Karadeniz kıyısında varna klimatoterapi enstitüsü?nde yapılan araştırmalar heparin eksikliğinden kaynaklanan ani ölümler ve miyokard infarktüsleri

Karadeniz kıyısında varna klimatoterapi enstitüsü?nde yapılan araştırmalar heparin eksikliğinden kaynaklanan ani ölümler ve miyokard infarktüsleri

HEPARİN EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANAN ANİ ÖLÜMLER VE MİYOKARD İNFARKTÜSLERİ

21. asrın en çabuk ölüme götüren hastalıkları infarktüs hastalıklarıdır. Özellikle kalp infarktüs ölümleri, dünya istatistiklerine göre 1. sırada yer alır. İnfarktüs görülme yaşı 25’e kadar inmiştir.

Ani ölümler her geçen gün artmaktadır.Bu ani ölümlere sebep olan faktör, strestir.Stresin iki farklı tipi vardır.

Birinci tipi negatif strestir, yani ; ani üzüntü, ani kötü haber gelmesidir.Vücut Böbreküstü Bezinden Adrenalin salgılar.Bu Adrenalin, Heparin’i bağlayarak bloke eder.Böylelikle 5 litre kan dakikalar içerisinde pıhtılaşır ve ani ölüm gerçekleşir.

İkinci tipi pozitif strestir, yani ; büyük ani sevinçtir.Vücut Böbreküstü Bezinden yine Adrenalin salgılar ve yine bu Adrenalin, Heparin’i bağlayarak bloke eder.Böylelikle 5 litre kan dakikalar içerisinde pıhtılaşır ve ani ölüm gerçekleşir.

Hipertansiyon hastalarında -başlangıç evresinde olsa bile- kanın pıhtılaşmasında değişiklikler görülür. Hastalığın ilerlemesiyle kan damarları sertleşir, kanda hiperkoagülasyon görülür ve fibrinolitik sistem represe olur.

Kolesterol yanmayan skuvalen çekirdeğine sahiptir. Ultraviyole ışınların çocuklarda skuvaleni D vitaminine çevirdiği görülmüştür. Kolesterol vücutta 3 şekilde metabolize olur:

-    Seksojen hormonlarının yapısına girer.

-    Steroid hormonların yapımında kullanılır.

-    Safra asitlerini yapar.

Uzm. Dr. Neriman Karabaşoğlu’nun yaptığı araştırmada hipertansiyon hastaları 3 gruba ayrılmış ve her gruba klimatoterapi ve deniz tedavisi uygulanmıştır. Hastaların kolesterol seviyeleri her sabah ölçülmüş ve güneş (ultraviyole) tedavisinden sonra kolesterol seviyelerinde bir düşüş saptanmıştır. Tırnak derisinin mikroskop altında incelenmesiyle kolestrolun kan damarlarına yönelip çökerek aterosklerotik plak oluşturduğu fark edilmiştir.

Ayda 50 hasta ile 11 senede toplam 7200 hasta ile deneyler yapılmıştır.

Klimoterapi esnasında protrombin zamanının kısaldığı ve kan pıhtılaşmasının arttığı gözlenmiştir. Hipertansiyon hastalarında güneşe maruz kalındıktan sonra Heparin seviyelerinde düşüş görülmüştür. Heparin mastositlerden salgılanan ve normal kan değerleri 5-10 µ olan bir anti-koagülandır. Heparin eksikliğinin bütün koagülasyon sistemini represe ettiği fark edilmiştir. Hipertansiyon hastalarıyla deniz su tedavisine başlanmış ve tedaviden sonra da Heparin’in kan seviyelerinde 3-4 µ düşüş gözlenmiştir. Moskova’da Prof. Dr. B. A. Kudryashov yönetiminde farelerle yapılan deneylerde bu düşüş seviyelerinin nedeni açıklandı. Deney sırasında kullanılan fareler için stres ortamı yaratıldı. Bu gibi stres durumlarında suprarenal bezlerden salgılanan Adrenalin Heparin’i bağlayarak Heparin-Adrenalin kompleksini oluşturdu. İşlevini kaybeden Heparin sonucunda kan aniden pıhtılaşarak farelerin öldüğü gözlemlendi. Hipertansiyon hastalarında deniz tedavisinden sonra gözlenen Heparin düşüşünün nedeni soğuk su yüzünden strese giren vücudun salgıladığı Adrenalinin Heparini bağlayarak Heparin-Adrenalin kompleksini oluşturmasıdır. Hastalarda normal seviyelerde bulunan Heparin, fizyolojik sınırın altına düşüp hastaları infarktüse yaklaştırmaktadır. Heparin-Adrenalin kompleksleri hipertansiyon hastalarında ve özellikle damarlarında aterosklerotik plak bulunan hastalarda ani ölümlere miyokard infarktüsüne sebep olur. Ayrıca genç insanlarda aşırı sevinç ya da aşırı üzüntü sonrasında yoğun ve ani strese giren vücut Adrenalin salınımını arttırır ve Heparin seviyelerinde düşüşe neden olur. Fizyolojik sınırın çok altına düşen Heparin sağlıklı, genç (25 yaş) ve kan damarları steril (aterosklerotik plak bulunmayan) insanlarda bile ani ölümlere ve miyokard infarktüsüne neden olur. Bu infarktüs steril infarktüs olarak adlandırılmıştır.

Lipoprotein Lipaz (LPL), Heparini kofaktör gibi kullanarak lipitlerin sindirimini sağlar. Kronik hipertansiyon, diyabet, ateroskleroz hastalarında yüksek lipit içeren besinlerin tüketilmesiyle vücuda alınan lipit miktarı artar. Artan lipit miktarı sonucunda Lipoprotein Lipaz enzim aktivitesindeki artış Heparin kullanımını da artırır ve kandaki Heparin seviyesi düşer. Uzun süreli lipit ağırlıklı diyet sonrasında hipertansiyon, diyabet ve ateroskleroz hastalarında düşen Heparin seviyesi miyokard enfarktüslerine neden olur. Varna’da sanatoryumda yapılan bir deneyde hipertansiyon hastaları 2 gruba ayrılmıştır. 1. grup bitkisel yağlı diyete, 2. grup hayvan yağlı diyete konulmuştur. Bitkisel yağ ile beslenen hastaların Heparin değerlerinde herhangi bir düşme gözlenmezken, iç yağ ile beslenen hastaların Heparin seviyesinde düşüş gözlendi.

Özetle Heparin, Lipoprotein Lipaz enzimi ile birleşerek Lipidlerin Kolesterole dönmesini engelliyor.

Strese ve diyete bağlı Heparin düşüşlerinden korunmak için doymuş yağ içeren besinler yerine doymamış yağ içeren besinler tüketilmeli; stresli bir hayattan uzak durulmalıdır.Heparine dikkat, heparinimizi koruyalım.

Yakın zamanda sizlere Heparin içeren gıdaları bildireceğim.

YAKIN ZAMANDA MEDYADA YER BULAN, NEGATİF STRESTEN KAYNAKLANAN ANİ ÖLÜM HABERLERİ :

   Evinin yandığını gören muhtar kalpten öldü, (mavikocaeli.com.tr – 10.03.2013)

   Bıçağı görünce kalpten öldü, (demokratkocaeli.com – 27.02.2013)

   Anjiyo olmayı beklerken kalpten öldü, (manisagunebakis.com – 12.02.2013)

   Kiracısıyla tartışan ev sahibi kalpten öldü, (gercekkocaeli.com.tr – 14.09.2012)

   Yemekten sonra kalpten öldü, (gercekkocaeli.com.tr – 20.05.2012)

   Gelinini öldüren kayınpeder kalpten öldü, (focushaber.com – 09.05.2012)

   İtalya’da şok eden futbolcu ölümü! (live.sporx.com – 14.04.2012)

   Yayayı ısıran köpeğin sahibi kalpten öldü, (aksam.com.tr – 13.02.2012)

   Oğlunun üstüne ağaç düşen baba kalpten öldü, (zaman.com.tr – 29.10.2011)

   İntihara kalkışan kızın babası kalpten öldü, (yurthaber.mynet.com – 15.09.2011)

   Ortağının vurulduğunu görünce kalpten öldü, (yurthaber.mynet.com – 03.09.2011)

   Türkiye’de yılda 70 bin ani kalp ölümü oluyor, (haberturk.com – 19.01.2011)

   Cezaevinde kalpten öldü, (kenthaber.com – 23.07.2010)

   Eşi verem olunca kalpten öldü, (posta.com.tr – 28.05.2010)

   Doktor ‘’Kansersin’’ deyince kalpten öldü, (hurriyet.com.tr – 11.03.2009)

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Neriman Karabaşoğlu

Doktor Sofya mezunu.

Etiketler
Heparin eksikliği
Uzm. Dr. Neriman Karabaşoğlu
Uzm. Dr. Neriman Karabaşoğlu
İstanbul - Tıbbi Biyokimya
Facebook Twitter Instagram Youtube