Kış aylarında doğru beslenme

Kış aylarında doğru beslenme

Kış aylarının gelmesiyle birlikte genellikle kilolarda artış, bağışıklık sistemin de zayıflama, vücutta yorgunluk hissi artar. Hareketsizlikle birlikte metabolizma yavaşlar ve geceler uzun olduğundan televizyon karşında gece yemeleri artar. Kış boyunca eve kapanır yemelerinizi arttırırsanız kilo almanız da kaçınılmaz olur. Peki, kış aylarında doğru beslenme nasıl olmalıdır? Kilo almadan kışı nasıl geçirebilirsiniz?

Egzersiz yapmayı bırakmayın… Kışın kilo almanızın en büyük nedenlerinden biri hareketsizliktir. Havaların soğuması ve kapalı olmasından dolayı çoğumuz battaniyenin altına girip uyumak isteriz. Sonra bir bakmışsınız yaz gelmiş ve bir sürü kilo almışsınız. Böyle bir durum yaşamak istemiyorsanız, evinize yürüyüş bandı alabilirsiniz veya spor salonlarına üye olabilirsiniz. Yağmur yağmadığında dışarı çıkıp açık havada yarım saat yürüyüş yapabilirsiniz. Evde veya dışarıda haftada 3 günde olsa spor yapmayı ihmal etmeyin.

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun… Ne kadar dengesiz beslenirseniz bağışıklığınız o kadar düşer bu da sık hastalanmanıza ve kışı yatarak geçirmenize neden olur. Bağışıklığınızı doğru beslenerek güçlendirebilirsiniz. Özellikle kış aylarında portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler iyi birer C vitamini deposu olduğundan hastalıklara karşı vücudunuzda kalkan oluşturacaktır. Bunun dışında ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar, brokoli, ıspanak, biber, domates gibi vitamince zengin sebzeler, yumurta, yoğurt, balık, et gibi kaliteli protein kaynakları da bağışıklığınızın güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Aç kalmadan sık öğün yapın… Kış aylarında kilo almanıza neden olan bir başka etmende gece yemeleridir. Genellikle tüm gün yeterince kalori alınmaz aç kalınır ve akşam eve geldiğinizde çok acıkmış olacağınızdan gece geç saatlere kadar bir şeyler yeme ihtiyacı duyarsınız. Bu durum vücudunuzda hızlı yağ depolanmasına ve özellikle göbek çevresinde yağlanmaya neden olacaktır. Bunu engelleyebilmeniz için gün boyunca düzenli beslenmeniz gerekir. Kesinlikle kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Ara öğünlerinizi ihmal etmeyin ve öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeyin. Akşam yemeğinizi en geç saat 19.00 da yemeye çalışın. Gece öğününüzü ise yatmadan 2 saat önce yapmaya özen gösterin. Bu öğünde light bir süt + 3 adet form bisküvi, 1 kâse yoğurt + 1 porsiyon meyve,  1 su bardağı süt + 6 adet çiğ badem gibi küçük ama sizi tok tutabilecek seçenekler tercih edebilirsiniz.

Tatlı tüketiminize dikkat edin… Bu aylarda havaların kapalı olması, sürekli yağmur yağması depresif, bir ruh hali yaratabilir ve bu durum mutlu olmanız için tatlıya eğiliminizi arttırabilir. Sürekli şekerli besinler tüketmek, karbonhidrat ağırlıklı beslenmek kilo alımınızı da hızlandıracaktır. Böyle zamanlarda daha düşük kalorili tatlıları tercih etmeye özen gösterin. Sütlü bir tatlı, meyve kurularıyla yaptığınız şekersiz bir kek veya bitter çikolata gibi seçenekler tercih edebilirsiniz.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğçe Sert

Dyt. Tuğçe SERT, lisans öncesi eğitiminin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2012 yılında başarı ile tamamlamıştır. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış olduğu 2 aylık bir staj deneyimi ile ilk hastane deneyimini edinmiştir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde çocuklarda beslenme, yeni doğan beslenmesi, metabolik hastalıklarda beslenme üzerine 2 ay süreyle, Başkent Üniversitesi ve Medicana International Hastaneleri'nde yetişkinlerde beslenme, hastalıklarda beslenme, gebe ve emziren kadınlarda beslenme üzerine 2 şer aylık süreyle deneyim sürecini tamamlamıştır. Kurum beslenmesi, toplu beslenme sistemleri üzerine ise Yıldız Yemek şirketinde staj sürecini geçirmiştir.  2012 yılında mezuniyetinin ardından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetlerinde bir süre diyetisyen olarak ve Elmas Es ...

Etiketler
Diyet önerisi
Dyt. Tuğçe Sert
Dyt. Tuğçe Sert
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube