Katarakt türleri ve tedavisi

Katarakt türleri ve tedavisi

Katarakt Nedir ?

Katarakt, göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm alması, göz merceğinin yoğunlaşmasıdır.
Göz, kameraya benzeyen optik bir sistemdir. Dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşabilmesi için, önce gözün en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gözün içindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka da saydam yapıdadır.

Göz merceğinin yoğunlaşması görüntüyü bulanıklaştırır.

Türleri

Birçok tipi olmakla birlikte, kataraktlar genel olarak 3 ana grup altında incelenebilirler:

    Yaşa bağlı kataraktlar

    Doğumsal kataraktlar

    İkincil kataraktlar: Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı (kortizon gibi), darbeler, metobolik hastalıklar (diyabet gibi) sonucunda oluşanlardır.

Ortaya Çıkışı
Katarakt en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Bilinen bir sebebi olmamakla birlikte beslenme, ultraviyole ışınları gibi birçok risk faktörü bulunmaktadır. Lensin opaklaşmasının durumuna göre hastalar önceleri uzak ya da yakın görme bozukluğundan şikayet ederler. Opaklaşma arttıkça hem uzak hem de yakın görmeler hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır.

KATARAKT'lı GÖZ

Tedavisi
Kataraktın ilaçla veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. İlerlemesini de durdurabilecek etkili bir yöntem bulunabilmiş değildir. Tek tedavisi ameliyattır. Ameliyat, şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceğinin alınıp yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesi sistemine dayanmaktadır...

Katarakt tedavisinin en güncel olan ameliyat sistemi Fako (Fakoemülsifikasyon) cerrahisidir. Fako cihazı, saniyede 40.000 defa titreşen ses dalgaları yardımıyla kataraktı göz içerisinde eritir. Böylece katarakt temizlendikten sonra, katlanabilir ve akrilik maddeden üretilmiş mercek göz içerisine yerleştirilir.

Fako cihazı sayesinde göz içerisine çok küçük bir bölgeden girilerek ameliyat tamamlanmaktadır. Her türlü katarakta uygulanabilmektedir. İşlem süresini kısalmakta ve ameliyatın emniyeti artmaktadır.

Kataraktın tek tedavi yöntemi ameliyattır. Cerrahi dışında herhangi bir tedavi şekli yoktur. Katarakt cerrahisi iki yoldan yapılabilir:

    Süturlu (Dikişli) Katarakt Ameliyatı
    Fakoemülsifikasyon

Süturlu Katarakt Ameliyatı 
Bu teknik kullanılacaksa Katarakt’ın olgunlaşması beklenir. Dikişlidir ve dikişler ameliyattan bir süre sonra alınır. Bu teknikte kesilme nedeniyle gözün anatomik yapısında zayıflamalar olur, dikiş nedeniyle de gözde astigmat oluşabilir ve görmenin düzelmesi için bir süre geçmesi gerekir. 

Fakoemülsifikasyon 
Son yıllarda hızla gelişen Fakoemülsifikasyon (FAKO) tekniği, Katarakt ameliyatlarında en çok tercih edilen yöntemdir. Halk arasında “lazerli katarakt ameliyatı” olarak bilinse de aslında FAKO cihazı ses dalgaları yayan özel bir cihazdır.

FAKO' lu Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
FAKO yöntemiyle yapılan Katarakt ameliyatları, özel durumlar dışında lokal anestezi ile yapılır. Gözde ortalama 2.8 milimetrelik bir kesi açılır. Bu kesiden, FAKO cihazının probu ile gözün içine ultrasonik ses dalgaları gönderilerek, opaklaşmış olan mercek parçalanır ve emilir. Daha sonra göze suni bir lens yerleştirilir ve ameliyat tamamlanır. Kesi küçük olduğu için dikişe gerek kalmaz.

FAKO’nun Avantajları

    15-20 dakika kadar sürer.
    Ortalama 2.8 milimetre gibi küçük bir kesi aralığından yapılır, bu nedenle dikiş gerektirmez.
    Operasyon sonrası astigmat olma riski çok azdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şeyda Atabay

Op.Dr. Şeyda Atabay, 1978'de Kütahya'da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini Isparta ve Kütahya’da tamamlayan Dr. Atabay, tıp eğitimini 1996 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne en yüksek puanla birinci olarak girerek sürdürdü ve 2002 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. 2002 ile 2008 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirdiği göz hastalıkları ihtisasını Göz Konjonktivası Tümörleri ve Tedavisi konusunda yaptığı tez sonucu başarı ile tamamladı ve 2008 yılının Şubat ayında Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı unvanını aldı. 2008 ile 2010 yılları arasında Fatsa Devlet Hastanesi Sorumlu Göz Hekimi ve Muayenehane hekimliği görevini, 2010 ile 2012 yılları arasında ortağı olduğu Akhisar Özel Doğuş Hastanesi'nde Göz Hekimliği görevini; 2012 ile 2013 yılları arasında ort ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
facebook
instagram
Etiketler
Fako’nun avantajları nelerdir?
Op. Dr. Şeyda Atabay
Op. Dr. Şeyda Atabay
İzmir - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube