Kilo almak mı zor, vermek mi?

Kilo almak mı zor, vermek mi?

Son yıllarda biz diyetisyenlere kilo vermek kadar kilo almak için de başvurular olmaktadır. Zayıflıktan dolayı başta erkekler olmak üzere genç bireyler ve ergenler sıkıntı yaşamakta, kilo almak amacıyla kulaktan dolma önerilerle farklı yöntemleri ve maalesef sağlıklı olmayan uygulamaları denemektedir.

Kilo vermek zordur ama ister inanın ister inanmayın kilo almak daha da zordur. Haftada 1 kg ağırlık kazanımı için fazladan 7000 kalori yani günde fazladan 1000 kalori tüketilmelidir. Bu kişilerin bir bölümünün iştah problemleri olduğu da düşünülürse nasıl zorlandıkları belki anlaşılabilir.

Kimler kilo almalıdır? Bu konuda en gerçekçi gösterge Beden Kitle İndeksi (BKI) ’dir. Zayıflık özellikle demir ve diğer bazı besin öğeleri yetersizliklerine, vücudun savunma sistemin baskılanmasına ve yeme bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle BKI’i 18.5 ‘in altında olan bireylere sağlık açısından kilo almaları önerilmektedir.

En önemli kilo alma stratejisi kalori tüketimini artırmak olmalıdır. Elbette şekerli ve yağlı yiyecekleri artırarak da bu kaloriyi alabiliriz ancak her gün bu yiyecekleri tüketmek sağlık açısından uygun bir diyetisyen tavsiyesi olamaz.

Kalori alımınızı artırmak ve kilo almanızı kolaylaştırmak için işte sağlıklı öneriler;

* Sık fakat sağlıklı beslenin. Günde 3 ana öğünle birlikte 2-3 ara öğün tüketin. Eğer iştah probleminiz varsa aralarda sadece meyve tüketerek ana öğünlerde daha çok acıkmanızı sağlayabilirsiniz.

Ara öğünler için size sağlıklı seçenekler;

Kuru ve taze meyveler

Kuruyemişler

Yoğurt ,süt, ayran, sütlü tatlı, dondurma

Düşük yağlı kek, kurabiye, poğaça, sandviç, tost, gözleme

Meyve suyu, limonata, hoşaf, komposto

* Öğünlerde normal porsiyonlarınızdan daha fazla tüketin. Porsiyon miktarlarınızı biraz bile artırmanız toplam aldığınız enerjiyi etkileyecektir.

* Kalorisi yüksek olan yiyecek ve içecekleri tercih edin. Örneğin meyve sularından diğer meyve sularına göre üzüm, nar, ananas suyu daha kalorilidir. Çorbalarda sebze ve tarhana yerine mercimek, ezogelin tercih edebilirsiniz. Birçok sebzeye kıyasla mısır, bezelye, havuç gibi sebzeler daha kalorilidir.

* Yiyeceklerinizi daha yoğun hale getirin. Ne yerseniz ekstra kalori ilave etmeye çalışın. Örneğin makarnaya eklenen peynir veya yoğurt, sütlü tatlıya eklenen ceviz veya fındık, salatalarınıza eklenen ceviz gibi yiyecekler aynı yiyecek miktarı ile daha çok kalori almanızı sağlar.

* Akşam yemeği sonrası sağlıklı ve besleyici bir ara öğün tüketin. Uyku öncesi yenilen yiyecekler o saatlerde hareketin çok azalmasından ötürü vücudumuzda daha kolay yağa dönüşür. Ancak çok geç saatlerde aşırı beslenip gece uykunuzun kaçmasına veya sindirim problemi yaşamanıza da neden olmayın. Akşam yemeği sonrası ara öğünde tatlı veya kuruyemiş de tercih edebilirsiniz.

* Yüksek kalorili içecekler tüketin. Yemekte su yerine meyve suyu, süt, ayran gibi içecekleri tercih edin.

* Direnç egzersizi yapın. Ağırlık antrenmanı sayesinde aldığınız fazla kalori kas gelişimine yardımcı olur. Haftada 2-3 kez ağırlık antrenmanı yapmayı hedefleyin.

Her zaman olduğu gibi beslenmenizde kalıcı değişiklikler yapmaya çalışmalısınız. Kilo alımında bir diyetisyenle birlikte çalışmanız bu konunun size özel ve daha sağlıklı bir şekilde çözülmesini sağlar.

Sağlıklı günler dilerim…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Yine aynı üniversitenin Beslenme Bilimleri'nde 1998 yılında Master derecesini ve 2005 yılında Beslenme ve Diyetetik alanında doktora derecesini almıştır. 2000-2001 yılları arasında Amerika'da Minnosota Üniversitesi'nde gözlemci olarak çalışmalarda bulunmuş ve çeşitli eğitimlere katılmıştır. 2002-2009 yılları arasında Gençlerbirliği 1. Lig Futbol takımının beslenme danışmanlığını yapmış olan Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, 2013 yılında İstanbul Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü kurucu üyesi olmuştur. 2018 yılında Londra'ya taşınmıştır ve çalışmalarına bu kentte devam etmektedir. ...

Etiketler
Kilo almak
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Yurt Dışı - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube