenini de ortadan kaldırmış olur.

Uygulama sırasında iğne tetik noktada çok uzun  süre kalmaz. Bu derin uygulama yöntemidir. Ancak uygulayıcı hekim bazı durumlarda yüzeysel uygulama yöntemini de tercih edebilir.

-Kimlere Yapılabilir ?

Kuru iğne tedavisi ihtiyacı olan herkese uygulanabilir. 13-14 yaşının altındaki hastalara yapılması uygun değildir.Diyabet, hipertansiyon gibi pek çok hastalık kuru iğne tedavisi uygulanması için engel değildir.Belirli şartlara dikkat edilirse gebelerde ve kanserli hastalarda dahi rahatlıkla uygulanabilir. 

-Etkisi Ne Zaman Başlar

Tedavinin olumlu etkisi hemen başlayabileceği gibi bir kaç seans sonunda da başlayabilir. 

Kuru iğne tedavisi için kaç seans gerekeceği sorusunun yanıtı genellikle hastanın tedaviye verdiği cevaba göre değişir. 

Bazı hastalarda, hastalığın özelliğine göre bir seansta sonuç alınabilir!

Ancak, genel olarak 5-7 gün arayla ortalama 4-5 seans tekrar etmek gerekir.

Başarı oranı çok yüksek, yan etkisi olmayan, yüz güldürücü bir tedavi yöntemidir. 

-Yan Etkisi Var mıdır ?

Önemli bir yan etkisi yoktur.

Uygulama sırasında herhangi bir ilaç ya da kimyasal madde kullanılmaz. 

Bu nedenle ağrı kesici, kas gevşetici gibi ilaçların alımı ile ortaya çıkan yan etkiler görülmez.

Ehil ellerde, anatomik yapıları dikkate alarak doğru teknikle yapıldığında yan etkisi olmayan, etkili ve güvenilir bir tedavi seçeneğidir.

Ancak bilinçsizce yapıldığında kalp, akciğer, böbrek gibi organlara ve sinir dokularına zarar verilebileceği gibi ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir!

-Ağrılı ve Kanamalı Bir İşlem midir? 

Kuru iğne tedavisi zannedildiği gibi ağrılı ve kanamalı bir işlem değildir.

Öyle ki, hastalar, uygulama yapıldıktan hemen sonra günlük yaşamlarına devam edebilirler.

-Hangi Şikayetlerde ve Hastalıklarda Etkilidir?

Genellikle hastalar boyun ağrısı, sırt ağrısı, bel ağrısı, kol ağrısı, omuz ağrısı, göğüs ağrısı ve baş ağrısı gibi yakınmalarla baş vururlar. Hatta bazen elde uyuşma, kollarda uyuşma, bacağa ve kalçaya yayılan ağrı kas krampları ve uyuşma gibi şikayetlerde bulunabilirler. Kimi zaman da bir tarafta kol ya da bacakta ısı farkı, sebepsiz terleme üşüme gibi yakınmalarla da başvurabilirler. Bu hastalarda çoğu kez MR, Tomografi, EMG, EKG,EKO ve Efor Testi gibi çok sayıda tetkik yapılmış ve normal bulunmuştur. Durumu açıklayacak tek seçenek gergin bantlar ve kas içindeki tetik noktalardır. Böyle durumların çözümünde kuru iğne tedavisi hızlı sonuç veren, pratik, ucuz ve yüz güldürücü bir seçenektir!

Bazı baş ağrısı tipleri,

Lokal nöropatik ağrılar,

Boyun fıtıkları, bel fıtıkları, Karpal tünel sendromu gibi bazı sinir sıkışmaları, 

Tenisçi dirseği gibi bazı tendinopatiler, 

Myofasiyal ağrı sendromu(kas romatizması) ve fibromiyalji gibi hastalıklar başlıca uygulanma alanlarıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Gökhan Gürel

1978 yılında Akhisar’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Akhisar'da tamamladı. 2002 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun oldu. Zorunlu hizmet kapsamında Kahramanmaraş’ta pratisyen hekim olarak çalıştı. 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2009 yılında Nöroloji Uzmanı olarak zorunlu hizmet kapsamında Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi ve Akçakale Devlet Hastanesinde çalıştı. 2010 yılında öğretim görevlisi uzmanı olarak 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim dalında göreve başladı. 2012 yılında bu görevinden kendi isteği ile ayrılarak mesleki hizmetini özel sektörde vermeye başladı. Mesleki yaşamı süresince yurtiçi ve yurt dışında nöroloji alanında yapılan yerel, ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarla yazılı, sözlü v ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Etiketler
Kuru iğne tedavisi yaptırma
Uzm. Dr. Gökhan Gürel
Uzm. Dr. Gökhan Gürel
İzmir - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube