Kötü ağız kokusu (kak)

Kötü ağız kokusu (kak)

Gunumuzde toplumun %30 unun kotu ağız kokusu (KAK) ile karşı karşıya olduğu ve kadınlarda daha sıklıkla rastlandığı belirtilmektedir. İnsanlar, koku sinirlerinin zamanla ortama adapte olmaları nedeni ile kendi ağız kokularını objektif olarak değerlendirememektedirler. Kişiler ağız kokusu sorunu ile karşı karşıya olup olmadıklarını kendi kendilerine saptayabilirler.

Bu iş icin oldukca basit birkac tane test yontemi onerebiliriz:
Bir parca mumsuz ve kokusuz diş ipi ust buyuk azı dişlerinin arasına yerleştirilir ve cıkartıldıktan sonra 45 saniye beklenir ya da dil iyice dışarıya cıkartılır, bir gazlı bez parcası ile dil ucundan tutulur ve bir başka gazlı bez ile dil koku sıyırılır. 45 saniye beklenir. Koklanır. Bu sure sonunda hoş olmayan bir koku algılanırsa KAK sorununuz var demektir.

KAK' nun NEDENLERİ:
Kotu ağız kokusunun oluşmasında diş curukleri, diş eti hastalıkları, aft lar, uyumsuz ve kotu kullanılan protezler ve ağız kuruluğu
gibi faktorler rol oynamakla birlikte; sorunun esas nedeni ağız icerisindeki yumuşak dokularda ozellikle dil kokundeki oluşan
aneorop bakteri birikimidir. Nadir olarak ağız kokusuna ağız dişı etkenler sebep olabilmektedir.
Bu nedenlerin başında sinuzit, polip gibi burunla ilgili hastalıklar gelir. Bu oluşumlar burundan hava girişini engelleyerek burun mukozasının kurumasına yol acarak burada kotu kokunun oluşmasına neden olur. Bu durumda kotu koku ağızdan ziyade burundan gelmektedir.
Cocuklarda burundan gelen kokularda burna yabancı madde kacıp kacmadığı araştırılmalıdır. Buruna yabancı madde kacması sonucu oluşan koku, KAK dan hafif peynirimsi kokması ile ayrılabilmektedir.
Tukuruk akış hızı ve miktarındaki azalma, ağız kuruluğu kokuyu arttırıcı etkenler arasındadır. Agız kuruluğunda normalden daha az olan tukuruk, dil uzerinde oluşan sulfur bileşiklerini yeterince yıkayamaz. Bu şekli ile ağız kokusunun artmasına neden olur.
Ağız kuruluğunun bir diğer olumsuzluğu da tukuruk azlığının ortamdaki oksijen azlığına neden olmasıdır. Ağız ortamındaki oksijen azlığı aneorob ortamın oluşmasına yol acmaktadır.
Bademcik iltihaplanmaları devamlı ağız kokusu oluşmasına neden değildir. Ancak enfeksiyon sırasında gecici bir ağız kokusu soz konusudur.
Bunların dışında bronşial ve akciğer enfeksiyonları, bobrek yetmezlikleri, bazı tur kanserler, metabolik fonksiyon bozuklukları da KAK 'na neden olabilmektedir. Ancak bunlar toplam KAK olguları arasında cok az yer tutmaktadır.
Yaygın olan bir duşuncenin aksine KAK sindirim sisteminden kaynaklanmaz. Cunku yutak normalde kollapse haldedir. Bir başka deyişle sadece gıdaların akışına izin verir. Geğirme olayında ters hava akışı oluşur ki bu da kronik KAK 'nun oluşması icin yeterli neden değildir.
Stres ağız kuruluğuna yol actığı icin KAK oluşma nedenlari arasında sayılmaktadır.
Kullanılan bazı ilaclar da KAK 'na neden olabilmektedir.

TEDAVİ

Tedavinin temelinde etkili ve tam ağız diş bakımı yatmaktadır. Bu iş icin ozel dil kazıyıcıları kullanılabildiği gibi diş fırcası da kullanılabilir.
Tedavide kullanılan ajanlardan en onlemlilerinden biri de ağız gargaralarıdır.
Ağız kokusu olan kişiler alkol iceren ağız gargaraları kullanmamalıdır. Alkollu gargaralar ağız kuruluğuna neden olarak KAK icin uygun zemini yaratırlar.

Azaltılması gereken gıdalar:
 sut ve sut urunleri
 kahve, cay
 sigara
 baharat ve baharatlı yiyecekler.
 Alkol ve alkol iceren gıdalar
 Şekerli sakızlar

Her fırcalama sonrası dil temizlenmeli.
Ağız bakımına cok ozen gosterilmeli.
Gunde en az 10 bardak su icilmeli.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ülkü Koloğlu

Dt. Ülkü KOLOĞLU, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Ülkü KOLOĞLU, mesleki çalışmalarına 1998 yılından bugüne İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan İmpladent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Klinik Yöneticisi olarak devam etmektedir.

Etiketler
Ağız kokusu nedenleri
Dt. Ülkü Koloğlu
Dt. Ülkü Koloğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube