Karaciğer yağlanmasında risk faktörleri

Karaciğer yağlanmasında risk faktörleri

Karaciğer yağlanması, Türkiye’de ve dünyada da sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Karaciğer yağlanmasındaki temel bulgu hepatositlerde (karaciğer hücresi) yağ birikimidir. Karaciğer yağlanmasının nedenlerini akut ve kronik olarak ikiye ayırabiliriz:

Akut Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri:
-Reye Sendromu
-İlaç ve Toksinler
-Gebelikte akut karaciğer yağlanması

Kronik Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri:
-Alkol
-Hiperlipidemi
-Diyabet
-Obezite
-Malnütrisyon
-Wilson Hastalığı
-Polikistik Over Sendromu

Hastalığın patogenezinde two hits (iki darbe) hipotezi vardır. İlk darbe insülin direnciden gelmektedir. İkinci darbe ise sitokin, adiponektin ve leptin gibi hormonlardan ve oksidatif stresin vücutta yarattığı hasardan gelmektedir.
İnsülin direnci yağlı karaciğer gelişiminde anahtar rol oynar. Karaciğer yağlanmasının insülin direnciyle ilişkisi bu hastalığı metabolik sendrom ile de yakından ilişkili hale getirmiştir. Kendi klinik deneyimimde de karaciğer yağlanması olan hastaların çoğunda metabolik sendrom olduğunu gördüm.
Kısaca karaciğer yağlanması birçok hastalık ile ilişkilidir.

Karaciğer Yağlanmasında Sık Görülen Şikayetler:
-karnın sağ üst kadranında ağrı
-halsizlik
-çabuk yorulma
-dolgunluk hissi
-bulantı

*Karaciğer yağlanmasının sık görülme sebepleri arasında beslenme alışkanlıklarının değişmesi de vardır. Şeker ve şekerli ürünler, rafine un, mısır gevrekleri, aşırı meyve tüketimi, trans yağlar ve alkol karaciğer yağlanmasına yol açmaktadır.
*Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecek ve içecekler de karaciğer yağlanmasına yol açar.
*Hasta aşırı kilolu ise ideal kilosuna ulaşmalıdır. Washington University School of Medicine’de yapılan bir araştırmada  obezitenin karaciğer yağlanmasıyla ilişkili olduğu gösterilmiştir.
*New York Bronx Veterans Affairs Medical Center’da yapılan bir araştırmada da alkolik kişilerde karaciğer yağlanmasının görülme sebebi sadece malnütrisyon değil, alkolün vücuttaki toksik ve inflamatuar etkisinden kaynaklandığı belirtilmiştir.

Sağlıklı bir beslenme programı ve fiziksel aktivite karaciğerinize ve kendinize verebileceğiniz en güzel hediye.

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Karaciğer yağlanması sebepleri nelerdir
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube