Kronik boyun ve sırt ağrılarında meme küçültme ameliyatları

Kronik boyun ve sırt ağrılarında meme küçültme ameliyatları

KRONİK SIRT VE BOYUN AĞRILARINDA MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI

Aşırı büyük ve sarkık memeler bayanlarda psikolojik rahatsızlığın yanı sıra sırt ağrısı, boyun ağrısı, deri pişikleri, sütyen askılarının ciltte oluşturduğu ağrılı izler, aktivitelerde kısıtlamalar, sportif faaliyetlerde bulunamama, deri enfeksiyonları, omurilik hastalıklarında ağrıları arttırma gibi şikayetler oluşturabilmektedir. Bazı hastalar ise kilolarının çok fazla olmadığı; fakat meme dokularının büyük olmasından dolayı daha fazla kilolu göründüklerinden, ayrıca normal bedenlerine göre kıyafet giyememekten yakınırlar. Bayanlarda meme büyümesi çoğu kez doğum veya gebeliklerden sonra gerçekleşse de bazı kişilerde çok genç yaşlarda hızlı büyümeler ortaya çıkabilmektedir.

Meme küçültme ameliyatları özünde her ne kadar estetik ameliyatlar olsa da sağlığımız açısından tedavi edici tibbi gerekliliği olan ameliyatlardır.

Meme küçültme ameliyatları kişide normalden büyük ve sarkmış olan memeleri normal boyutlara ve dikliğine kavuşturmak için yapılan ameliyatlardır. Bu işlem esnasında meme başı etrafındaki koyu renkli kısım (areola) da genellikle küçültülür.

Dolayısı ile meme küçültme ameliyatları estetik bir ameliyat olmasının yanısıra, hastaya fiziksel bir rahatlama sağlayacağından aynı zamanda fonksiyonel bir ameliyattır. Bazı genç kızlarda memeler aşırı büyük olabilir. Bu kişilere erken yaşlarda bile (16-17 yaş) meme küçültme ameliyatları yapılabilir.

Meme küçültme operasyonları başarı oranları çok yüksek olan ameliyatlar olarak bilinmektedir. Bu ameliyatlar sonrasında kadının görünümünde fiziksel olarak birtakım olumlu gelişmeler olacaktır. Bu durum da kadında psikolojik olarak olumlu etkiler yaratacaktır. Aynı zamanda uzun zamandır çekilen sırt ve boyun ağrıları, meme cildi ile ilgili problemlerden de kurtulmuş olacaktır.

Meme küçültme ameliyatı esnasında yapılan kesiler sonucunda dikiş hatlarında kaçınılmaz olarak izler oluşacaktır. Bu izler ilk aylarda daha belirgin ve kırmızımsı renkte olmakla birlikte aylar içinde yumuşayacak, renkleri beyazlaşacak ve daha az görünür hale gelecektir. Ameliyat sonucunda memelerde birtakım izler kalmakla birlikte, hasta, normal büyüklükte memelere kavuştuğunda bu rahatsızlıklardan kurtulmakta ve fiziksel olarak çok rahatlamaktadır.

Ameliyat ve sonrası: 

Meme küçültme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ameliyat ortalama 2-4 saat sürer. Hasta ameliyattan sonra aynı gün ya da ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Hasta 2-3 gün aralıklarla kontrole gelir.

Her ameliyattan sonra bir iyileşme ve bakım dönemi bulunmaktadır. Meme küçültme operasyonundan sonra da böyle bir dönem yaşanmaktadır. İlk birkaç gün memenin yan taraflarına ince ve küçük tüpler yerleştirilir. Bunun sebebi meme etrafında oluşacak kan ve sıvıları rahatça dışarı atmaktır. Yerleştirilen bu tüpler 1. veya 2, günün sonunda çıkarılmaktadır. Ameliyattan sonra ince bir pansuman sargısı veya uygun bir sutyen giyilebilir. Kadınlar 5 güne kadar normal yaşamlarına geri dönmektedir. 10 günden sonra da vücuttaki dikişlerin alınmasına fırsat kalmadan dikişler deriyle kaynama yaparak ameliyat yeri geçmeye başlar. Ameliyattan sonra kadınların göğüslerinde bir takım şişliklerin olması normaldir. 7 güne kadar bu şişlikler inip göğüsler normal şeklini alacaktır. İlk görünümde göğüsler dik ve biraz yukarıda olacaktır. Bu durum birkaç ay içinde göğüsün alt kısmını tam dolduracak şekilde kendini düzenleyecektir. 2 hafta içinde kadın normal sosyal aktivitelerine dönüş yapabilmektedir. Yalnız daha fazla güç gerektiren sporları yapmak için kadının 4.aya kadar beklemesi doğru olacaktır. Ameliyattan sonra meme dokusunda meydana gelen şişliklerden dolayı geçici olarak bir his kaybı yaşanacaktır. Memenizde kurumalar meydana geliyorsa bunlara uygun bir yumuşatıcı pomat kullanmanız iyi olacaktır. Regl dönemlerinizde göğüslerinizde birtakım ağrıların olması normaldir. Bu durum zamanla vücut tarafından düzene sokulacaktır.

Meme küçültme ameliyatlarından sonra ciddi denecek ağrılar oluşmaz. Hastalar sporcu sütyeni şeklinde elastik bir sütyen giyerek birkaç gün sonra günlük aktivitelerine ve işlerine dönebilir.

Op.Dr.Tolga HÜNER

 

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tolga Hüner

Etiketler
Meme küçültme ameliyatı
Op. Dr. Tolga Hüner
Op. Dr. Tolga Hüner
Eskişehir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube