Kıl dönmesi ( pilonidal sinüs ) nedir?

Kıl dönmesi ( pilonidal sinüs ) nedir?

– Kıl dönmesi, kılların kuyruk sokumu, kasık bölgesi, genital bölge, koltukaltı ve nadiren göbekte cilt altına geçip yara, apse ve fistül (tünel) veya bir kıl keseciği oluşturmasıdır.

– Sırt ve baştan dökülen kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et arasındaki olukta (intergluteal sulkus), kıllı ve terli oluğa takılıp sürtünmelerle oluğun en dibindeki ter bezi deliklerinden vida ya matkap gibi dönerek cilt altı yağ dokusu içine hissettirmeden girmesi, delikler açması ve bu deliklere giren bakterinin de katkısı ile etrafının iltihaplanmasıdır. Diğer bir oluşum mekanizması ise doğuştan beri kuyruk sokumundaki deri altında kalmış kıl hücrelerinin etkinliklerini kişi doğduktan sonra da deri altında ilerleyecek şekilde devam ettirmeleridir.

Kıl dönmesi kimlerde olur?

– 16 ila 30 yaş arası kıllı ve hafif kilolu, genç erkeklerde cinsiyet hormonlarının kıl ve yağ bezlerini etkilemesi ile oluşur.
– Batı toplumlarında kıl dönmesi görülme sıklığı erkeklerde % 1 ve kadınlarda ise % 0.1 sıklıkta görülür. Ülkemizde yapılan araştırmalarda genç erkeklerde kıl dönmesi görülme sıklığının % 10 civarında olduğu, yani batı toplumunun yaklaşık 10 katı olduğu belirlenmiştir.
– 40 yaş üzerindeki kişilerde nadiren görülür.
– Beyazlarda görülür, siyahlarda ve Asya kıtasında nadirdir.

Kıl dönmesi için risk faktörleri nelerdir?

– İşi gereği uzun süreli oturması gereken kişiler (şöför, sekreter, bankacı, mimar mühendis, vb.)
– Kalça bölümünde fazla sürtünme olması
– Fazla terleme
– Şişmanlık
– Hijyen eksikliği
– Bölgesel travma
– Vücudunun diğer bölgelerinde çıban sorunu olan kişiler

Kıl dönmesi neden en sık kuyruk sokumunda olur?

Kıl dönmesi kapalı ortam nedeni ile iki kaba et arasındaki oluktaki (intergluteal sulkus) cildin incelmesi ve kolay delinip tahriş olması ve sert kuyruk kemiğinin baskısı nedeni kılların daha da kolay ilerlemesi ile oluşur.
Kıl dönmesinin belirtileri nelerdir?
– Kuyruk sokumunda veya makatın arka yukarı tarafında küçük şişlikler
– Kaşıntı
– Kıllı veya kılsız milimetrik delikler (kıl kesesinin derideki açıklığı)
– Bu deliklerden akıntı veya kan gelmesi

Kıl dönmesinin apsesinin belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi hastalarının % 50’si kıl dönmesi apsesi (pilonidal apse) ile doktora başvururlar. Bu durumda, olguların % 70-80’inde şiddetli ağrı ve akıntı mevcuttur. Apse gelişmeden önce bölgede sadece bir kızarıklık olabilir. Apse, çıbanın ciltaltı yağlı dokuya doğru ilerlemesi neticesinde gelişir.

Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir?

– Kıl dönmesi hastalığı, ameliyatsız veya ameliyatla tedavi edilebilir.
– Apse durumunda, basitçe antibiyotik tedavisi ile geriletebilir, ancak ileri durumlarda ise cerrahi olarak apsenin boşaltılması veya yarılması gerekebilir. Apse boşaltılmasına rağmen, kıl kesesi olduğu gibi yerinde durduğu ve bu işlem sırasında sadece üzerindeki iltihap boşaltığı için, nüksler görülebilir. Kesi cözüm cerrahi olarak problemli bölgenin çıkarılmasıdır. Açık kalan alan ise Limberg, Karydakis, S flep vb. gibi flep yöntemleri ile kapatılır. Buradaki tedavinin esası farklı bir bölgedeki dokuları oluşan boşluk alanına kaydırmak ve hastalığın meydana geldiği orta hattın yönünü saptırmaktır. Bu teknik ile %1-10 arasında nüks oranları mevcuttur. Açık yara , ağrı, akıntı olmadığı ve nükslerin en az olduğu yöntem olduğu için en popüler yöntem budur.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İlker Pala

Dr. Öğr. Görevlisi İlker PALA, 1973 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini TED Ankara Koleji'nde bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitimi esnasında burslu olarak Polonya’da 1 ay süreli cerrahi eğitim almıştır. İhtisasını ise yine Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2005 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Askerlik vazifesini GATA Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Uzman Tabip Asteğmen olarak yerine getirmiş olan Dr. Öğr. Görevlisi İlker PALA, askerlik sonrasında İstanbul ve Ankara’da bulunan birçok özel hastane ve merkezde görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına şu an da Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi devam eden Dr. Öğr. Görevlisi İlker PALA, iyi derecede İngilizce bilmekte olup pek ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kıl dönmesi tedavisi
Dr. Öğr. Üyesi İlker Pala
Dr. Öğr. Üyesi İlker Pala
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube