Kızlık zarının çeşitleri

Kızlık zarının çeşitleri

Kızlık Zarının Çeşitleri

Kızlık zarı pek çok anatomik varyasyona sahiptir.

Anüler Hymen (Yuvarlak halka): Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyük bir penisin geçişine rağmen zar yırtılamayabilir. Bu durumda “hymen duhule müsait” denir. Halk arasında ise “esnek zar” tabiri kullanılır. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında)

Kresentrik Hymen (Yarımay): Zar yarımay şeklindedir. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.

Septalı Himen (Ara bölmeli): Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.

Kribriform himen (Çok delikli, kalburumsu): Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile adeta bir “kalbura” benzer. Görülme sıklığı %1′den daha azdır.

İmperfore himen (Deliksiz): Hymenin ortasında delik yoktur ve vajina girişi tamamen kapalıdır. 2000 kızın birinde görülen bir durumdur. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir.

Mikroperfore himen (Küçük delikli): Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Adet kanaması olur ancak oldukça ağrılıdır. Bazen cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.

Multipar himen (Doğum yapmışlarda bulunan): Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar “karinkül (hymen artığı)” olarak adlandırılır.

Ayrıca kızlık zarının çok kalın yahut esnek olmayan sekilde gelişmesi durumunda ilişkiye engel durum yaratacağından ötürü jinekolog tarafından bir müdahele gerekebilir.

Kızlık zarı en kolay bebeklik ve ergenliğe ulaşılmadan önce çocukluk sırasında görülür. Ergenlik sonrası incelir yahut kendi üzerine katlanır.

Kızlık zarınnın şekli tarif edilirken adli tıp doktorları tarafından saat kadranı kullanılır. Sırt üstü yatmış hasta da saat 12 pozisyonun üretranın altında ve saat 6 pozisyonu anüse yakın olarak bulunur.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Ata Özdemir

Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMİR, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi'nde ihtisasını alarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMİR, Ege Üniversitesi'nde Tüp Bebek - Doğal Doğum - Suda Doğum Eğitmeni - Cinsel Terapist olarak görev yapmıştır. 4 Boyutlu Ultrason, Renkli Doppler Obstetrik Ultrason sertifikası sahibidir. İzmir Tepecik Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Depertmanı'nda 1.5 sene, Riskli Gebelik - Perinatoloji Depertmanı'nda 2 sene, Endoskopi - Histeroskopi - Kolposkopi Depertmanı'nda 1.5 sene, Jinekoloji Depertmanı'nda 2 yıl, İnfertilite - Menopoz Depertmanı'nda 1.5 sene görev yapmıştır. Op. Dr. Ali Ata ÖZDEMİR, T.C Sağlık Bakanlığı onaylı Laparoskopi Ser ...

Etiketler
Kızlık zarı hakkında
Op. Dr. Ali Ata Özdemir
Op. Dr. Ali Ata Özdemir
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube