Kulak hastalıkları tedavisinde yeni balon kateter yöntemi

Kulak hastalıkları tedavisinde   yeni balon kateter  yöntemi

KULAK KANALINDA (ÖSTAKİ TÜBÜ) BALON KATETER NEDİR?

Östaki tüpünde  Balon kateter uygulaması aslında  yeni bir gelişme olmasına karşın tıpta kalp hastalarında  tıkalı kalp damarlarının açılmasını sağlayan  bir yöntem olarak bilinmekteydi . Kulak burun boğaz alanında tıkalı olan kulak kanalının yani östaki kanalının açılmasında aynı mantık çerçevesinde son bir yılda dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde de bu uygulamalar 3 ay öncesi başlamıştır. Kulak kanalı tıkanıklıklarında İlaç tedavileri dahi yeterli olamadığı durumlar sıklıkla olmaktadır. Bu gibi durumlarda ilaç tedavilerinin sürelerini uzatıyor ve yoğun ilaç tedavileri yapmak zorunda kalıyorduk. Bazen de bu kanaldaki sorun geçici kalkıyordu. Sorun sık sık tekrar ediyordu. Örnekle; çocukların sık sık kulak iltihabı geçirmesi gibi. Artık bu yeni yöntemle kulak kanalının Balon ile genişletilmesinden sonra bu sorunlar rahatlıkla çözümlenmektedir. Östaki tüpünün tıkanıklıkların açılmasında artık, balon kateter kullanılarak tıkanan kanal açılarak dilate edilmektedir. 

KULAK KANALINDA NİÇİN TIKANIR?

Kulak kanalı olarak adlandırılan östaki tüpü veya kanalı burunun arka kısmı olan genizde (nasofarenks) yer alır.  Bu kanalın diğer ucu orta kulak adı verilen kulak kemikçiklerinin de içinde yer aldığı bir boşluğa açılır. Bu kanalın önemli fonksiyonu vardır.  Bu kanalın tıkanması veya çalışmaması durumunda kişide çok ciddi kulak sorunları oluşur.  Normalde dış hava ortamında belirli bir atmosfer basıncı vardır. Östaki kanalından geçen hava ile dış kulak yolundan geçen hava basıncı kulak zarının orta kulaktan ve dış ortamdan eşit olmasını sağlayarak zarı gergin tutar. yeterince gergin olursa seste o derece iyi iletilir olacaktır. Östaki kanalında tek taraflı bir tıkanıklık oluştuğunda hava orta kulağa yeterince gelmeyecektir. Bu havalanma bozukluğuna bağlı önce orta kulakta hava olmayacaktır. Buda bu bölgede hava basıncının olmayışı anlamına gelir. Dış kulak yolundan gelen hava ve basıncı bu sefer kulak zarının gerginliğinin bozulmasına ve içeriye doğru (Orta kulak yapılarına doğru) çökmesine neden olacaktır. İşte bu nokta da tedavi sağlanmaz ise kişiyi ciddi işitme kayıpları ve müzmin kulak rahatsızlıkları bekler. Bu kanalın çalışmamasına bağlı orta kulakta sıvı toplanması olabilir. Genellikle çocuklarda gelişen bu durum ilaç tedavileriyle düzelmez ise kulak zarına tüp takılması işlemine kadar gidebilir. Bunun dışında zarda ileri derecede çökmeler sonucu Adeziv otit adı verilen kulak zarının ileri derecede çökmesine ve ortakulak yapılarına yapışmasına neden olarak, orta kulakta havanın kalmamasına ve işitme kayıplarına neden olur. Ayrıca kronikleşmiş sürekli kulak rahatsızlıkları, kulakta işitme kayıplarının neden olan pek çok duruma östaki kanal tıkanıklıkları neden olmaktadır.

östaki kanalındaki bu tıkanıklıkların (Obstrüktif tüp disfonksiyonu ) kulak rahatsızlıklarının ana nedenidir. İleride pek çok önemli kulak hastalığına zemin hazırlar. Bu durumlar söz konusu olduğunda ilaç tedavileri veya hastalıkların durumuna göre değişik tedaviler uygulanmaktaydı.   

Balon ile genişletme Hangi kulak hastalıklarında uygulanır:

Tekrarlayan orta kulak iltihapları ( kulak zarı perforasyonları, kolestatomlar, gibi)

Kulak zarında ileri derecede çökmeler (atelektazi)

Orta kulakta sıvı toplanması ve bu durumun kronik hale gelmesi

Kurallara uygun yapılan Kulak zarı ameliyatlarına rağmen, ameliyat sonrası başarısızlıklarda.

Uçak yolculuklarında sık sık yaşanan kulak tıkanıklıklarında

Kulak tıkanıklıklarında kulağı hava basıncı ile (valsalva) açmaya çalışılmasına rağmen başarısız olma.

Kulakta basınç ve tıkanma sık olan meslek grupları; pilotlar, dalgıçlar, yüksek irtifa veya deniz dibinde çalışan işçiler

Kim tarafından bulunmuş ve uygulanmıştır?

Avrupa’da Prof.Dr. Holger Sudhoff tarafından geliştirilen bu yöntemle, Binlerce sorunu olan hastada bu girişimler uygulanarak, östaki kanalı balon yöntemiyle açılmıştır. Yapılan bilimsel çalışmalarda kanal açıklıkları ameliyat öncesi ve sonrası ve ilerleyen aylarda test edilerek, bu yöntemin başarısı kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalarda kişilerde hiçbir yan etki ile karşılaşılmamıştır. Yöntem genel anestezi altında yapılan, çok kısa süreli bir işlemdir.

Kişilerde sık oluşan kulak hastalıklarının tedavisinde yeni yöntem olan kulak kanalı olan östaki kanalının balon yöntemiyle açılmasını yapmaya başladık. Pek çok Kulak hastalığına neden olan kanal problemlerinin tedavisi,  artık mümkün kılmaktadır.  Unutmayın… Geç kalmak ileride ciddi kulak hastalıklarına davetiye çıkararak,  kulak işitmesini bozar ve telafisi mümkün olmayan kronik kulak hastalıklarına neden olabilir. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şirin

Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, tıp eğitimini 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1989 - 1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Dairesi'nde çalıştıktan sonra Fransa'ya giderek kısa süreli çalışmalar yapmıştır. 1991-1996 yılları arasında ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998-2003 yılları arasında İstanbul Polis Hastanesi'nde ve 2003-2013 yılları arasında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Eğitim Kadrosu'nda görev yapmış olan Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, mesleki çalışmalarına Şişli'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Orta kulak
Op. Dr. Ahmet Şirin
Op. Dr. Ahmet Şirin
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube