Kürtaj bir korunma yöntemi midir? nasıl yapılır?

Kürtaj bir korunma yöntemi midir? nasıl yapılır?

Kürtaj, gebe kalan bir kadının rahim içindeki gebeliğinin sonlandırılması işlemidir. Kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi değildir. Gebelik istenmediği takdirde mutlaka önceden bu amaçla tedbir alınmalı, spiral, doğum kontrol hapı, prezervatif vaginal diafram gibi korunma yöntemlerinden biri uygulanmalıdır.

Kürtaj, deneyimli bir kadın-doğum uzmanı tarafından yapıldığında kolay ve komplikasyonu az olan bir işlemdir. Hastanın kol damarına bir serum takılıp kısa süreli anestezi sağlayan bir ilaçla uyuması sağlanır. Bu sırada bir yandan ultrasonla rahim izlenirken, bir yandan da aşağıdan Carmen kanülünün (plastik büyükçe enjektör) tek kullanımlık plastik ucu rahim ağzından içeriye sokulur. Carmen kanülünün pistonu çekilip yaratılan vakum ile gebelik boşaltılır. İşlem bitiminde rahim içinde parça kalıp kalmadığı ultrasonla dikkatlice kontrol edilir.

Hasta 5-10 dakika süre uyuyup uyanır. Acı hissetmez, birşey hatırlamaz. Uzman ve deneyimli bir doktor tarafından yapılan kürtajda komplikasyon çıkma olasılığı azdır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melih Üstün

Etiketler
Kürtaj nasıl yapılır
Op. Dr. Melih Üstün
Op. Dr. Melih Üstün
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube