Kepçe kulak psikolojisi

Kepçe kulak psikolojisi

Kepçe kulak problemi; kulağın normal anatomik duruşundan önde olması durumu olarak tanımlanabilir. Bunlarda kulakların kafatası ile arasındaki açı genişlemiştir. Normalde bu açı 30-35 derece aralığındadır İki kulakta birden olabileceği gibi, tek kulakta da olabilir. Genel sebep olarak genetik faktör belirtilebilir yani ailede kepçe kulağın olması durumunda ileri kuşaklarda görülme durumu söz konusudur.

Kepçe kulak problemi; okul çağındayken arkadaşlarının yaptığı kötü şakalarla ilerleyen dönemde sosyal bir fobi haline dönüşebilir. Kepçe kulak problemi bir başka deyişle; çocukların sadece görünümlerini değil, ilerleyen süreçte toplumdaki sosyal statülerini, karakterlerini ve ruh hallerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Konu çocuk – çocukluk psikolojisi olunca; durumun hassasiyeti daha fazla artıyor. Çünkü bu süreçte yaşanan psikolojik yıkımı çocuk dile getiremez ve her açıdan gelişim çağındaki çocuk yetişkine nazaran çok daha derinden etkilenir. Aslında burada ebeveynlere çok iş düşer. Anne ve babanın bilinçli olarak kepçe kulak problemini çocuğun psikolojisini etkileyecek raddeye getirmemesi önemlidir.

Tüm bu sebeplerle kepçe kulak estetiği için; en uygun zaman okul öncesi çağlar ve/veya ilköğrenim çağlarıdır. Zaten kulak gelişiminin %90’ı 6-7 yaş aralığında tamamlanmaktadır. Bu yaşlardan itibaren her yaş döneminde kepçe kulak estetiği uygulanabilir. Bahsettiğimiz süreçlerde uygulanması halinde, çocuklarda psikolojik sorunlara sebep olmadan tedavisi sağlanmış olur.

Erken dönem planlanan kepçe kulak estetiği operasyonu için aile ve doktor işbirliği de önemlidir. Nihayetinde her ameliyat kişi hangi yaşta olursa olsun bir stres sebebidir. Bu sebeple öncelikle anne ve baba böyle bir operasyon öncesinde çocuğu iyi hazırlayıp bilinçlendirmeli ve yüreklendirmelidir. Uzman Estetik Plastik Cerrah ile koordineli çalışacak ebeveynler; çocuklarına net, sade, anlaşılır ve doğru bilgi aktarmalıdırlar.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mesut Özcan

Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1945 yılında doğmuştur. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimine 1969 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1969-1971 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Genel Cerrahisi Uzmanı olmuştur.  1974 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde akademik karyerine başlamış olan Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1976-1977 yılları arasında İsveç Uppsala Üniversitesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanında eğitim almıştır. 1981 yılında Doçent, 1988 yılında Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1987-2006 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır. 1993 - 1999 yılları arasında aynı anabilim dalı bünyesi ...

Etiketler
Kepçe kulak ameliyatı ( otoplasti )
Prof. Dr. Mesut Özcan
Prof. Dr. Mesut Özcan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube