Kilo vermek için önce karar verin

Kilo vermek için önce karar verin

Sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmek gerektiğinin artık herkes bilincinde daha önce bir çok diyet yapıp kilo verip sonra hepsini geri almış olabilirsiniz.Kilo vermeye hazırlanmak diyete başlamak değil, hayat tarzınıza uygun, sağlıklı değişiklikler yapmaktır. “Diyette olmak”  bir sonun olacağını ima eder. Sağlıklı kiloyu korumak için, yapacağınız diyet ve egzersiz değişimleri kalıcı olmalıdır.

’’Daha önce defalarca denedim fakat olmadı’’ gibi cümleler moralinizi bozmaktan başka bir işe yaramaz. Beden ve ruh sağlığınızın daha iyi olması için kendinize bu şansı tanıyın. Kan tahlillerinizi yaptırdıktan sonra bir beslenme uzmanına danışarak size özel beslenme listenizi almak ilk kararlarından olabilir. Yıllardır alıştığınız bir beslenme düzeniniz var ve bunu değiştirmek sizin elinizde. Bu yüzden belki ilk gün sizin için biraz zor geçebilir. Ama 2. Gün,3. gün derken bir bakmışsınız bir hafta olmuş ve beslenme programınız artık sizin hayatınızın bir parçası haline gelmiş. Kilo vermek için kendinizi motive ettikten sonra şunlara dikkat edin;

1)Kahvaltı yapmayı alışkanlık haline getirin!

Her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan bireylerin daha hızlı kilo verdikleri, daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekerine sahip oldukları yapılan araştırmalarca ispatlanmaktadır. Sabahları uykuyu kahvaltıya tercih eden bireylerin daha hızlı kilo aldığı ve kalp krizi riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtilmektedir.

2)Ara öğün yapmayı unutmayın!

Ara öğünler; kan şekerinizi stabile ederek çabuk acıkmayı, bir sonraki öğünde fazla yemenizi engeller ve metabolizmayı hızlandırır. İştahınızı kontrol altında tutarak kilo vermenize yardımcı olup,istediğiniz kiloda sabit kalmanıza da destek olur.

3)Su içmek için susamayı beklemeyin!

İçilen suyun midede doluluk hissi uyandırması ve barsak hareketlerini arttırması gibi olumlu etkilerinden dolayı olumlu etkisi vardır. Ve Amerikan Diyetisyenler Derneği en iyi kilo verimi için kadınların günde en az 11 su bardağı su içince yağ yakımı mekanizmalarının iyi çalıştığını rapor etmektedir.

4) Liste yapmadan alışverişe çıkmayın!

Aç karnına alışverişte daha kalorili besinlere yöneliyoruz ve daha çok miktarda yiyecek alıyoruz. Listeniz olduğunda abur-cubur reyonuna uğramadan alışverişinizi bitirmiş olursunuz. Evinizde olmadığı içinde tüketmemiş olursunuz.

5)Sağlıklı yaşamak içim adım at!

Yürümek en kolay egzersiz en önemli tarafı da ucuz olması ve herkesin uygulayabilmesi. Özellikle durağan hayat süren kişilerde yürüyüşün sağlığa sağladığı faydalarını gösteren çok sayıda sonuç var. Yürüyüş kilo vermek isteyenler için önemli bir aktivite olduğu gibi sağlık için de pek çok yararı var. Kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet gibi tüm dünyada kampanyalar düzenlenen kronik hastalıklar için yürüyüş öneriliyor.

 6)Pozitif Olun!

Umutsuzluğa kapıldığınız anda vereceğiniz kiloları düşünün ve kendinize inancınızı yenileyin. Sık sık daha iyisini yapabileceğinizi tekrarlayın. En önemlisi, kilo vermenizin sadece görünüşünüzü değil fiziksel ve ruhsal sağlığınızı olumlu yönde etkileyeceğini aklınızdan çıkartmayın.

Ve bunların en önemlisi, kilolu ya da zayıf, sağlıklı ya da sağlıksız bedeninizi sevin. Genetik yapınıza müdahale etme şansınız yok fakat doğru beslenerek vücudunuzu daha iyi duruma getirmek sizin elinizde.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Eliza Sabancı

Dyt. Eliza Gözüyılmaz Sabancı, 1990 yılında Adana'da doğmuştur. Özel Bilfen Koleji'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. Lisan öncesi eğitiminin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır ve 2013 yılında buradan mezun olarak Dyt. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi devam ederken Adana Başkent Hastanesi'nde ve kendi üniversitesi olan Yakın Doğu Üniversitesi'nde klinik ve diyet mutfağı stajlarını tamamlamıştır. Toplu beslenme sistemlerini ise 5 yıldızlı bir otelde deneyimledikten sonra lisans eğitimini başarıyla tamamladı.      "Spss Veri Tabanı Kursu (2013), II. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu (Başkent Üniversitesi- 2012), İş Yaşamında Etkili İletişim (Educan-2010), Onkoloji Diyetisyenliği, Sporcu Beslenmesi ( Nisan-2015), Obezite ve Beslenme, Kanserde Tıbbi Beslenme Tedavisi  ve Anne-Çocuk Besl ...

Etiketler
Kilo verme yöntemleri
Dyt. Eliza Sabancı
Dyt. Eliza Sabancı
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube