Kızlık zarı dikimi hakkında

Kızlık zarı dikimi hakkında

kızlık zarı dikimi

HYMEN (kızlık zarı) Yunan mitolojisinde Evlilik Tanrısının ismidir. Kızlık zarı; dış genital organlardan, labia minus dediğimiz küçük dudaklardan yaklaşık 1 ila 1.5 cm içerde bulunan  vaginal mukozanın dış kısmının katlanarak sonlanması ile oluşan 2 ila 5 milimetre kalınlığında bir organdır.

Vagen girişindeki bu deri kıvrımı, en sık görülen şekliyle ortasında adet kanının ve vajinal salgıların akmasına yarayan ufak bir delik bulunan yarı esnek, ince bir veya daha fazla sayıda delik içeren bir yapıdır. Her kadında farklı yapıya sahip olmasına karşın, genellikle ilk ilişki esnasında hafif bir kanamayla yırtılır ve böylece vajina girişiyle vajinanın birleşmesini sağlar. 

Kızlık zarının henüz bozulmamış olması ülkemizde ve dünyanın belli bölgelerinde,halen sosyal ve kültürel önemini korumaktadır. Son derece hatalı bir kriter olarak, kadının bekaretinin kanıtı olarak görülmekte ve birçok masum genç kız bu yüzden tüm yaşamlarını etkileyecek olaylarla karşılaşabilmektedir 

Bu operasyonlar her yerde yapılmamaktadır , reşit olan ve akıl sağlığı yerinde olan ayrıca,

"SOSYAL VE PSİKOLOJİK YÖNDEN ZOR DURUMDA KALMIŞ" bir hastaya yardımcı olmanın,görev bilinci ile BİZİM de yaptığımız gibii ,bazı jinekolog meslektaşlarımız (kadın hastalıkları ve doğum uzmanları) bu operasyonu yapmaktadırlar. 

Kızlık zarı diktirmek (tamir ettirmek) etikmidir,değilmidir? Bu sorular her zaman sorulacaktır.Bizim görüşümüz ise; mağdur bırakılmış, psikolojik ve sosyal yönden çok zor durumda kalmış bir kızımıza(hastaya) tıbbi yardım yapmak hekimlik görevleri arasındadır. 

KIZLIK ZARI TAMİRİ (DİKİMİ)(HİMENOPLASTİ) NASIL YAPILIR?

İşlem çoğunlukla lokal anestezi (% 80) veya genel anestezi (%20) ile yapılabilir. 

1-KISA SÜRELİ OLAN TAMİRLER

Planlanan cinsel ilişkiden 2 ila 3 gün önce yapılan tamirlerdir. Yırtık olan zarın iki kenarı canlı doku için insize edilir ve kısa sürede emilen özel dikişlerle  dikilerek yırtık olan parçalar  iğcik şeklinde birleştirilir. 2 ila 3 gün sonra yapılan cinsel ilişkide birleştirilen bölgenin zorlanmasıyla kanama olur.


2-UZUN SÜRELİ (KALICI TİP) TAMİR (FLEP  KAYDIRMA)

İleri derecede parçalanmış büyük yırtıklarda veya cinsel ilişkinin en az 2 ay sonra planlanması durumunda kalıcı tip  kızlık zarı tamiri yapılır. Bu operasyonda vagina mukozası özel bir teknikle kaydırılarak (flep kaydırma), yırtık yerlerin yerine yeni kızlık zarı yapılır.  Kalıcı tip kızlık zarı tamirinde; hastanın kendi  vajina mukozası kullanılır. Zaten kızlık zarının doğuştan oluşumunda; vajina mukozasının dışarı katlanması söz konusudur. Bu operasyonda yapılan da; kızlık zarının, normal doğasına (fizyolojisine) uygun olarak yapılması işlemidir. Farklı bir doku değildir. 
Bu işlemde yapılan dikişler, çok kaliteli dikişlerdir, en az 2 ayda kendiliğinden emilirler (erirler). İlk cinsel ilişkiye de operasyondan 2-2,5 ay sonra başlamak gerekir.

KIZLIK ZARI DİKİMİ SIRASINDA  AŞAĞIDA AÇIKLANAN VAGİNA ESTETİK AMELİYATLARI DA YAPILABİLİNİR

1- VAGİNA DARALTILMASI; ( VAJİNOPLASTİ)

Bazı vücut yapısı yapılı olan kızlarımızda veya doğuştan kas dokusu gevşek kızlarımızda  vagina, doğuştan geniş ve boldur. İstenirse, bu bolluk ve genişlik özellikle kalıcı tip kızlık zarı dikimi esnasında düzeltilir.

2- AŞIRI BÜYÜMÜŞ KÜÇÜK  DUDAKLARIN (LABİA MİNÜSLERİN) ESTETİK OLARAK KÜÇÜLTÜLMESİ: ( LABİOPLASTİ)

Küçük(iç)  dudakların(labia minüslerin) aşırı büyüyerek ve sarkarak kepçe gibi,vagina girişini kapatmaları durumlarında; bu dudaklar estetik olarak küçültülür. Böylece hem estetik olarak güzel bir görüntü sağlanır,hem mantar kaşıntı yanma gibi rahatsızlıklardan kurtulunur, hem de, ilerideki cinsel ilşkilerde, erkek ve kızlarımızın sorun yaşamalarının önüne geçilmiş olur.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şahap İnmez

Op. Dr. Şahap İNMEZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı fakülte'de yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini Kahramanmarai Devlet Hastanesi'nde yapmış, Sivas Devlet Hastanesi, Ankara Gazi Mk Hastanesi gibi bir çok kurumda görev almış olan Op. Dr. Şahap İNMEZ, Eshre campus workshop. Gynecologic Endoscopy, Androgen Excess Society PCOS current Concepts Treatment and Ovulation Indoction, Tanısal ve Operatif Histerokopsi, Turkish Perinatology Society, In Early Pregnoncy Ultrasound, Hacettepe Üniversitesi kaynaklı Sağlık Bakanlığı onaylı Tüp Bebek Uygulama(ÜYT) sertifikası, Certificate of Attendance IVF 2005 gibi bir çok eğitim programını başarıyla tamamlamış ve sertifika sah ...

Etiketler
Hymen
Op. Dr. Şahap İnmez
Op. Dr. Şahap İnmez
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube