Kireçlenme (osteoartroz) deyip geçmeyin!

Kireçlenme (osteoartroz) deyip geçmeyin!

Kireçlenme ya da tıbbi adıyla osteartrit en sık görülen eklem hastalığı olarak kabul ediliyor. Doğal yaşlanma sürecinde eklem kıkırdağının etkilenmesiyle gelişen kireçlenme, ağrı ve eklemlerde hareket güçlüğüne neden olur. 40 yaşından sonra daha sık görülen kireçlenme sıklıkla bel, diz, ayak bileği, kalça eklemi gibi yük altında çalışan eklemlerde olsa da omuz, dirsek, el bileği, el eklemleri hatta çene ekleminde de görülebilir.

Yaşlanan bedenimizde ömrünü tamamlayan veya yaralanma neticesinde ölen hücreler çoğunlukla yerini yenilerine bırakırlar. Fakat eklem kıkırdağı yenilenme potansiyeli olmayan bir dokudur. Hastalığın seyri buna paralel olarak daralan eklem mesafesi, eklemi oluşturan kemiklerin birbirine yakınlaşması ve yakın temasına neden olur. Eklemi oluşturan kemiklerin yakın temas ve sürtünmesi ağrı ile belirti verir. Dökülen kıkırdak dokusunu ortamdan uzaklaştırılmak için oluşan iltihap ve şişlikle karşılaşılır. Bu dönemi eklemden gelen kıtırtı (sürtünme sesleri), şişlik ve şekil bozukluğunun oluştuğu dönem takip eder. Topallama ve ağrı sebebiyle değişik yürüyüş şekilleri oluşur.

Bu tür şikayeti olan kişiler, aşırı ve ani hareketlerden mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Obez hastalarda ekleme binen yük fazla olduğu için, egzersizlerde fazla zorlanılmaması gerek. Hastaların yanlış hareketler yapmamaları ve eklemlerini doğru kullanmaları için eğitilmesi gerekiyor. Ayrıca, yüksek topuklu ayakkabılar eklem üzerine binen yükü artırdığı için, kireçlenme hastalarının topuklu ayakkabı giymeleri de sakıncalıdır.

Eklem kireçlenmesi tedavisinde ilaçlardan sonra en fazla yarar sağlanılan yöntemler ise fizik tedavi ve egzersiz. Buradaki amaç lokal veya genel ısı ile eklem kanlanmasını artırmak, dokuların beslenmesini sağlamak, tutuklukları gidermek ve eklem hareketini kontrol eden kasların kuvvetlendirilmesine olanak sağlamaktır. Ayrıca vücuda zarar vermeden ağrı faktörünü azaltmaya veya ortadan kaldırmaya imkan verir. Tedavisinde egzersizin önemi büyüktür. İyi hareketin yapılabilmesi için kas kuvvetine, kabiliyete ve eklem stabilitesine ihtiyaç vardır. Bu durum şahısların kas kuvvetlerinin ve eklem hareketlerinin değerleri saptanarak, potansiyellerine göre uygun ve yeterli egzersiz programı uygulamakla mümkün olabilmektedir.
Sevgili dostlar, hareketli, dinamik, ağrısız ve üretken bir yaşam sürdürmeye devam etmek istiyorsanız kemiklerinizi kireçlenmelerden koruyun..

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Portakal

Ermenek’te doğdum. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimimi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Biyokimya doktoramı tamamladım. Romatizmal Hastalıklar, Osteoporoz (Kemik Erimesi), Fibromiyalji (Kas Romatizması), Antioksidanlar gibi konular üzerine çalışmalarım, yerli ve yabancı basında yayımlanmış makalelerim bulunmaktadır. Kon TV’de haftalık yayınlanan bir sağlık programım devam etmekte; çeşitli dergi, gazete ve internet haber sitelerinde köşe yazılarım yer almaktadır. Hekim olarak; ruh ve beden sağlığının birlikte ele alınması gerektiği düşüncesindeyim. “Dünyayı nasıl görmek istiyorsak, dünyamız da öyle olacaktır.” felsefesiyle hastalarımıza, dolayısıyla topluma ve insanlığa faydalı olabilmek amacındayız. Uzm. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Uzm. Dr. Mehmet Portakal
Uzm. Dr. Mehmet Portakal
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube