Kulak estetiği (kepçe kulak)

Kulak estetiği (kepçe kulak)

Kepçe kulak bozukluğu veya deformitesi kulağın ile kafa arasındaki açının normalden büyük olamsıdır. Bu da kulakların özellikle önden bakışta belirgi olmasına neden olmaktadır. Bir sağlık problemi değildir ancak beligin olan kulak yapısının dikkat çekmesi ne neden olmaktadır. Özellikle de çocukluk döneminde çocukların farkındalıklarının fazla olması ve en küçük farklılıkları bile farketmeleri kendi aralarında alay-eleştiri konusu olabilmektedir.  Bu nedenle bu dönemde maruz kalınan söylemler nedeniyle kepçe kulak problemiolan kişiler hep kulaklarını saklama ihtayıcı hissederler. Daha da önemlisi kişinin duygusal yapısına bağlı olarak özgüven kaybına bile yol açabilmektedir.

Kepçe kulak ameliyatları kulak gelişiminin tamamlandınğı 5-6 yaş sonrasında yapılabilmektedir. Böyle bir ameliyata karar verirken özellikle çocukların istekleri önemlidir. Ailenin benim çocuğumun kulakları kepçe, bu şekilde okula başlamasın, dalga geçerler söylemleri ile çocuklar ameliyat edilmemelidir. Eğer ki çocuk bunun farkındaysa ve arkadaşları arasında alay konusu oluyorsa yapılmalıdır. Bunu anlamak için de mutlaka çocukla iletişim kurulmalıdır.

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Ameliyat planlanıyorsa 10 gün öncesinden aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar kesilmelidir. Bitki çayları ve özellikla yazın kırmızı mevyelerden uzak durulmalıdır. Sigara kullanılıyor ise 4 hafta öncesinden kesilmesi ameliyattan sonra 2-3 hafta daha içilmemelidir.

Ameliyat

Çocukluk döneminde yapılan bu ameliyatlar genel anestezi altında olurken erşikin ve ergenlik döneminde (ortlama 15 yaş sonrası) lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Kulak arkasından kesi yapılmaktadır ve bir miktar deri çıkarılmaktadır. Kulak derisi kaldırılarak kıkırdak şekillendirilmesi yapılmakta ve kulak cerrahi ipler ile geriye doğru çekilerek uygun açıya getirilmektedir.  Ameliyat sonrası ilk 24 saat ağrı olabilmektedir ve ağrı kesiciler ile kontrol altına alınmaktadır. 3-4 gün amleiyat sargısı olmaktadır ve sonrasında 4-6 hafta kadar saç bandı kullanılmaktadır.

 Ameliyatsız çözüm var mı?

Kulaktaki şekil bozukluğu yeni doğan dönemide fark edilirse sürekli saç bantlarının kullanımı ile düzelebilmektedir, ancak bunun ilk 1-2 ay içinde yapılması gerklidir. Sonraki dönemlerde bu yöntem etki etmemektedir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sezi Ceylan

Op. Dr. Sezi Ceylan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2002 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimimi 2008 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2009-2014 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Sezi Ceylan, mesleki çalışmalarına ise şu an Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde devam etmektedir

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Sezi Ceylan
Op. Dr. Sezi Ceylan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube