Kurban bayramında doğru beslenme

Kurban bayramında doğru beslenme

KURBAN BAYRAMINDA DOĞRU BESLENME

Bereketiyle birlikte gelen kurban bayramının telaşı tüm Türkiye’yi sardı. Kurban etinin tadı başka oluyor. Ve ister istemez çok yeniyor. Kurban etinin yanında bol miktarda salatalık, domates, yeşillik yenilirse hazmı kolaylaştırır ve asidi dengeler.

Kansızlık (Anemi) problemi yaşayanlar dikkat! Yüksek demir kaynağı kırmızı et ile birlikte C vitamini içeren (limon, maydanoz, domates) besinler tüketilmelidir. Çünkü C vitamini, demirin emilimini arttırmaktadır. Aynı zamanda kansızlık problemi yaşayanlar et ile birlikte yoğurt ve ayran yememelidir. Çünkü yoğurtta bulunan kalsiyum ve et de bulunan demir etkileşime girerek, her ikisinin emilimini de azaltmaktadır.

BAYRAM BAHANE ET YEMEK ŞAHANE…

Tıbb-ı Nebevî’ye dair eserlerdeki bilgilere göre, “Sığır etinin mizacı soğuk ve kurudur” denilmiştir. Yani hazmı zor, sindirimi ağır ve mideden yavaş iner…

Peygamber A. S. da : “Et, dünya ve ahrette yiyeceklerin efendisidir” buyurmuştur (İ. Mâce etime Hadis 3305). Peygamberimizin (A S.) en çok koyunun kürek etini, ön kolları etlerini sevdiği rivayet edilir. Koyun etinin rahat sindirilmesinin sağlamak için limonlu su içilmelidir.

Peygamber A. S. : “Sizlere inek sütünü tavsiye ederim. Zira, ineğin sütü şifa, sütünden elde edilen yağı deva, eti ise derttir” buyurmuştur (C. Sagır 1/51; K. Ummal 10/28209).

“HER ŞEYİN AZI YARAR, ORTASI KARAR, ÇOĞU ZARAR”

Sabah kahvaltısı ile birlikte başlanan KESME-SOYMA-PARÇALAMA-PAYLAŞTIRMA- KIYMA-IZGARA işlemi Beylerin;  Haşlama/Kavurma/Buzlukta Dondurma işlemi ise Hanımların görev dağılımları arasındadır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.

Etler; büyük parçalar halinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolabında soğutulup buzluk kısmında dondurularak 6 ay muhafaza edilir.

Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek bir süzgeç yardımı ile çözdürülmeli ve etin çözülen suya değmesi bir süzgeç yardımı ile engellenmelidir. Ayrıca çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagil yemeklerine 1 yemek kaşığından fazla yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.

Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler diyetisyen gözetiminde sakatat tüketecekleri gün, yumurta tüketmemeleri gerekir.

Kurban bayramında pilav/makarna/bulgur pilavı/bayramın gözdesi yaprak sarma veya baklava tercih edilecekse gün içinde ekmek yenmemelidir. Çünkü bunların hepsi birer ekmek gurubudur. Günlük 1 ila 3 Baklava-15 Sarma dan fazla tüketilmemelidir. Ayrıca kalp sağlığı açısından günlük şekersiz 1 türk kahvesi ihmal edilmemelidir.

Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir. Asitli/Gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir.

Gidilen bayram ziyaretlerde; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları; hamur tatlıları yerine bitter çikolata veya sütlü tatlılar ve meyveler tercih edilmelidir. Misafirlerinize midelerini rahatlatacak soğuk sütlü tatlılar ikram edin. Aşırı şerbetli tatlı, artan et tüketimi ve bayramın sıcaklara denk gelmesi ile riskli gurupları rahatsız edebilmektedir.

Son olarak; bayramı ağız tadıyla geçirmek için dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir. Fesleğen Diyet Ailesi Hayırlı, Huzurlu ve Bereketli Bayramlar Diler…

Sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda tüm sorularınız için;

Dyt. REYHAN ERİŞEN
 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Reyhan Erişen

Dyt. Reyhan ERİŞEN Bir Gurme Kenti olan Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden 2015 yılında 4.sırada mezun olarak Diyetisyen unvanını almıştır. Lisans eğitimini ‘’ Kanser ve Malnütrisyon Semineri’’ , ‘’Besin Güvenliği ve HACCP Semineri’’ ve ‘’Türkiye ve Kıbrıs’ta Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde Okuyan Öğrencilerin Akademik Hizmetlere İlişkin Beklenti, Memnuniyet Düzeyleri ve Genel Beslenme Durumları’’  tezini tamamlayarak, bölümün ilk tezini Prof. Dr. Gülden KÖKSAL ile yazmıştır. Ayrıca üniversitenin ilk mezunlarındandır.   Eğitimi Boyunca Görev Aldığı Yerler: •Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gönüllü olarak 2 hafta süre ile Diyet Polikliniği •Çankırı Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar 1 ay süre ile Obezite/ Diyabe ...

Etiketler
Kurban bayraminda sağlikli beslenme
Dyt. Reyhan Erişen
Dyt. Reyhan Erişen
Çankırı - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube