Kürtaj sırasında kullanılan anestezi teknikleri

Kürtaj sırasında kullanılan anestezi teknikleri

Kürtaj Sırasında Kullanılan Anestezi Teknikleri 

Anestezi yöntemlerini genelde hastalarımıza anlatır anestezi yöntem seçimini genellikle birlikte yaparız. Genel olarak kürtajda 2 çeşit anestezi uyguluyoruz : 

Lokal Anestezi : Bu anestezi şeklinde hasta uyumuyor ancak kürtaj için rahim ağzında (servikse) belli noktalara lokal anestetik madde zerk ediyoruz. Ancak yine de azda olsa kürtaj sırasında kasıklarda biraz ağrı oluşabilir. İşlem ortalama 5 dakika sürüyor dolayısı ile bu da tercih edilebilir. Bu işlem sırasında da bazen baş dönmesi hafif bir bulantı hissi olabilir. Ancak bu yöntemin avantajı çok daha  kısa sürede ayağa kalkıp yürüyerek evinize gidebilirsiniz . 

Sedo Anestezi: Anestezi uzman doktor tarafından öncelikle iyi bir anamnez alınır. Hastanın herhangi anestetik madde almasında engel teşkil edecek bir durum saptanmaz ise özel bir anestetik ilaç koldan anestezi uzmanı tarafından verilir. Uyuyarak kürtaj işlemi için, işlemden en az 4-6 saat öncesinden itibaren su ve sigara da dahil hiçbir şey yenilip içilmemeli oruç gibi aç gelinmelidir. 

Bu yöntem ile yaklaşık 5 dakika süren kürtaj işlemi süresince hasta tamamen uyur hiçbir şey hissetmez işlem sonrası hemen uyanır ancak hastanın tamamen kalması ve kendisine gelmesi kalkıp gitmesi ortalama 45 dk - 1 saati  bulabilir. 

Genel Anestezi: Bu yöntemi genellikle daha büyük ve uzun süren ameliyatlarda kullanırız, kürtaj gibi 5 dakika süren işlemlerde bu yöntem gereksizdir. Hastane ve ameliyathane ortamlarını ve entübasyonu gerektirir ki kürtajda uygulanmasına gerek yok. Bu yöntemin komplikasyonları daha fazladır. Yanınızda mutlaka birinin olması gerekir. Baş dönmesi mide bulantısı v.s olabilir.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Konaç

Etiketler
Kürtaj nasıl yapılır
Op. Dr. Ayşe Konaç
Op. Dr. Ayşe Konaç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube