Kısırlık tedavisinde aşılama (intrauterin inseminasyon)

Kısırlık tedavisinde aşılama (intrauterin inseminasyon)

Aşılama Tedavisi (İntrauterin İnseminasyon)

Kısırlık tedavisinde kullanılan basit bir tekniktir. Doktorunuzun muayenehanesinde yapılabilecek 15-20 dakika sürecek bir yöntemdir. Bu teknik için kadının tüplerinden en az birinin açık ve işlev görüyor olması, erkeğin ise sperm sayısının belli bir oranda olması gerekir. Ayrıca rahim içerisinde miyom, polip, yapışıklık gibi döllenen yumurtanın tutunmasını engelleyecek patolojilerin de olmaması gerekir. Genellikle kadına, kendiliğinden oluşan bir olan yumurta sayısını iki ya da üçe attırmak için ilaç verilir ve ultrasonografi ile hasta takip edilir. Takip edilen yumurtalar olgunlaştıktan sona çatlatma iğneleriyle koordineli olarak erkekten alınan sperm örneği ise çeşitli işlemlerden geçirilerek daha kaliteli ve hareketli spermler seçilir. Daha sonra hazırlanan bu sperm örneği bir katater yardımıyla rahim içerisine verilir. Bu tedavide amaç sperm ve yumurtanın karşılaşacakları yolu kısaltmak, seçilen daha kaliteli ve hareketli spermlerle yumurtaya ulaşacak spermleri arttırmaktır.

Riskleri, nispeten basit ve güvenli bir prosedür olan IUI’da görülebilen riskler

• enfeksiyon % 1 den az
• çoğul gebeliktir.

Gebelik testini yaptırmadan evvel 2 hafta bekleyin. Testi çok erken yaptırmanız yanlış pozitif ya da negatif sonuç verebilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ümit Özekici

Prof. Dr. Ümit ÖZEKİCİ, tıp eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda  yapmış ve Kadın Haatalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1989 yılında Göttingen Üniversitesi Tıp Fükültesi’nde ilk fertilite eğitimine başlamış olan Dr. ÖZEKİCİ, 1991-1992 yılları arasında ise yardımcı üreme eğitimi için Nottingham Üniversitesi Queen’s Medical Center’de konuk öğretim üyesi olarak IVF/ ICSI, endoskopik ve mikrocerrahi konularında çalışmalar yapmıştır. Uzmanlık eğitiminin ardından 1997 yılında Dr. Pakize Tarzı Kliniği Tüp Bebek Merkezi'ni ve 2001 yılında ise Kuzey Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi'ni kurmuş olan Prof. Dr. Ümit ÖZEKİCİ, 2002 yılında JFK Hospital, 2006 yılında 29 Mayıs Hastanesi ve 2007 yılında Çevre Hastanesi Tüp Bebek Merkez ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Aşılama tedavisi (intrauterin inseminasyon)
Prof. Dr. Ümit Özekici
Prof. Dr. Ümit Özekici
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube