Kasık fıtığı tedavisi

Kasık fıtığı tedavisi
Yama ile gerdirmesiz onarımlar açık veya kapalı yöntemle yapılabilir: Açık yönem ile yapıldığında Lichtenstein ameliyatı şeklinde isimlendirilir.

Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlar iki türlüdür: Karın içine girilerek yapılan TAPP (transabdominal preperitoneal onarım) ve karın içine girmeden yapılan TEP (total ekstraperitoneal onarım) şeklinde isimlendirilir.

Modern kasık fıtığı tedavisi son 20 sene içinde çok değişti ve tüm dünyada dikişli onarımlardan yamalı onarımlara dönüldü. Yama kullanılmadan yırtığın sadece dikişle kapandığı ameliyatları nüks oranları yüksek olduğu için hastalarımıza uygulamıyoruz.

Açık yöntem: Lichtenstein ameliyatı
Yama fıtığın çıktığı yere klasik açık ameliyat ile yerleştirilir. Cilt ciltaltı yağlı dokular geçilip yama adalenin üstüne konur (ONLAY onarım). Yama altındaki katlara gevşek dikişlerle gerginlik oluşmayacak şekilde tutturulur. Hasta ameliyatı takiben aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası dönem ağrısız ve rahattır. Lichtenstein ameliyatı, genel, spinal veya lokal anestezi ile uygulanabilir.

Kapalı yöntem: TEP veya TAPP
Laparoskopik ameliyat diğer adıyla kapalı ameliyat, gazla şişirilmiş boşlukta, karın duvarına açılan küçük deliklerden sokulan ince el aletleri ile yapılan cerrahidir. TAPP denilen ameliyatta direk karın içinden yama fıtık yerine yerleştirilir. TEP denilen yöntemde ameliyatın başında yerleştirilen bir balon ile karın duvarı katları arasına yeni bir boşluk oluşturulur ve karın içine hiç girmeden bu boşlukta çalışılarak yama fıtık yırtığının olduğu yere konur.

Her iki yöntemde de yama adalenin arkasına –adale ile karın zarı arasına konur. Yama yerine 2-3 adet titanyum vida ile tutturulur. Periton ile adale arasında sıkışan yama kolaylıkla yerinden oynamayacağı için daha fazla tespit gerektirmez.

Kapalı yöntem sadece genel anestezi yapılabilir. Lokal anestezi veya spinal anestezi ile yapmak mümkün değildir. Hastalar kapalı ameliyat sonrası normal hayatına daha çabuk dönerler. Özellikle çalışma koşulları ağır olanlar, sporcular ve iş motivasyonu yüksek kişiler, çift taraflı fıtığı olanlar ve nüks vakalar kapalı ameliyat için ideal hastalardır.

Modern fıtık cerrahisinin amacı, rahat ve güvenilir şekilde hastanın fıtığını onarmak ve en kısa sürede hastayı normal yaşamına döndürmektir. Yama ile yapılan gerdirmesiz onarımın avantajları, ameliyat sonrası dönemin ağrısız olması, nüks ve diğer komplikasyonların görülme riskinin çok düşük olmasıdır. Bu avantajlar sayesinde hastanın ve toplumun işgücü kaybı en aza iner. Dünyada en çok yapılan ameliyatlar fıtık ameliyatları olduğu için işgücü kaybının azaltılması çok önemlidir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hamdi Koçer

Çapa

Etiketler
Kapalı ameliyat
Op. Dr. Hamdi Koçer
Op. Dr. Hamdi Koçer
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube