Kemik erimesi (osteoporoz) nedir? kemik erimesinin nedenleri?

Kemik erimesi (osteoporoz) nedir? kemik erimesinin nedenleri?

Kemik yoğunluğunun azalmasına  bağlı olarak kemik direncinin azalması ve kırılma riskinin artması olarak tanımlanan kemik erimesi (Osteoporoz) günümüzün en çok görülen kemik hastalıklarından biridir. Ortalama yaşam süresinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uzaması sonucu neredeyse en sık rastlanılan yaşlılık dönemi hastalığı haline gelmiştir. Kemik erimesinin önlenmesine yönelik ilaçlar olmakla birlikte bu ilaçların bazı olumsuz yönleri de vardır. Bu yüzden bitkisel ve doğal ürünlerin bu hastalığa yönelik kullanımları da artmaktadır.

Çocukluk ve gençlik döneminde sürekli olarak yeni kemik yapımı devam eder ve otuzlu yaşlarda en yüksek kemik kitlesine ulaşılır. Otuz beş yaşından sonra insanlar yıllık olarak kemik kitlelerinin yaklaşık olarak %1 ni kaybederler. Kadınlar için en büyük problem ise menopozdan sonra hastalığın ayrıca tetiklenmesi ve her yıl neredeyse kemik kitlelerinin % 2-4 ünü kaybetmeye başlamalarıdır.

Osteoporoz ortaya çıktığında yaygın vücut ağrıları, özellikle sırtta ve belde yoğunlaşan sorunlar, halsizlik , yataktan kalkmakta zorlanma hissedilir. Kemikler hassaslaşır ve kırık olasılığı artar. Zamanla sırtta kamburlaşma yerleşmeğe başlar.

Kemik erimesi hastalığında kadınlar daha fazla risk altındadır. Her üç kadından birinin bu sorunla karşılaşabileceği bilinmektedir. Özellikle zayıf yapıdaki insanlarda bu risk oldukça artmaktadır. Bununla beraber en önemli risk faktörünün D vitamin eksikliği olduğu bugün net olarak ortaya çıkmıştır. D vitamininin yeterli miktarda alınamaması ve güneş ışığından yeterli miktarda yararlanılamaması sonucu vücutda D vitamin eksikliği başlar.

Kemik Erimesi Belirtileri

Sessiz bir hastalık olan osteoporoz da hastalar çoğunlukla sırt, bel ağrıları gibi şikayetlerle doktora başvururlar. Hatta ilk kırık meydana gelinceye dek herhangi bir bulgu vermeyebilir. İlk omurga kırığından sonra yeni bir kırık olma olasılığı 5 kat artar. Bu sebeden dolayı ilk kırık oluşmadan doktora gitmek çok büyük bir önem taşımaktadır.

Kemik Erimesinin Nedenleri

Kemik erimesinde kalıtsal etkenler yaş, cinsiyet, ırk gibi faktörler değiştirilemeyecek etkenler arasındadır.

Kişinin yaşam şekli, beslenme şekli ve östrojen hormonu eksikliği gibi faktörler ise değiştirilebilecek etkenler arasındadır. Bunlarla ilgili alınacak önlemler kemik erimesinin önlenmesine, ilerleyişinin yavaşlatılmasına ve şikayetlerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Kemik erimesinin tedavisi kemik yoğunluğu taramalarına, yaşa, cinsiyete, tıbbi geçmişe ve hastalığın şiddetine bağlıdır. Tedavi genelde hayat tarzında değişiklikleri, ve kemik yoğunluğunu artırmaya ve kemik kırılmalarının riskini azaltmaya yönelik ilaç tedavilerini içerir.

Hayat Tarzında Değişiklikler

Egzersiz

Mümkünse, düzenli kilo kontrolü sağlayan egzersizler (yürüme, koşma vb) kemik kaybını azalttığı ve yeni kemik oluşumunu sağladığı için devam ettirilmelidir. Doktorlar bunu sağlayabilmek için genelde en azından 3 haftalık periyodlarla 30 dakikalık egzersizler tavsiye eder. Herhangi bir egzersize başlamadan önce bir doktora başvurmak ve önerilen egzersizin güvenli olduğundan emin olmak gerekir.

Beslenme

Vücut kendi kalsiyumunu üretemediği için yüksek kalsiyumlu bir beslenme alışkanlığı gereklidir ve bu kemik kaybının hızını azaltır. D vitamini de kalsiyumun emilimini sağladığı için oldukça önemlidir. Kalsiyum ve zengin D vitamini içeren yemeklerden oluşan bir beslenme kemiklerin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlaması için oldukça önemlidir.

Kalsiyum bakımından zengin yiyecekler; yeşil sebzeler, fasulye, baklagiller, balık (özellikle sardalya ve somon), soya ürünleri, tahıl ve fındık, ceviz gibi sert kabuklu çerezler tüketilmelidir. Günlük en az 1000 mg kalsiyum tüketilmelidir. D vitamini bakımından zengin sardalya ve ton balığı ile yumurta ve karaciğer de tüketilmelidir.

Sigara, alkol ve kafein

Sigara içenler sigarayı bırakmalıdır. Alkol ve kafein alımı (çay, kahve ve kola vb) da sınırlandırılmalıdır.

Kırılma Riskini Azaltmak

Kemik erimesini ve kırılma riskini azaltmak için harekete ve günlük aktivitelere önem verilmelidir. Bu, ayakta durma güçlüğü yaşanıyorsa yardımlar, düşmelere neden olabilecek eşyaların kaldırılması ve banyo ve lavabo gibi yerlerde kaymayan hasırlar kullanmak gibi önlemleri içerebilir. Özellikle yaşlılarda kalça gibi Vücudun kırılmaya hassas bölgelerinde yumuşak pedler kullanmak önemlidir.

Yeterli Güneş Işığı Almak

Düzenli fakat orta derecede güneş ışığına maruz kalmak vücutta D vitamini üretilmesine yardımcı olur. Fakat aşırı güneş ışığı başka zararlar verebilir.

İlaçlar

Kalsiyum

Besinlerden kalsiyum alımı yetersizse vücuttaki kalsiyum miktarını artırmak için kalsiyum katkıları kullanılabilir. Günlük 1000 mg doz yeterlidir.

D vitamini

Kemiklere kalsiyum emilimi için D vitamini çok önemli olduğu için çeşitli D vitamini sağlayıcı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlardan bazıları doktor tavsiyesiyle D vitamini takviyesi için alınabilir.

Bifosfonatlar

Bu hormonsuz ilaçlar kemik yoğunluğunu artırıp kemik kaybı oranını azaltabilir. Bu ilaçların kırılma oranlarını azaltmada oldukça etkili olduğu görülmüştür. Bu ilaçlar genelde kalsiyum takviyeleriyle beraber bir döngü halinde alınır. Bu ilaçların yan etkileri ise bulantı ve hazımsızlıktır. Bu nedenle bazı insanlarda doktor limitler koyabilir.

Hormon Değiştirme Terapisi (HRT)

Kemik erimesi görülen bazı kadınlarda östrojen içeren hormon değiştirme terapisi önerilebilir. HRT kemik kaybını azaltmakta ve kemik yoğunluğunu artırmaktadır. HRT’ nin kemik erimesi tedavisinde faydalarının yanında son dönemdeki çalışmalarda uzun süreli HRT kullanımının bazı riskler doğurduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle hasta için doktor tavsiyesi ve bu terapinin uygunluğunun araştırılması çok önemlidir.

Selektif Östrojen Reseptör Modülatörü (SERM)

Bu tür ilaçlar kanser tedavisinde kullanıldığı gibi kemik erimesini engellemede de kullanılmaktadır. Bu ilaçlar bel kemiğindeki kırılmaları azaltmada çok etkilidir ve östrojenin kemikler üzerindeki etkisini taklit ederek etkilerini göstermektedirler. Bu nedenle menopoz sonrası kadınlarda azalan kemik yoğunluğunu gidermede bu ilaçlar sıklıkla uygulanmaktadır. Bazı SERM ilaçları ise yan etkilerinden dolayı sınırlandırılmıştır.

Cerrahi Tedavi

Kırılmalar kemik erimesinin en temel sonuçlarıdır. Birçok kişi ameliyata başvurmadan iyileşmeyi tercih ederse de bazı kırıklar için cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir. Çoğu zaman hastalar beklenmedik bir anda kalça kırıkları ile karşılaşırlar. Bunun yanı sıra el bileği ve omurga da riskli bölgeler arasındadır. Özellikle kalça kırıkları acil tedavi edilmelidir, aksi takdirde ortaya çıkan komplikasyonlar sonucunda hastalar malesef bu nedenle kaybedilebilir.Yeni tedavi yöntemleri ile kalça kırığı yaşayan hastalar erkenden yürüyebilir hale getirilmekte olup eskisi kadar büyük sorunlar yaşanmamaktadır. Önemli olan kırıklı hastanın en kısa sürede yürür hale getirilmesi ve artmış risk altındaki diğer kalçanın tedavisidir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fahri Erdoğan

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN, 1961 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp eğitimini 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1987 yılında aynı fakültenin Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamış ve 1991 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1984 -1987 yılları arasında Sivas - Kangal'da mecburi hizmetgörevini yerine getirmiş olan Dr. ERDOĞAN, 1987-1990 yılları arasında İngiltere Bradford Royal Infirmary Hospital, Stanford University of Medicine'da ve Japonya Nihon Üniversitesi'nde Ortopedik Cerrahi eğitimleri almıştır. Almanya Medizinische Hochschule’de Atroskopik Cerrahi eğitimi, ABD Özel Cerrahi Hastanesi'nde ise Artroplasti eğitimleri almış ve çalışmalarda bulunmuştur. 1991-1994 yılları arasında Özel İncirli Hastanesi'nde Ortopedi Uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Fa ...

Etiketler
Kemik erimesi belirtileri
Prof. Dr. Fahri Erdoğan
Prof. Dr. Fahri Erdoğan
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube