Kürtaj kararı

Kürtaj kararı

Kürtaj genel olarak rahim içinde istenmeyen bir gebeliğin tıbbi müdahale ile alınma işlemidir. Kürtaj, aslında bir anlamda tüm rahim içinin temizlenmesidir. Tıbbi literatürde adı dilatasyon-küretaj olarak da geçer.

Kürtaj hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi değildir. Aile planlaması yöntemleri uygulanmasına rağmen istenmeyen bir gebelik ortaya çıkmışsa son çare olarak kürtaja başvurulmalıdır. Kürtaj, başka amaçlarlada yapılmaktadır. Örneğin düşük yapan kişilerde plasenta parçaları kaldıysa bunları temizlemek için de yapılır. Bu işleme Retansiyon (Rest) küretaj denilir. Ayrıca sık tekrarlayan uzun süren kanamalı hastalara hem teşhis (materyal patolojiye gönderildiği için) hemde tedavi maksatlı (kanama durduğu için) kürtaj yapılır. Bu işleme Probe Küretaj denir.

Ülkemizde gebelik tahliyesi amacıyla yapılan kürtajlarda yasal sınır ülkemiz için son adet tarihinden itibaren 10 hafta dır. Yasalar ile ilgili bu işlem sadece kadın doğum uzmanlarının yetkisi altındadır. İşlem hekim ve hasta arasında gizli kalmaktadır. Ancak 10 haftadan büyük gebeliğin devam etmesi anne hayatı için ciddi bir tehlike oluşturuyorsa yada bebekte tespit edilen büyük bir anomali varsa resmi bir hastaneden alınan sağlık kurulu raporu ile sonlandırılabilinilir. Bu işlemede Terapödik Küretaj denir.

Uygulama

Kürtaj ancak konusunda uzman hekimler tarafından uygulandığında riskleri yok denecek kadar azdır. Kürtaj mutlaka steril şartlarda yapılmalıdır. Lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) ile yapılabileceği gibi genel anestezi (uyutularak) ilede yapılabilinilir. Kürtaj işleminde eğer genel anestezi tercih ediliyorsa hastanın işlemden 4 - 5 saat öncesinden itibaren aç ve susuz olması istenmektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nilgün Fatma Dirlik

Op. Dr. Nilgün Fatma DİRLİK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1978 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1983 yılında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

1983 - 1991 Yılları arasında Sivas Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi'nde, 1991 - 2000 yılları arasında Mersin Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi'nde, daha sonraları ise Mersin'de bulunan özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Nilgün Fatma DİRLİK, yurt içi ve yurt dışı bir çok mesleki eğitim programına katılmış, evli ve 2 çocuk annesi'dir.

Op. Dr. Nilgün Fatma DİRLİK, mesleki çalışmalarına Mersin'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kürtaj nedir
Op. Dr. Nilgün Fatma Dirlik
Op. Dr. Nilgün Fatma Dirlik
Mersin - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube