Kolonoskopi nedir, hangi durumlarda yapılır?

Kolonoskopi nedir, hangi durumlarda yapılır?

Uzun ve bükülebilir bir aletle kalın barsağın içini örten tabakanın tamamının görsel yolla güvenli ve etkili olarak incelenmesidir. Cihazın kalınlığı parmağımızdan daha küçüktür. Kalın barsak hastalıklarının tanısında, biyopsi almada ve poliplerin çıkarılmasında kullanılır. Birçok defa hastaneye yatmaya gerek olmaksızın ve hastaya çok az rahatsızlık hissi verilerek yapılabilir.

İşlem Hangi Durumlarda Gereklidir ?

Barsak kanamaları, ağrı, ishal, tümör ve iltihap durumlarında yapılır.

İşlemin Tanısal Değeri Nedir ?

İşlemin tanısal değeri oldukça yüksektir ( % 95 – 98 ). Barsak duvarında haustra dediğimiz katlantılar mevcuttur. Bazı küçük lezyonlar bu katlantıların arkasına saklanabilir ve gözden kaçabilir (%2 – 5).

İşlemin Faydaları Nelerdir ?

Bu işlem barsaktaki problemlerin doğru tanısının konması için gereklidir.

İşleme Nasıl Hazırlanılır ?

Kolonoskopi öncesi mutlaka yeterli barsak temizliği yapılmalıdır. Barsağın çok iyi temizlenmesi için X-M DİET 250 cc ve B-T ENEMA  135 veya 210 ml adlı ilacın kullanım şekline titizlikle uymanız son derece önemlidir.

1- X-M DİET 250 cc AÇIKLAMASI

a- Randevu tarihinden bir gün öncesi sulu gıdalar ile beslenin. Çay, çorba, süt, muhallebi gibi posa bırakmayan yiyecekleri tercih edin.

b- Akşam saat 18.00’de bir X-M DİET 250 cc Solüsyon şişesinin yarısı içilip üzerine bir bardak dolusu su için. Saat 19.00’da X-M DİET 250 cc Solüsyon şişesinin kalan yarısı içilip üzerine bir bardak dolusu su içilecek.

DİKKAT: İlacın kullanımından film çekilene kadar hiçbir şey yemeyiniz. Bütün gece boyunca ve işlem sabahı bol bol su (en az 2  Litre) için. 

2- B.T. ENEMA 135 ML. AÇIKLAMASI: 

İşlemden bir saat önce 1 adet B.T ENEMA 135 ml. Lavmanı kutu üzerinde gösterildiği şekilde yatarak makata sıkılıp 15 dakika bekleyerek tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra hastaneye aç karnına geliniz

İşlemin Riskleri Nelerdir ?

İşlem sırasında risk çok düşük olup %0.1-0.3 arasında değişen oranda barsakta delinme ve kanama olabilir. Deneyimli Gastroenteroloji uzmanları tarafından yapıldığında Fleksibl sigmoidoskopi genellikle güvenli bir işlemdir. Doktorunuz gerek gördüğünde işlemi daha rahat olması için size toplar damar yolu ile (İ.V.) uyku verici ilaç ve/veya ağrı kesici ilaç uygulayabilir.

Çok nadir olarak bu ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ya da solunum durması ve ölüm gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. İşlemin riskleri çok nadirdir. Özellikle tecrübesiz ellerde yapılırsa bağırsağın tahribatı, kanaması, delinmesi veya enfeksiyonu olabilir. Biyopsi yapılan veya polip çıkarılan bölgede kanama nadiren de barsak duvarında yırtılma olabilir. Yırtılma olduğunda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu tür bir risk daha çok poliplerin çıkarılması sırasında olabilir.

İşlem Sonrası Neler Hissedersiniz ?

İşlem sırasında sakinleştirici ilaç verildiğinden dikkatiniz ve refleksleriniz bozulacağından evinize bir yakınınız aracılığıyla gitmeli, 8 saat boyunca araba kullanmamalı ve dikkat gerektiren bir iş yapmamalısınız. İşlemde verilen hava nedeniyle bir süre karın şişliği ve gaz hissedebilirsiniz. Uzman deneyimli doktor tarafında güvenirlilikle yapılan bir incelemedir.

Çok ender de olsa bazı komplikasyonları vardır. İşlem sırasında kalın bağırsak duvarında bir yırtık oluşabilir ve bağırsak içerikleri karın zarına geçebilir. Bu durum karın iç zarında iltihaba neden olabilir. Diğer bir yan etki parça alınan veya polipektomi yapılan yerden kanama olmasıdır. Bunlar genelde kendiliğinden durur. Ender olarak bu gelişen yan etkileri düzeltmek için acil ameliyat gerekebilir. Başka bir problemde serum takılan yerde ağrı ve kızarıklık olmasıdır. Eğer işlem sonrasında şiddetli ağrı, üşüme, titreme, kusma, ateş yükselmesi, anüsten bolca taze kırmızı kan gelmesi olursa mutlaka doktoru aramak gerekir.

Kolonoskopi Sırasında Normal Dışı Bir Bulgu Saptanırsa ?

İşlem sırasında bağırsağınızda normalden farklı bir durum gözler ise tetkik için bağırsaktan biyopsi alabilir. Polip kolonoskopi sırasında çıkarılabilir. Polipler genellikle kanser değildir, ancak çıkarılması gelişebilecek kalın barsak kanserlerini önlemek için gereklidir. Uzun vadede kansere dönme ihtimalleri vardır. Polipler, özel kementlerle yakılarak çıkarılır

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Cem Mermut

Uzm. Dr. Cem Mermut, 1968 yılında Diyarbakır'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1986 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1993 - 1998 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Dahiliye - İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Ayrıca Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Gastroenteroloji bölümü yan dal ihtisasını da tamamlamıştır. 2002 Yılında Sosyal Sigortalar Kurumu Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Gastroenteroloji bölümünü kurmuş olan Uzm. Dr. Cem MERMUT, 2002 - 2005 yılları arasında, Diagnostik ve Terapödötik ünitesini kurmuş ve çok sayıda işlem gerçekleştirmiştir. Uzm. Dr. Cem Mermut, 2005 - 2014 yılları arasında Türkiye'nin ve İzmir'in ilk özel Gastroenterolojimerkezini kurmuş ve burada h ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kolonoskopi nedir
Uzm. Dr. Cem Mermut
Uzm. Dr. Cem Mermut
İzmir - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube