Kızlık zarı

Kızlık zarı
Kızlık zarı normal bir anatomik yapı olup, fonksiyonu tam olarak bilinmemektedir. Toplumumuzda cinsel ilişkide bulunulup bulunulmadığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle çocukluk çağında; travma nedeniyle genital bölgeden olan kanamalarda, ebeveynler büyük bir telaşla çocuklarını muayeneye getirirler. Haklıdırlar, çünkü şayet kanama kızlık zarından olmuşsa -ki çoğunlukla zara yakın yerlerde, perinede veya dudaklarda hafif bir çizilme olmuştur- bu çocuğun ilerde hayatını etkileyecek çok önemli bir olaydır. Cinsel istismar yönünden tabii ki dikkatli olmalıdır. Yalnız şu bilinmelidir ki kızlık zarı özellikle o bölgeye yönelik bir travma olmadan kolaylıkla yırtılmaz. Çünkü bulunduğu yer dış genital organların 1-2 cm iç tarafındadır.
Kızlık zarı muayenesini bayanların kendi kendilerine yapmaları zordur. Ancak bu muayene kadın doğum hekimlerince uygun pozisyon verilerek yapılabilir. Halk arasın da bu muyenenin zara zarar vereceği hakkında da yanlış düşünceler vardır. Örneğin akıntısı olan bir genç kızdan kültür alınamayacağını da düşünürler. Halbuki kızlık zarı tamamen kapalı bir zar olmayıp, adet kanının akmasına izin verecek kadar açıklığı vardır.
Kızlık zarının anatomik yapısı kişiden kişiye değişebilir. Bu yapılardan birisi de duhule müsait hymen dediğimiz ve oldukça sık rastladığımız yapıdır. Bu durumda hymen geniş ve esnek olduğundan ilişkide kanama olmaz ve yanlış değerlendirmelere sebep olabilir. Bir de çok dar olup ilişkiye izin vermeyen zarlar vardır ki bu zarlar doktor tarafından basit bir operasyonla açılabilir.
Netice olarak durum hakkında yorum yapacak olan hekimdir. Kızlık muayenesine gitmek bir bayan için hiç de kolay değildir. Çocukluğundan beri kızlık zarı ile ilgili bir çok şey duymuş olan, korunacak , dokunulmayacak tabulu bir yapı olarak empoze edilmiş genç kızlar, bir şekilde zarlarını kaybettikleri zaman psikolojik yönden çok büyük çöküntüye uğramakta, intihar etmeyi bile düşünmektedirler.
Kızlık zarının tamiri mümkündür, gerektiğinde hayat kurtarıcıdır. Kadın doğum hekimi tarafından yapılabilir. Sadece kadın doğum hekiminin muayenesiyle anlayabileceği bir müdahaledir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nihal Malkan

Etiketler
Cinsel ilişki
Op. Dr. Nihal Malkan
Op. Dr. Nihal Malkan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube