Kış depresyonu her an kapınızı çalabilir

Kış depresyonu her an kapınızı çalabilir

Kış depresyonu diğer adıyla mevsimsel depresyon, mevsim geçişinde ortaya çıkar. Kış depresyonu sıklıkla görülen bir depresif duygu durumu olarak ortaya çıkıyor. Bazı hassas insanlar genetik ve bünyesel yatkınlığı da varsa kış döneminde daha sıklıkla depresyona girer. Daha çok kadınlarda görülmektedir bunun en büyük sebebi evde duran kadınların güneş ışığına daha az maruz kalmaları olduğu söylenebilir. Güneş ışığının azalması ile beyinde serotonin denilen hormonun yapımı azalmakta buna karşın melatonin artmakta. Melatonin uykuyu düzenleyip çoğaltmakla, serotonin ise mizacı yükseltmekle görevlidir.

İnsanların güneş ışınlarının azlığına gösterdiği bir çeşit tepki olarak adlandırılan bu durum, biyolojik saat üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Bu da kişilerin mutluluk hormonunun azalmasına ve uyku hormonunun artmasına sebep oluyor. Bu durum karamsar bir zemin yaratarak depresyonu tetikliyor. Ancak alınacak olan bazı önlemler ile kış mevsimini enerjik ve keyifli bir şekilde geçirmek mümkün

BELİRTİLERİ NELERDİR

İnsanların güneş ışınlarının azlığına gösterdiği bir çeşit tepki olarak adlandırılan bu durum, biyolojik saat üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Bu da kişilerin mutluluk hormonunun azalmasına ve uyku hormonunun artmasına sebep oluyor. Bu durum karamsar bir zemin yaratarak depresyonu tetikliyor.

• Enerjisi yoksunluğu,

• Sabahları güç uyanma,

• İsteksizlik,

• Genel keyifsizlik,

• Gün içinde aşırı uykulu olma,

• Konsantrasyon güçlüğü,

• Performans düşüklüğü gibi depresyona özgü durumlar

• Sıklıkla karbonhidratlı besinler tercih edildiği için kilo alınıyor.

Duygu durumdaki düşüşler her sene kış aylarında belirgin olarak ortaya çıkıyorsa ve kişinin psikolojik, sosyal, ailevi ve akademik hayatını ciddi derecede etkilemeye başlamışsa, artık bir uzmana görünme vakti gelmiştir. Alınacak olan bazı önlemler ile kış mevsimini enerjik ve keyifli bir şekilde geçirmek mümkündür.

NELER YAPILABİLİR

 Uzman desteği ile depresyondan çıkmak mümkündür yapılan terapilerle kişinin hayata daha pozitif bakması sağlanır. Ayrıca ışık terapisi de etkili yöntemlerden birisidir. Kış depresyonu belirtilerini azaltmak için güneş ışığı alınabilecek yerlere gitmek, açık havada yürüyüş yapmak, sosyalleşmek ve fiziksel aktiviteleri artırmak etkili sonuçlar doğuruyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme prensiplerine uymak da kış depresyonu ile savaşmada oldukça etkili. Alkol ve kafein gibi içecekleri azaltmak ve su tüketimini artırmak oldukça önemli. Protein zengini yiyeceklere yönelmek, taze sebze ve meyve tüketmek ve şekerli gıdaların tüketimini sınırlandırmak da kişilerin ruh haline olumlu etki eden etkenler arasında bulunuyor.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Fatih Kirişci

Kahramanmaraş doğumlu olan Uzm. Klinik Psikolog Fatih KİRİŞCİ, lisans eğitimini İstanbul AydınÜniversitesi Psikoloji bölümünde tamamlamış, uzmanlığı ise İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünü dereceyle bitirerek Klinik Psikolog unvanını almıştır.Özellikle cinsel terapi alanındaki yetkinliği ile Vajinismus terapisinde kendini ispatlamış ve bu dalda Kahramanmaraşta Vajinismus alanında çalışan klinik psikolog düzeyinde ilk ve tek uzman olmaözelliğini taşımaktadır. Lisans eğitimi sırasında, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisi, Avrupa Çocuk Rehabilitasyon Merkezi, Bakırköy Adliyesi, Adli Tıp Kurumu, Sevinç Koleji, Bahçelievler Anadolu Lisesi ve Ataköy Lisesi`nde staj yaparak mesleğin her alanında kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Ayrıca yüksek lisans stajını da Yeni Şafak Hastanesi Psikiyatri Servisinde yapmas ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Depresif yakınmalar
Uzm. Kl. Psk. Fatih Kirişci
Uzm. Kl. Psk. Fatih Kirişci
Kahramanmaraş - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube