Kısaca okb...

Kısaca okb...

Probleminiz kontrol etmek değil ;aşırı derecede kontrol etmeye çalışmak…

Çıldırmak üzereyim sürekli en küçük şeylere dahi takılıyorum!!

Bu cümle toplum içerisinde oldukça sıradan olmasına karşın  dikkat edilmesi gereken ve hassas olan bir konudur. Dışardan bakanlar ne kadar ince düşüncelisin derken sanki ödüllendirildiğinizi hissedersiniz  ancak aynı endişeyi ve kaygıyı da içinizde yaşarsınız. Aslında içte yaşanılan kaygı her şeyden daha da yoğundur ve sanki içerde bir tahta kurusu sürekli geziniyor ve  doymak bilmiyordur. Doyurmak için  ise sürekli zihinsel kontroller ve başkalarına onaylatıcı sorular sorulur. O kadar sinsidir ki ne siz ne başkası bunun farkında dahi değildir. Sence de öyle değil mi, doğru yapmışım değil mi, acaba bu mu olmalıydı, sen ne dersin? gibi…Her şeyi kontrol etmek ve hata yapmamak istersiniz .

Halk dilinde takıntı diye nitelendirilen bu anksiyete bozukluğu genelde temizlik hastalığı olarak bilinir. Bu sadece sonuçlarının bir tanesidir. Başkalarına zarar vermeme düşüncesi, kontroller, sayılara karşı takıntılar gibi farklı şekillerde de çıkabilir.

Bu durumlar gözle görünenlerdir ve eğer bunlar varsa obsesif kompulsif bozukluk olma olasılığınız artmaktadır. OKB 'de belirsizliğe karşı tahammül yoktur ve kişi net olmak ister. Var olan bu işlevsel olmayan düşünce kişiye de SAÇMA gelmektedir ve bu durumda değişebilirliğini göstermektedir.

OKB’un yaratmış  olduğu düşünce hataları ise aşırı genellemek, ya hep ya hiç şeklinde düşünmek, olumsuzlukları büyütmek, karşımızdakinin zihnini okumak, hatalı falcılık yapmak, duygusal mantık yürütmek, me’li ma’lı şeklinde düşünmek, etiketlemek, kişiselleştirmek, felaketleştirmektir.

OKB kişinin hayatını çok fazla etkiler ve yaşam kalitesini düşürür. Çoğu insan bunun geçmeyeceğini düşünmektedir. İlaç kullanımına devam etmektedir. Ancak yapılan araştırmalarda göstermektedir ki ilaç kullanımı ile birlikte alınan bilişsel terapi süreci OKB nin varlığını  en az seviyeye indirmektedir. Kognitif(bilişsel)terapide uygulama işlevsel olmayan rahatsız edici düşünceleri değiştirmeye yöneliktir ve çözüm odaklıdır. Süreçte hedeflenen sizi ilaca ya da terapiste bağlamak değil kendi terapistiniz olarak ayrılmanızı sağlamaktır.

 

 

 

 

           

  

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Selma Akbulut

Uzm. Psk. Dan.Selma Akbulut,1984 Antalya doğumlu olup, lisans öncesi eğitimlerini Antalya’da tamamlamıştır.. Akev Üniversitesi Öğretim Görevlisidir. Kurumlarda eğitim vermekte ,sosyal sorumluluk projeleri ile STK ları desteklemektedir. Bilişsel Davranışçı Terapist Olan Selma Akbulut Spor Psikolojisi ve Mindfulness alanlarına da yönelerek, hayata geçireceği yeni projeler üzerinde çalışmalarına devam etmektedir. Lisanslı Sporcudur. Deneyimler: PEDAGOG,ADALET BAKANLIĞI ÇOCUK AĞIR CEZA MAHKEMESİ DENİZLİ, 2007-2010 Buradaki asli görevi suça sürüklenen çocukların içinde bulunduğu psikolojik ve gelişim süreçlerini ve gereken müdahale planlarını açıklar nitelikte,karar aşamasında mahkeme heyetine rapor sunmaktır. PEDAGOG,ADALET BAKANLIĞI ÇOCUK AĞIR CEZA MAHKEMESİ ANTALYA ,2010-2012 Antalya Adliyesi Çocuk Mahkemesinde Uzman Pedagog ...

Etiketler
Terapi
Uzm. Psk. Dan. Selma Akbulut
Uzm. Psk. Dan. Selma Akbulut
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube