Karaciğer yağlanması olan hastalara öneriler!

Karaciğer yağlanması olan hastalara öneriler!

Karaciğer yağlanması, alkole bağlı olan ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması olmak üzere ikiye ayrılır.

Aşırı alkol tüketimi sonucu karaciğer yağlanmaya başlar ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Karaciğer yağlanması ilk başlarda genellikle hiçbir belirti oluşturmaz fakat yağlanma derecesine bağlı olarak zamanla kilo kaybı, karın bölgesinde ağrı, aşırı halsizlik ve mide bulantısı gibi şikayetlere yol açar.

fatty liver  ile ilgili görsel sonucu

Karaciğer yağlanmasının diğer nedenleri:

-Bazı ilaçlar

-Aşırı kilolu olmak

-Yanlış beslenme alışkanlıkları

-Malnütrisyon

-Otoimmün Karaciğer Hastalığı

-Viral Hepatit

fructose fatty liver ile ilgili görsel sonucu

 

*Yapılan araştırmalar bağırsak florasındaki dengesizliklerin karaciğer yağlanması için bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Bu yüzden her hastalıkta olduğu gibi karaciğer yağlanmasında da sağlıklı bir bağırsak florası oluşturulmalıdır. Probiyotiklerden ve liften zengin beslenilmelidir. Eğer bağırsakta candida albicans gibi mantarlar aşırı çoğalmışsa, bağırsaktaki bu tür mantarlar kontrol altına alınmalıdır. Candida albicans mantarı şeker, alkol, bal, pekmez, reçel, rafine karbonhidratlarla beslenir. Bu yüzden bunlar beslenme programında yer almamalıdır.

fructose fatty liver ile ilgili görsel sonucu

*Araştırmalar yağların değil karbonhidratların karaciğer yağlanmasına sebep olduğunu gösteriyor. Yağlar derken zeytinyağı, doğal tereyağı, hindistan cevizi yağı gibi sağlığa faydalı yağları kastediyorum; trans yağlar, margarinler beslenme programında yer almamalıdır. Trans yağların bağışıklık sistemine zarar vererek inflamasyona da sebep olduğu unutulmamalıdır. Karaciğer yağlanmasında low-carb beslenmenin faydalı olduğu görülmüştür.

*Fruktoz karaciğere zarar verenlerin başında yer almaktadır. Karaciğerinizi korumak istiyorsanız fruktozdan, yüksek fruktozlu mısır şurubundan ve şeker eklenmiş besinlerden uzak durmalısınız. Sadece tatlılar değil salata sosları, hazır yoğurt gibi besinlerin içine bile şeker katıldığını unutmayın. Meyvedeki şeker de doğal diye tehlikesiz anlamına gelmiyor. Meyve yemek yerine çiğ badem, kabak çekirdeği gibi vücudunuzu alkali yapan besinler tercih edebilirsiniz.

fructose fatty liver ile ilgili görsel sonucu

 

*Fiziksel aktivitenizi artırmak hem karaciğerinize hem de kendinize verebileceğiniz en değerli hediye. Yürüyüş yapmaya başlamak her şeye iyi geliyor :)

fatty liver  ile ilgili görsel sonucu

*Bütün toksik gıdaları hayatınızdan çıkarın. İşlenmiş gıdalar, içine koruyucu madde-renklendirici konulmuş gıdalar ve içecekler beslenme programınızdan uzak olsun. Bunların yerine gerçek besinler koyun.

fatty liver nutrition ile ilgili görsel sonucu

*Meyve sularından(taze sıkılmış olsa bile), sporcu içeceklerinden, şeker içeren her türlü içecekten uzak durulmalıdır. Su, maden suyu yada sebze suyu tercih edebilirsiniz.

 

Diyetisyen Tuğba CİCİ

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Karaciğer yağlanması beslenme
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube