Kürtaj nedir ? kürtajda dikkat edilmesi gereken hususlar.

Kürtaj nedir ? kürtajda dikkat edilmesi gereken hususlar.

KÜRTAJ

Kürtaj kelime anlamı ile kazımak anlamına gelir, kadın hastalıkları ve doğum'da kullanıldığı şekliyle ise rahim içinden doku almak anlamına gelmektedir. Sadece gebelik sonlandırmak için yapılmaz. 

Özellikle kanama bozukluklarında ve monopoz sonrası kanamalarda teşhis amaçlı küretaj yapılabilir (Probe Küretaj). Yine infertilite (kısırlık) araştırmalarında yumurtlama olup olmadığını anlamak amacıyla da kürtaj uygulanabilir.

Gebeliğin sonlandırılması amacıyla yapılan kürtaj ülkemizde 10. gebelik haftasına kadar kanuni olarak uygulanmaktadır.

Eğer bebek ölü ise , bebekte yaşamla bağdaşmayan ciddi bir anormallik (sakatlık) varsa veya gebeliğin tıbben sakıncalı olması durumunda  daha ileri gebelik haftalarında da kürtaj yapılabilir.

Kürtaj Uygulaması:

Yasal tahliyeler hem lokal anestezi, hem de genel anestezi altında uygulanabilir. Genel anestezi altında kürtaj her ne kadar maliyeti biraz artırsa da, hem annenin psikolojisi açısından hem de işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından daha çok tercih edilir ve önerilir.

Kürtaj Karmen adı verilen büyük enjektöre benzeyen özel aletlerle yapılmaktadır. Bu alet vakum etkisi yaratarak negatif basınç ile rahim içindeki muhteviyatı içine çeker ve  rahimi bir anlamda temizler. Eskiden kürtaj için küret dediğimiz kaşığa benzer aletlerle kazıma işlemi yapılmaktaydı ancak günümüzde modern , hastada en az yan etkiye neden olan tek kullanımlık steril aletler kullanılmaktadır. Bu aletlerin kullanılmaya başlamasıyla olumsuz etkilerin önlenmesinin yanında kürtaj işleminin ve buna ek olarak da anestezinin süresi de kısalmıştır.

Kürtajda en önemli hususlardan birisi de kürtaj için kullanılan aletlerin tek kullanımlık olmasına dikkat edilmesi, yapılan ortamın steril olması ve işlemi yapan doktorun bu konuda deneyimli olmasıdır. Bu şartlarda yapılan kürtaj sonrası riskler minumuma inecektir.

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Korkut Arslan

Op. Dr. Korkut ARSLAN, lisans öncesi öğrenimini 1992 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde bitrmiştir. Ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi esnasında Köln Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ve Wayne State Üniversitesi - ( Detroit, MI, USA) Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde çalışmalar yapmıştır. 2005 - 2009 yılları arasında İstanbul'da özel bir hastanede çalışmış olan Op. Dr. Korkut ARSLAN, 2009 yılında Şanlıurfa' da askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2010 yılından beri İstanbul'da bulunan özel muayenehanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mesleki çalışmlarını sürdürm ...

Op. Dr. Korkut Arslan
Op. Dr. Korkut Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube