Kulak şekil bozuklukları ve ameliyatları

Kulak şekil bozuklukları ve ameliyatları

İşitme organımız olan kulak; dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 bölümden oluşur ve gelişiminin % 80 ini 5-6 yaşlarında tamamlamaktadır. Bu nedenle kulak estetiği ameliyatları diğer estetik ameliyatlardan farklı olarak, 6 yaşından itibaren, yani okula başlamadan yapılabilmektedir. Böylece çocuk okul yıllarında, kulaklarındaki şekil bozukluğundan dolayı yaşayabileceği psikolojik sıkıntılarla hiç karşılaşmamış olur. Ayrıca kulak estetiği ameliyatları 5 yaşından sonraki her yaşta yapılabilir.

Kulak estetiği ameliyatını gerektiren şekil bozuklukları, dış kulak bölümünün kulak kepçesi dediğimiz kısmında ortaya çıkan düzensizliklerdir. Kulak kepçesi fonksiyon olarak dış ortamdaki sesleri toplayıp kulak zarına iletir ve yapısal olarak temelde kıkırdak, deri dokularından oluşur. Kulak kepçesindeki şekil bozuklukları ise genellikle kıkırdaktaki değişiklikler sonucunda oluşur.

Kepçe kulak ( Cup ear ):

Kulak kepçesinin gelişimsel anomalilerinden biridir. Hafiften ağıra değişik şekillerde olabilir. Kepçe kulak anomalisinin sebebi kulak kıkırdağındaki değişikliklerdir, konkanın aşırı derin olması, antiheliks kıvrımın ve antiheliks kruslarının oluşmaması ve skafanın silikleşmesi anomalinin sebebi olabilir. Anomalinin ağırlığına göre bu nedenlerden biri veya birkaçı bir arada olabilir. Kepçe kulak estetiği ameliyatı planlarken nedenini doğru olarak belirlemek ve nedene yönelik müdahaleler yapmak gerekir.

Kepçe kulak estetik ameliyatı

Ameliyat 6 yaşından itibaren yapılabilir. Çocuklarda genel anestezi, 10 yaş üstündekilerde ise lokal anestezi ile yapılabilir. Lokal anestezide kulağın etrafına çepeçevre anestezik madde enjeksiyonu yapılır ( aurikuler blok ) kısa bir süre içinde kulak tamamen uyuşur ve hasta ameliyat boyunca ağrı duymaz. Ameliyat yaklaşık 1,5 – 2 saat sürebilir.

Kepçe Kulak estetik ameliyatında, kulak arkasından yapılan bir kesi ile kulak kepçesinin kıkırdak dokusu açılır. Eğer konka derinliği fazla ise konkadan gerektiği kadar kıkırdak çıkarılır. Kulak kepçesinin arkaya doğru kıvrımını sağlamak için uygun yerlerden kıkırdak törpüsü ile kıkırdak inceltilir. Bu inceltme, kıkırdağı yumuşatarak daha kolay şekil verilebilmesini sağlar. İnceltme yapılacak olan bölge özel boya ile işaretlenir.

Daha sonra kıvrımın kalıcı olması için özel dikişler konur. Kullanılan dikişlerin bu ameliyata uygun olması çok önemlidir. Özellikle renksiz dikişler kullanılmalıdır. Bu dikişlerle kulak sayvanının kıvrımı arttırılarak, başa daha çok yaklaşması sağlanır. Kulak kepçesinin baş ile yaptığı açı normalde 30-35 derecedir. Bu açının oluşturulması için dikişler ayarlanarak düğümlenir.

Ameliyat kulak arkasından yapıldığı için dıştan herhangi bir ameliyat izi görünmez. Hasta aynı gün taburcu edilerek evine gönderilir.

Anotia, Mikrotia, lop ear:

Doğuştan kulak anomalilerinin ( şekil bozuklukları ) görülme sıklığı genelde 6000 canlı doğumda 1 dir. Daha çok erkeklerde ve sağ tarafta görülür. Bu anomali anotia ( kulak kepçesinin hiç olmaması ), mikrotia ( sadece kulak memesinin veya kepçenin çok küçük bir kısmının oluşması ) ve lop ear ( dar kulak= kulak kepçesinin üst kısmının dikey yönde dar ya da kısa olması ) gibi çok değişik şekillerde ortaya çıkar. Bunların sebebi hakkında kesin bilgiler olmamakla beraber, anne karnında iken bebekte olan kan dolaşımı yetersizliği ve annenin gebelikte kullandığı bazı ilaçlar neden olabilmektedir.

Bu şekil bozuklukları sadece kulak anomalisi olarak ortaya çıkabileceği gibi vücuttaki başka anomalilerle de beraber görülebilir. Bu nedenle bu bebeklerin ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulmaları gerekir. Bu anomalinin olduğu kişilerde işitme problemleri de olabilir

Mikrotia ameliyatları

Bu anomaliyi düzeltmek için yapılan kulak estetiği ameliyatları genelde 5 yaşında başlar, fakat anomali iki taraflı ise ameliyatlar 4 yaşında başlamalıdır. İlk ameliyatta kaburgadan alınan kıkırdak kulak iskeleti şekli verilerek temporal bölgedeki deri altına gömülür. İkinci ameliyatta kulak memesi rotasyon yaptırılarak normal pozisyonuna getirilir. Üçüncü seansta kulak oluşturulacak deri ve daha önce gömülen kıkırdak kaldırılarak arkasına deri yaması transferi gerçekleştirilir. Bu temel ameliyatlardan sonra bazı düzeltici ameliyatlar da yapmak gerekebilir. Mikrotia anomalisi için ameliyat olmaya karar veren hastalar ve aileleri bilmelidir ki bu ameliyatlar sabır isteyen ve tüm seansların tamamlanması uzun zaman gerektiren ameliyatlardır.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ufuk Bilkay

Prof. Dr. Ufuk BİLKAY, 1966 yılında İzmir’de doğmuştur. Lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1 yıl kadar Dokuz Eylül Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı'nda asistanlık yaptıktan sonra bu bölümden ayrılarak 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Anabilim Dalı'nda eğitimine devam etmiştir. 1999 yılında ise Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Yurtdışında da pek çok çalışma yapmış olan Prof. Dr. Ufuk BİLKAY, 1998 yılında Atlanta -ABD’de Emory University’de Araştırma Görevlisi olarak bulunmuş olup burada Endoskopik Plastik Cerrahi, Mikrocerrahi ve Rekonstrüktif Meme Cerrahisi ile ilgili konularında çalışmıştır. Ayrıca Emory Clinic ve Paces P ...

Etiketler
Kulak şekil bozuklukları ve ameliyatları
Prof. Dr. Ufuk Bilkay
Prof. Dr. Ufuk Bilkay
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube