Kasık ağrıları

Kasık ağrıları

Kasık Ağrıları

Kasık ağrıları jinekolojide en sık rastlanılan sikayetlerdendir. Burada en önemli noktalardan biri ağrının aniolarak mı, yoksa uzun süreden beri mi devam ettiğidir. Ani olarak başlayan ağrılarda, hasta doğurganlık çağında ise gebe olup olmadığı tesbit edilmeli. Hasta gebeyse dış gebelik mi, düşük mü olup olmadığının tesbit edilmesi gerekir.

Ani kasık ağrısına neden olan gebelik dışı jinekolojik durumlar şöyle özetlenebilir:

-Yumurtalıkların ve yumurtalık kistlerinin sapı etrafında dönmesi

- Karın içi lenf bezi iltihaplanmaları

- Tuba uterinaların(tüplerin) iltihaplanması,karın içi abseler

- Mesane iltihaplanmaları

- Dejenere olmuş myom

Bu gibi ani başlayan kasık ağrılarında ağrı kesici ilaç almadan hastaneye başvurmalı. Ağrıya neden olan sebep bulunmalı. Tanı konmadan kullanılan ağrı kesiciler ağrıyı biraz hafifleterek, teşhis konulmasında hataya sebebiyet verebilir.

Jinekolojik muayene,karın ve pelvik ultrasonografi,çeşitli kan analizleri yapılarak tanı konulur.

Kronik (müzmin) kasık ağrılarında en sık karşılaşılan ağrılı adet görmedir. Ağrılı adet kanamaları 20 yaş sonrasında ortaya çıkmışsa sekonder dismenore olarak adlandırılır. Nedenler arasında endometriozis, adenomyozis ve servikal stenoz(daralma) gibi nedenler vardır.

6 ay ve daha uzun süren ağrıların diğer bir nedeni ise pelvik taban desteğinin kaybolması, kronik enfeksiyonlar, enfeksiyonlara bağlı yapışıklıklardır. Tüm bu durumlar kapsamlı jinekolojik muayene ve tetkikler ile ortaya çıkarılıp tedavi edilir.

 




 

 

 

 


.

 

 

 

 

 

 

 

 


            

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bir süre Ordu Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmış, daha sonra İstanbul'a atanmıştır. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı AÇSAP'dan emekli olmuştur. Daha sonra Özel GOP Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1988 yılından günümüze kadar Ordu ve İstanbul olmak üzere aralıksız muayenehane hizmeti vermiştir. Hekimlik hizmeti süres ...

Etiketler
Kasık ağrısı tedavisi
Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube