Konuşma gecikmesi ve otizm

Konuşma gecikmesi ve otizm

Konuşma gecikmesi çocukların yaşından beklenen sözel ifade becerisini gösterememesi olarak tanımlanabilir. Hiç konuşamama, yaşından beklenenden az sayıda kelime kullanma veya  cümle kuramama şeklinde görülebilir. Konuşma gecikmesini fark edebilmek için çocuklardaki konuşma gelişim basamaklarını bilmek gereklidir.

Normal konuşma gelişimi çocuklar arasında farklılıklar gösterse de belli bir sırayı izler. Bebeklerde 2. aydan sonra başlayan agulama, 4-6. aylar arası “ba”ba” gibi hecelerden oluşan babıldama ile devam eder. Anlamlı olarak söylenen ilk kelimler genellikle 1. yaşta başlar ve 18 aya kadar kelime sayısı giderek artış gösterir. Çocuklar 2 yaşında basit iki kelimelik cümleler kurmaya başlar ve 50 kelime kullanabilir. 2-2,5 yaşları arasında iki üç kelimelik cümleler kurabilir. 3 yaşına geldiğinde üç beş kelimelik cümleler kurabilir ve konuşması büyük oranda başkaları tarafından anlaşılır.

Konuşma gecikmesi ile ilgili “4 yaşa kadar beklenmesi gerektiği”, “erkek çocuklarında normal olduğu” gibi yanlış inanışlar söz konusudur. Bu inanışlar nedeniyle uzmanlara başvuru yapılmamakta ve önemli bazı bozuklukların anlaşılması gecikebilmektedir. Bilinenlerin aksine konuşma gecikmesi mutlaka uzman tarafından değerlendirilmesi gereken önemli bir durumdur.

Konuşma gecikmesinin çok farklı nedenleri olabilir. En sık görülen neden gelişimsel konuşma gecikmesidir. Ancak konuşma gecikmesi olan çocuklarda dikkat edilmesi gereken durumlardan biri “Otizm” belirtilerinin olup olmadığıdır. Otizm konuşma gecikmesinin önemli nedenlerinden biridir.

Otizm sosyal etkileşimde kısıtlılık, iletişim becerilerinde yetersizlik ve tekrarlayıcı hareketlerle kendisini gösteren bir bozukluktur. Konuşma gecikmesi olan çocuklarda aşağıda sıralanan belirtiler varsa otizmden şüphelenmeli ve hemen bir çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmalısınız;

 

Göz teması yoksa veya kısıtlıysa

Çocuğunuz gülümsemeye yanıt vermiyorsa

Onunla konuştuğunuzda yüzünüze bakmıyorsa veya bunu nadiren yapıyorsa

Adını çağırdığınızda adına bakmıyorsa

Çocuğunuz işaret ettiğiniz yere bakmıyorsa

İlgilendiği şeyi işaret ederek veya size göstererek paylaşmıyorsa

Sizinle veya diğer çocuklarla oynamak yerine kendi başına zaman geçirmeyi tercih ediyorsa

Sizin davranışlarınızı taklit etmiyorsa

İşaret ettiğiniz nesnelere bakmıyorsa

Sallanma, kendi etrafında dönme şeklinde hareketleri varsa

Otizmin erken fark edilmesi ve tedaviye erken başlanması tedavi şansını arttırmaktadır. Konuşma gecikmesi olan çocuklar için “Büyüyünce konuşur” dememeli ve mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Dr.Mehmet Çolak

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

Eskişehir

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Çolak

Uzm.Dr Mehmet Çolak, 1982 yılında Hatay’da doğmuştur.Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2005 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi  Çocuk Ve Ergen Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim dalında tamamlayarak 2012 yılında Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzmanı Olmuştur.

2012- 2014 yılları arasında Mardin Devlet Hastanesi ve Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Konuşma
Uzm. Dr. Mehmet Çolak
Uzm. Dr. Mehmet Çolak
İzmir - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube