Kilo vermek için önce çiğnemeyi öğrenmeliyiz

Kilo vermek için önce çiğnemeyi öğrenmeliyiz

Hızlı yemek yemek şişmanlık, mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik, gaz problemleri ve yorgunluk gibi bir çok sağlık problemine yol açtığını biliyor muydunuz?

Sindirim; besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılabilir hale gelinceye kadar küçük parçalara bölünmesidir. Ağızda yemeği çiğnerken yemeğin kimyasal yapısı hakkında araştırma yapılır ve alınan bilgi beyine gönderilir. Beyin bu bilgiyi analiz eder ve hazımı programlar. Yemek ne kadar iyi çiğnenirse beyin o yemeğin tahlilini daha iyi yapar ve midenin sindirim için gerekli salgıları daha iyi hazırlar. Böylece gaz, şişkinlik, kabızlık, hazım ve yorgunluk gibi sorunlar yaşanmaz.

Yemeklerin lezzeti dil ve damaktan alınır, besin ağzınızda ne kadar uzun süre kalırsa lezzeti daha fazla almış olursunuz. Çiğneme sayısı her besine göre değişebilir önemli olan ağızda püre veya boza kıvamına gelene kadar çiğnemektir.

Yemekleri iyi çiğnemezseniz (en az 25 kere), çiğneme sayısı az olursa yemekten alacağınız tadı alamazsınız, daha çok tat için daha çok yemeye başlarsınız. Tokluk hissi 20 dakikada oluşur, az çiğnemek ve hızlı yemek yemek daha fazla yemenize neden olur. Mideye gereğinden fazla miktarda gönderilen besinler geç hazmedilir. Hızlı yeme sonucunda gıdalar tam olarak çiğnenmediğinden bu besinlerin mide ve barsakta hazmedilme süreleri uzar, bu da organları yorarak mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olur.

Fazla yemek yenildiğinde mide gerginliği tansiyon yükselmesine neden olabilir. Aşırı yemek sonrası kalbe daha fazla yük biner ve kriz riskinin artmasına yol açar. Fazla yemek yendiğinde mide hazım için daha fazla enzime ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir insan ihtiyacı kadar yediğinde 3-4 saat içerisinde kolayca hazmeder. Yemekten sonra kan mideye toplanır. Kalp normal bir yemekte çok zorlanmaz ama gereğinden fazla yemek yenilirse hazım süresi artacak ve kalp daha çok çalışacaktır.
İyi çiğneme ile yemekten sonra ağırlaşma, rehavet, uyku hali, sindirim sorunları, kabızlık, gaz şikâyetlerinin görülme sıklığını azaltabilir,  yemekten hiçbir şey anlamama, doymadan yemeğin bitmesi gibi sorunları çözersiniz. Daha enerjik, zinde, güçlü bir bedenimiz olur. Sindirim sorunlarından kaynaklanan toksinler aza iner.
Çiğneme ile birlikte kolesistokinin hormonu salınımı artar, midenin boşalması yavaşlar, tokluk hissi oluşur. Sonucunda besin alımı ve obezite riski azalır.
İyi çiğnemenin yararları.
• Ne kadar çok çiğnersek yiyeceğimiz o oranda tatlanır.
• Çiğneme işlemi, sindirim stresini azaltır ve hazmı kolaylaştırır, bu da besinlerin en iyi şekilde emilmesine izin verir.
• Daha fazla çiğnemek, kendini iyi hissetmeyi sağlayan bir beyin kimyasalı olan endorfin hormonunun da daha fazla salgılanmasına neden olur.
• Kilo kaybetmenize büyük oranda katkı sağlar, çünkü iyi çiğnerseniz doyduğunuzu daha kolay anlarız.
• Gerçekten, çiğneme işlemi, dolaşımın, enerjinin ve dayanıklılığın artmasını, bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklerken, cilde sağlık kazandırır ve kiloyu da stabilize eder.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Banu Belkıs Güner

Dyt.Banu Belkis Güner, lisans öncesi öğrenimlerinin ardında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde başladığı eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2004-2005 yılları arası Ankara’da 28inci Mekanize piyade Tugayı (Barış gücü) Komutanlığı’nda toplu beslenme sistemleri üzerine kurum diyetisyeni, 2005-2006 yılları arası City Hospital Kalp Hastanesi, 2006 yılında Bodrum Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2006 yılından beri Bodrum Diyabetle Yaşam Derneğinin yönetim kurulu üyesidir. Tip1 ve Tip2 diyabetliler için eğitim vermek ve eğitim düzenlemek, Tip 2 diyabet kampı düzenlemek. Sağlık çalışanları için “Diyabet ve Obezitede Güncellemeler” konulu seminer düzenlemesinde koordinatörlük ve konuşmacı olarak katılmıştır. Her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinliği düzenleyerek şeker taraması ...

Etiketler
İyi çiğnemenin yararları
Dyt. Banu Belkıs Güner
Dyt. Banu Belkıs Güner
Muğla - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube