Kimyasal peeling uygulamaları

Kimyasal peeling uygulamaları

Derinin dış tabalarının kimyasal ajanlarla kontrollü hasarı kimyasal peeling olarak adlandırılır. Çeşitli asidik ve bazik kimyasal ajanlar peeling amacıyla deriye uygulanmaktadır. Kimyasal peelingde amaç, deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve cilt yenilemesi sırasında yara iyileşmesinin avantajlarından faydalanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır. Kimyasal peeling yüzeysel, orta ve derin olmak üzere 3 şekilde uygulanmaktadır. Meyve asitleri ile yapılan yüzeysel kimyasal peeling, Fenoller ve triklor asetik asitler (TCA) kullanılarak gerçekleştirilen derin kimyasal peeling.

Yüzeysel kimyasal peeling şeker pancarından elde edilen glikolik asitlerle, sütte bulunan laktik asitlerle uygulanabilir. Daha yaygın olarak bilinen isimleri ise alfa hidroksi asitler (AHA'lar)dir. Bunlar oldukça küçük moleküller olduğu için epidermisi (cildin en üst tabakasını) kolayca geçebilmektedir. Ancak daha alt tabaka olan dermise geçemezler. Epidermisteki hücrelerin yenilenmesini tetikleyerek onların dış etkenlere olan toleransını arttırırlar. Hücre yenilenmesi dışında epidermal kökenli olan yüzeysel lekelerin tedavisinde de başarılı olmaktadır.

Bir başka yüzeysel peeling ise salisilik asitlerle (BHA'lar) yapılan peelinglerdir. Bu madde daha yüzeysel olarak epidermisi (cildin en üst tabakasını) etkiler. Daha çok akne, siyah ve beyaz nokta tedavisinde ve ikincil olarak lekelerin tedavisinde de tercih edilmektedir.

Biz kliniğimizde hem AHA hem de BHA içeren yüzeysel kimyasal peeling işlemlerini uygulamaktayız. Cildin üst tabakasını soyarken ince çizgilerin azaltılmasını (cildin yenilenme sürecini de) başlatmış oluyoruz.

Ancak hastamıza evde kullanması için glikolik asit içeren benzer kozmetik ürünler vererek işlemin etkisini de kuvvetlendiriyoruz. Peeling süresi arttıkça, cildin pH düzeyi azaldıkça ve peeling konsantrasyonu arttıkça işlemin etkinliği de artmaktadır.

Peeling işlemi süresince ve sonrasında belli bir süre güneşten ve solaryumdan korunmak gerekmektedir. Cildin daha alt tabakalarının soyulması için yapılan peelingler ise derin lekelerin ve izlerin tedavisinde kullanılabilecekleri gibi kırışıklıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu amaçla triklor asetik asit (TCA) ve fenol uygulanmaktadır. TCA konsantrasyonu ayarlanarak işlemin derinliği belirlenmektedir.

Cilde uygulanacak her tür işlem öncesinde olduğu gibi kimyasal peeling uygulamadan önce de cildin analiz edilmesi ve ihtiyaçlarının belirlenmesi uygundur. Kliniğimizde ayrıntılı cilt analizi yapılmakta ve hastanın kendisine özgü uygulanabilecek tüm tedavi yöntemleri uzman dermatoloğumuz tarafından belirlenmektedir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Eylem Acar

Uzm. Dr. Eylem ACAR, 1974 yılında doğmuştur. Tıp eğitimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2001 yılında ise aynı üniversitede dermatoloji ihtisasına başlamıştır. Vitiligo (alaca) hastalığının patogenezi, genetiği ve tedavisi hakkındahazırladığı tezi ilse Dermatoloji Uzmanı olmuştur. Saç hastalıkları, saç dökülmesi ve saç bakımı hakkında da özel çalışmalar ve araştırmalar yapmış olan Uzm. Dr. Eylem ACAR, aynı zaman da kozmetik dermatoloji hakkında yurtiçi ve yurtdışı kongre ve seminerlere katılarak bu konudaki gelişimleri takip etmiş, kozmetik teknoloji alanındaki bilgi ve eğitimini de arttırmıştır. Ayrıca, uluslararası antiaging programlarını da yakından izleyerek bu konudaki bilimsel gelişmelere ve çalışmalara katılmakta olan Uzm. Dr. Eylem ACAR, yurtdışında ve yurt içindeki deneyimli ...

Etiketler
Kimyasal peeling uygulamaları
Uzm. Dr. Eylem Acar
Uzm. Dr. Eylem Acar
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube