Kıskançlığın yıkıcı etkisi ve patolojik kıskançlık

Kıskançlığın yıkıcı etkisi ve patolojik kıskançlık

PATOLOJİK KISKANÇLIK: Shakespeare’in ünlü karakteri olan Othello’nun kıskançlığı, psikolojide yerini almış ve ilişkilerde oldukça sıkıntı verici kıskançlığın örneği olmuştur.

Othello büyük aşkına bir mendil hediye eder ve karısı bu mendili kaybeder. Bu durumdan şüphe duyan Othello kuşkulanmaya başlar ve bu kuşku önce karısını sonra kendisini öldürmesine sebep olur. Bu acı verici olay bir eserin kahramanına aittir fakat ne yazık ki gerçek hayatta da sıklıkla karşımıza çıkan bu durum psikolojiye ''Othello sendromu'' olarak geçmiştir. Othello sendromu, yani ''patolojik kıskançlık''; geçmişten bugüne yıpratıcı ve acı veren bir karmaşa olmuştur.

DÜŞÜK ÖZSAYGININ, KENDİNE GÜVENSİZLİĞİN, ya da KAYBETME KORKUSUNUN doğurduğu patolojik kıskançlık; boşanma-ayrılık ile sonuçlanmış ve zaten az olan özsaygının daha da yitirilmesine sebep olmuştur.

Kıskançlık; kaybetme korkusuyla gelişen KORKU TEMELLİ bir tepkidir. Fakat patolojik kıskançlık obsesyonlarla gelişen, temelinde öfke bulunan ve her iki tarafı da yoran tepkilerdir.

İlişkileri ve evlilikleri çıkmaza sokan ve boşanma sebebi olan obsesyonel (takıntılı) kıskançlık, tıpkı Othello karakterinin ki gibi kuşkuyla başlar. Daha sonra eşlerden BİRİ DEDEKTİF rolüne DİĞERİ ise SUÇLU psikolojisine bürünür. Dedektif rolündeki eş; suçlunun göz hareketlerini bile takip etmeye başlar ve ilişkiler burada çıkmaza girer. Bu çıkmaz da ise yapılan araştırmalara göre; ERKEKLER YOK SAYMA mekanizması ile KADINLAR İSE İLİŞKİYE DAHA FAZLA BAĞLANMA ile baş etmeye çalışır. Fakat YAPILMASI GEREKEN kesinlikle bir uzman desteği almak ve KISKANÇLIĞIN ASIL SEBEPLERİNİ KEŞFETMEKTİR. Çünkü zaten anormal kıskançlıklar zorlu ve yıpratıcı süreçler içerir. Kıskanan kişi düşük benlik saygısına sahiptir ve DEDEKTİF ROLÜ OYNADIĞI İÇİN DE SÜREKLİ SUÇLULUK DUYGUSU YAŞAMAKTADIR. Aşağılanmış olan benliğini daha fazla aşağılamaktadır. Karşı taraf ise savunma mekanizmalarını çok fazla kullanmaya başlamış ve artık yorulmuştur.

KISKANÇLIK SÜREKLİ ARTIŞ GÖSTEREN ve KONTROL EDİLMESİ GÜÇ BİR DUYGUDUR. Bu yüzden basite alınmamalı ve harekete geçilmelidir. Yol gösterici bir danışmanla birlikte hareket etmek daha doğru ve başarılı sonuçların elde edilmesini sağlar. Daha sağlıklı bir ilişkiler için yapılması gereken en önemli şey; doğru iletişim ve doğru empatidir. Karşı tarafa yapılan tüm baskılar onları sizden daha da uzaklaştırır. Bu yüzden EN DOĞRU TEPKİ; DOLAYLI ANLATIMLAR DEĞİL, DOĞRUDAN İLETİŞİM KURMAK ve olumsuz duyguların olumlu duygularla yer değiştirmesini sağlamaktır. Ayrıca sürece değil SONUCA ODAKLANMAK en rahatlatıcı yöntemdir.Aldatılmayı düşünerek sağlıklı yaşayamazsınız. Sonuca odaklanırsanız, gerçekten aldatıldığınızda bu tepkileri verirsiniz, henüz aldatılmadan değil. Böylece daha
uzun ve sağlıklı bir ilişki kurmuş olursunuz.

Sonuç olarak; Sağlığınızı ve ilişkilerinizi yıpratmamak için SAPLANTILI DÜŞÜNCELERDEN ve KONTROLSÜZ DUYGULARDAN arınmanız gerekir. Bunları gerçekleştiremediğinizde de mutlaka bir psikoterapistten yardım almanız gerekir..

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Meltem BİLGİCİ

Etiketler
Çift terapisi
Uzm. Psk. Meltem BİLGİCİ
Uzm. Psk. Meltem BİLGİCİ
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube