Kurban bayramında beslenmenin püf noktaları

Kurban bayramında beslenmenin püf noktaları

Bayramları , aile bireylerinin, yakınların, dostların biraraya geldiği güzel mi güzel geniş sofraların kurulduğu sevginin, mutluluğun göstergesi olan özel günler olarak biliriz.Bu özel ve güzel günlerde tatlılar , çikolatalar , şekerlemeler ve çoğu zaman hamur işlerinden zengin sofralar eşlik etmektedir bizlere .Özellikle kurban bayramında bunların yanı sıra kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır.Bu güzel günlerin tadını kaçırmamak adına kronik hastalıklara sahip (kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları ) ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler daha dikkatli olmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar

Etler sindirimi zor besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerinde sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide- bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.

Etler çok iyi bir protein kaynağıdır.Demir , çinko, fosfor,magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermelerine rağmen C ve E vitaminlerini içermezler.Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin , bol limonlu salataların tüketilmesi sağlıklı ve dengeli beslenme için çok önemlidir.Özellikle C vitamininden zengin salatalar/ taze sıkılmış meyve suları etin içerisindeki demirin emilimini arttırmaktadır.

Etleri pişirme yöntemi haşlama veya ızgara olmalı ve pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmamalıdır.Hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalı.Etin yağsız kısmının bile yağ oranı ortalama %20 dir.Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri çok yüksektir.Özellikle kalp damar hastaları için büyük risk oluşturmaktadır.

Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Izgara yöntemi kullanılırken etin yanmasını önlemek için et ile ateş arasında 15 cm kadar bir uzaklık olmasına dikkat edilmelidir.

Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.

Gidilen bayram ziyaretlerinde çok fazla çay kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.Meyve suları yerine açık çay veya bitki çayları ; hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlılar ve taze meyveler tercih edilmelidir.

Kurban etleri nasıl saklanmalı ?

Etler büyük parçalar yerine tek seferde kullanılacak kadar küçük miktarlarda buzdolabı poşetine koyularak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta (-2 derecede ) birkaç hafta saklanırken, derin dondurucuda (–18 derecede 3 ay )daha uzun süre saklanabilir.

Dondurulan etler buzdolabının alt bölmesinde bekletilerek çözdürülmeli;çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli, tekrardan dondurma işlemi yapılmamalıdır.

Bayram gününün kahvaltısı

Geleneksel olarak kurban etiyle kahvaltı yapmak ülkemizde çok yaygındır ama bayram sabahı için uygun bir alternatif değildir.Sindirim açısından sıkıntılar oluşturmaktadır.

Bayram sabahı kahvaltı sofrasında peynir çeşitleri,bol miktarda domates, salatalık ve yeşilliklerden oluşan söğüş sebzeler,haşlanmış yumurta veya sebzeli omlet ,süt, tahıllı ekmek ,tam buğday ekmek veya çavdar ekmeğini bulundurmak daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.

Her zaman olduğu gibi bayramda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinden şaşmadan, sağlıkla, mutlu bir bayram geçirmenizi diliyorum.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serap Akdağ

Dyt. Serap AKDAĞ, 1992 Yılında Osmaniye'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2010 yılında birincilikle tamamlamış ve Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında onur belgesi alarak üniversite eğitimini başarıyla bitirmiş ve Diyetisyen unvanı almıştır. Dyt. Serap AKDAĞ, henüz öğrenciyken pek çok kurumda staj yapmış ve mesleki deneyim kazanmaya başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez mutfağı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji - Nefroloji- Kardiyoloji-Gastroenteroloji - Kardiyoloji klinikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi staj yapma imkanı bulduğu Türkiye'nin önemli kurumlarındandır. Balçova TSM, Menderes TSM ve İzmir Özel Hayat Hastanesi'nde başta diyabet ve obezite ol ...

Etiketler
Kurban bayramında doğru beslenme
Dyt. Serap Akdağ
Dyt. Serap Akdağ
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube