Koroner anjiyografi nedir ?

Koroner anjiyografi nedir ?

Koroner anjiyografi; efor testi, yakınmalar veya klinik duruma göre kalp damarlarında tıkanıklık düşündüğümüz hastalarda uyguladığımız bir üst düzey tanı yöntemidir. Temel olarak sadece tanı koyma amacıyla yapılan lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir.

koroner anjiyografi nedir ile ilgili görsel sonucu

Koroner anjiyografi, önceleri kasık damarından yapılırken artık çoğunlukla kol bileği damarından yapılabilmektedir. Günümüzde artık, sadece, el bileği damarı çok ince olan küçük bir hasta grubunda kasıktan yapılması tercih edilmektedir. Bilek damarından yapılması kanama komplikasyonlarını neredeyse sıfıra indirmektedir. Ayrıca kasıktan yapılan anjiyoya oranla hastaya çok daha fazla konfor sağlamaktadır.

Damarda darlık saptanma durumunda, çoğu durumda hasta masada yatarken, hasta ve yakınları ile durum tartışılarak damarın açılma işlemine (stent) geçilmektedir.

Koroner anjiyografi, kalp krizi durumlarında bazen damar açma ve kalp dokusunun ölmesini engelleme amacıyla da acil olarak yapılmaktadır. Bu durumlarda ilk 4 saat çok önemlidir. Daha sonra damarın açılması ile kazanılacak kalp dokusu oldukça azalmaktadır.

Koroner anjiyografi için hastaneye yatmak gereklidir. Yatıştan sonra hastalığınız ile ilgili dosya hazırlanacak, muayene edildikten sonra gerekli olan tetkikler yapılacaktır. Daha sonra, yapılacak olan işleme engel olan durumunuz yoksa, işlemi kabul ettiğinizi bildiren formu imzaladıktan sonra koroner anjiyografi laboratuvarına alınacaksınız.

KORONER ANJIOGRAFİ NASIL YAPILIR?

Koroner anjiyografide çoğunlukla sağ bilek atardamarı kullanılır. Bunun için burası iğne ile uyuşturulur ve damar içine daha sonra çıkarılmak üzere çok ince bir plastik kılıf yerleştirilir. Bu işlem sırasında hasta bazen hafif bir sızı duyabilir. Hastanın tüm işlem süresi boyunca duyduğu sıkıntı budur. Bundan sonraki bölümde hasta herhangi bir şey hissetmez. Daha sonra, adına kateter denilen yaklaşık 2 mm çapında içi boş borucuklar, plastik kılıf yolu ile kalbin damarlarının ağızlarına yerleştirilir ve bu borucuklardan damarları röntgen altında görünür hale getiren özel bir madde (kontrast madde) verilir ve değişik açılardan görüntü alınır.

İşlem ortalama 5-10 dakika sürer. İşlemden sonra kasığa yerleştirilen plastik kılıf çıkarılır ve bu kısma tampon yapılır. Stent işlemi yapılmamışsa hastalar 2 saat gibi kısa bir süre sonra taburcu edilirler. Stent işlemi yapıldıysa hastanın o gece hastanede gözlem altında kalması istenebilir.

Koroner anjiyografiden sonra doktor sonuç hakkında ve tedavi konusunda hastayı bilgilendirir ve anjiyografi raporu verilir.  

Koroner anjiyografide riskler nelerdir ?

Anjiyografi işleminin tüm tıbbi girişimlerde olduğu gibi riskleri vardır ancak bu risk, teknolojik gelişmeler ve sahip olunan büyük deneyimler sonucu son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı, hastanın yaşı, kliniği, ek hastalıkların olup olmamasına göre değişerek, onbinde beş (5/10.000) ile binde bir (1/1000) arasındadır. Ancak unutulmamalıdır ki kalp damarlarındaki teşhis edilmemiş ve dolayısı ile tedavisi yapılamamış ciddi darlıkların hastaya getireceği risk, anjiyografinin riskinin çok üzerindedir.

Hastane Sonrası

Anjiyografi eğer kasıktan yapılmışsa hastaneden ayrıldıktan sonra 24 saat süre ile işlemin yapıldığı bölgeyi zorlamamanız önerilir. Gerek bilekten gerekse kasıktan yapılma durumlarında 24 saat sonra işlem yerindeki bandı çıkarabilir, banyo yapabilirsiniz. Girişim yerinde, bazen kanın deri altına sızmasıyla morluklar, sertlik olabilir. Bunlar önemli değildir. Morlukların tamamen geçmesi bir iki hafta alabilir. Ancak işlem yerinde kanama, şiddetli ağrı, ani şişlik olursa hemen hastaneye gidilmelidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Gençbay

Prof.Dr Murat GENÇBAY 01 Mayıs 1965 tarihinde Karaman'da doğdu. Tıp eğitimini  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak 1990 yılında mezun oldu. İhtisasınını Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi 1991-1995 tarihleri arasında yapmıştır. 1995-2003 yılları arası Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’nde Başasistan olarak hizmet vermiştir.1999 yılında Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’nde Doçent Dr. ünvanı, 5 eylül 2013 yılında Kemerburgaz Üniversitesi'nde Profesörlük ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında,1991-2003 yılları arasında Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi'nde, 2001-2008 (2001-2003 arası yarızaman, sonrası tamgün) İstanbul 29 Mayıs Hastanesi'nde, 2008- 2016 Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof.Dr Murat GENÇBAY, mesleki çalışmalarına Özel Bahçelievler Medicana ...

Etiketler
Koroner anjiyo
Prof. Dr. Murat Gençbay
Prof. Dr. Murat Gençbay
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube